Οι γυναίκες της Ουκρανίας επιστρέφουν

Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερες Ουκρανές παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους.
Κόσμος περιμένει να επιβιβαστεί σε τρένο που φεύγει για το Λβιβ της Ουκρανίας, από τον σταθμό του Πρζεμίσλ της Πολωνίας, στις 14 Μαρτίου.
Κόσμος περιμένει να επιβιβαστεί σε τρένο που φεύγει για το Λβιβ της Ουκρανίας, από τον σταθμό του Πρζεμίσλ της Πολωνίας, στις 14 Μαρτίου.
Daniel Cole via AP

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείπουν την Ουκρανία, από την αρχή της Ρωσικής εισβολής, αλλά ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην αρχή ήταν ξένοι εθελοντές, Ουκρανοί που ζούν στο εξωτερικό και γυρίζουν για να πολεμήσουν και άτομα που μεταφέρουν βοήθεια. Τις τελευταίες μέρες, όμως, όλο και περισσότερες Ουκρανές παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής.

Με κίνητρο την επιθυμία να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους ή απλώς να συμμετάσχουν στην άμυνα και την επιβίωση της χώρας τους, με όποιον τρόπο μπορούν, αυτές οι γυναίκες αψηφούν τις βόμβες που σφυροκοπούν την Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η Ρωσική εισβολή.

Πολλές δεν είναι πρόσφυγες, αλλά γυναίκες που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό. Αλλες είχαν ήδη αποφασίσει να παραμείνουν στην χώρα τους, αλλά υποχρεώθηκαν να περάσουν τα σύνορα για να βρουν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς στερεύουν τα αποθέματα στην Ουκρανία.

.
.
Daniel Cole via AP

«Θα γυρίσω και θα βοηθήσω. Είμαι υγειονομικός υπάλληλος και τα νοσοκομεία χρειάζονται βοήθεια» λέει η 50χρονη Ιρίνα Ορέλ, λίγο πριν επιβιβαστεί σε τραίνο από το Πρζεμίσλ της Πολωνίας, για το Λβιβ, στην Δυτική Ουκρανία. «Και θα μείνω μέχρι το τέλος.»

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 1,8 εκατ. πρόσφυγες - το 60% των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την χώρα από την έναρξη της εισβολής. Την ίδια περίοδο, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 186.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία και οι τέσσερις στους πέντε είναι Ουκρανοί.

Οι αναφορές για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και όπλων, όπως και για την είσοδο ξένων μαχητών στην Ουκρανία, είναι πολλές. Αντιθέτως, η επιστροφή των γυναικών που επιστρέφουν στην χώρα τους για να βοηθήσουν, περνάει σχεδόν απαρατήρητη.

«Επιστρέφω στην Ουκρανία για να βοηθήσω κόσμο να φύγει από την χώρα» λέει η Μαρία Χαλίκα, η οποία ζει στην Ιταλία, αλλά ετοιμάζεται να φύγει για το Κίεβο. «Η κατάστασή μου είναι πολύ πιο σταθερή από αυτή των φίλων μου, οι οποίοι ζούν με βόμβες και πυραύλους. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θα καταλάβουν και το Κίεβο κι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να βοηθήσουμε τον κόσμο...»

.
.
Daniel Cole via AP

Δεδομένου ότι η Ουκρανική κυβέρνηση έχει διατάξει τους άνδρες να μείνουν και να πολεμήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που φεύγουν είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

«Γυρίζουμε στην οικογένειά μας και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε μετά» δήλωσε η Ολγα Σιμάνοβα, 56 ετών, που ταξίδευσε από την Γερμανία για να γυρίσει στην πόλη Βινίτσα.

Δημοφιλή