Οι θάνατοι από όπλα διασποράς στην Ουκρανία ξεπέρασαν αυτούς της Συρίας

Όπλα διασποράς χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές.
via Associated Press

Πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν από όπλα διασποράς στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με διεθνές παρατηρητήριο, ξεπερνώντας τη Συρία ως η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες από το αμφιλεγόμενο είδος όπλων για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Η ευρεία χρήση τέτοιων βομβών από τη Ρωσία- οι οποίες ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν μικρά βομβίδια – υποπυρομαχικά- στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, και από την ουκρανική πλευρά, αν και σε μικρότερο βαθμό, κατέστησε το 2022 το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Cluster Munition Coalition, ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των όπλων.

Η πιο φονική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, ήταν ένας βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, όπου σκοτώθηκαν 53 άτομα και τραυματίστηκαν 135.

Στο μεταξύ, στη Συρία και άλλες ταλαιπωρημένες από πολέμους χώρες της Μέσης Ανατολής, αν και οι συγκρούσεις έχουν αποκλιμακωθεί, τα εκρηκτικά που έχουν μείνει πίσω συνεχίζουν να σκοτώνουν και τραυματίζουν δεκάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος για τους αμάχους από εκρηκτικά που παραμένουν διάσπαρτα σε εκτάσεις για χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες, μετά το τέλος των συγκρούσεων, έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι θα στείλουν τέτοια πυρομαχικά στην Ουκρανία για χρήση κατά της Ρωσίας.

Στη Συρία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και 75 τραυματίστηκαν από επιθέσεις με όπλα διασποράς ή απομεινάριά τους το 2022, σύμφωνα με δεδομένα της Cluster Munition Coalition. Στο Ιράκ, όπου δεν αναφέρθηκαν πέρυσι νέες επιθέσεις με βόμβες διασποράς, σκοτώθηκαν 15 άτομα και 25 τραυματίστηκαν. Στην Υεμένη, που επίσης δεν υπήρξαν νέες επιθέσεις, σκοτώθηκαν πέντε και 90 τραυματίστηκαν από εκρηκτικά που είχαν μείνει πίσω.

Τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως είναι παιδιά. Επειδή κάποια είδη αυτών των βομβιδίων μοιάζουν με μεταλλικές μπάλες, παιδιά συχνά παίζουν με αυτά χωρίς να ξέρουν τι είναι. Διάσπαρτα υποπυρομαχικά επίσης χτυπούν συχνά βοσκούς και συλλέκτες παλιοσίδερων- κοινή πηγή εσόδων μετά από πολέμους, είπε ο Λόρεν Πέρσι, ένας από τους συντάκτες της ετήσιας αναφοράς της Cluster Munition Coalition.

Οι προσπάθειες καθαρισμού γίνονται πιο δύσκολες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και της πολυπλοκότητας που προκύπτει από το «ψηφιδωτό» αυτών που ελέγχουν διαφορετικά τμήματα της Συρίας, όπως είπε ο Πέρσι.

Περίπου 124 χώρες έχουν υπογράψει συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Συρία δεν είναι μεταξύ αυτών.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή