CULTURE
26/06/2019 10:37 EEST

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι θα σώσουν τις εποχές μας

Η Lidl Ελλάς και η Εθνική Λυρική Σκηνή ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κλιματική κρίση.

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι θα σώσουν τις εποχές μας

Αν υπάρξει μέλλον, θα είναι πράσινο, είχε πει κάποτε η Γερμανίδα ακτιβίστρια και οικολόγος, Petra Kelly. To ‘αν’ που έβαλε στην αρχή της παραπάνω φράσης της, μόνο τυχαίο δεν είναι. Καθημερινά διαβάζουμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον που ζούμε, για κλιματική αλλαγή, μόλυνση των υδάτων και λιώσιμο των πάγων. Συνθήκες οι οποίες προφανώς κάνουν ολοένα και χειρότερη τη διαβίωσή μας πάνω στον πλανήτη γη. Σίγουρα ακόμα πιο δύσκολη για τις επόμενες γενιές, που θα έρθουν μετά από εμάς.

Το μέλλον του πλανήτη είναι αβέβαιο και είναι τεράστια η ανάγκη να στραφούμε προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον γύρω μας. Η κλιματική κρίση κλιμακώνεται στον φυσικό μας κόσμο με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο ακόμα και για άμεση υπαρξιακή απειλή. Το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα και όλοι μας θα πρέπει να το βλέπουμε έτσι.

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι θα σώσουν τις εποχές μας

Έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται, είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξεχωρίσουμε το φθινόπωρο από το καλοκαίρι ή την άνοιξη από τον χειμώνα. Η κρίση των εποχών αποτελεί αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνει ο πλανήτης μας. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι εποχές θα πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία, το χρώμα, αλλά και τη μουσική που τους ταιριάζει. Όπως ακριβώς είχε σκεφτεί και ο διάσημος Ιταλός μουσικός, Αντόνιο Λούτσι Βιβάλντι, όταν δημιούργησε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της μπαρόκ μουσικής, τις Τέσσερις Εποχές. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει στο περιβάλλον και τη μουσική που ταιριάζει σε κάθε εποχή ξεχωριστά, για να περιγράψει τον κύκλο της ζωής και της φύσης.  

Η Lidl Ελλάς έχοντας ως βασική της πρόθεση την ανάδειξη των οικολογικών ζητημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το περιβάλλον αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τολμηρή και πρωτότυπη συνεργασία, προκειμένου να σώσει τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το 2018, με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρχεται να επισφραγιστεί με μία παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στις Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι η οποία πραγματεύεται με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Θέματα όπως η μείωση του πλαστικού, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία θα παρουσιαστούν στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι θα σώσουν τις εποχές μας

«Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως χορηγοί των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά και εφήβους. Σκεφθήκαμε ως επόμενο βήμα να τολμήσουμε τη δημιουργική σύνδεση θεμάτων που αφορούν γενικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη, με τον μουσικό – θεατρικό πολιτισμό. Να συνθέσουμε τις αγωνίες όλων μας για το περιβάλλον και το ευ ζην με τη διαχρονική δύναμη της λυρικής τέχνης. Οι «Τέσσερις Εποχές» είναι για τη Lidl Ελλάς και την Εθνική Λυρική Σκηνή ακριβώς αυτό. Μια συνολική πρόκληση που είναι ταυτόχρονα και πρόσκληση ευαισθητοποίησης, κυρίως της επόμενης γενιάς, για το μέλλον του πλανήτη μας», επισήμανε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.

Οι κοινοί στόχοι της Lidl Eλλάς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποτέλεσαν τη βάση ώστε να γίνει πράξη για πρώτη φορά μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με ιδιωτική εταιρία. «Χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε με εταιρίες που εκπροσωπούν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται το καλό σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου και της οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ.

«Όταν μοιράζεσαι κοινούς στόχους και οράματα τότε η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο από εκείνον του πολιτισμού μπορεί να γίνει δημιουργική και παραγωγική με αμοιβαία οφέλη», επισήμανε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.

Οι “Τέσσερις Εποχές” του Βιβάλντι θα σώσουν τις εποχές μας

Η νέα αυτή συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών, με την παράσταση να συντελείται εντός ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν 37 παραστάσεις ανά έτος για τις 2 θεατρικές περιόδους Νοέμβριος 2019- Ιούλιος 2020 και Νοέμβριος 2020-Ιούλιος 2021, ενώ την επόμενη χρονιά η παραγωγή θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Μια σπουδαία ιδέα, στην οποία πολιτισμός και περιβαλλοντική συνείδηση ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου η νέα γενιά να ευαισθητοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.