Ανθρωπιστική βοήθεια προς Ουκρανία: Στρατιωτικοί γιατροί δίνουν αίμα, συλλέγονται προμήθειες

Στην κεντρική Ευρώπη συγκεντρθώθηκαν πολλοί εθελοντές που ευασιθητοποιήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
REUTERS

Εθελοντές σε όλη την Κεντρική Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ανθρωπιστικές δράσεις για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, δωρίζοντας στοίβες με προμήθειες, μεταφέροντας τους ανθρώπους από τα σύνορα και παρέχοντας αυτό που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε ένα «ασφαλές δεύτερο σπίτι».

Στη Ρουμανία, στρατιώτες έκαναν ουρά για να δώσουν αίμα, με τους βομβαρδισμούς να εντείνονται, ενώ τα νοσοκομεία στη Ρουμανία και στις άλλες χώρες γύρω από την Ουκρανία έχουν προετοιμαστεί για πολλές αφίξεις, από την Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής που έχει ωθήσει σχεδόν 400.000 ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια στο εξωτερικό.

Καθώς οι άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης δεν επιτρέπεται να φύγουν από την Ουκρανία, κυρίως γυναίκες και παιδιά έχουν φτάσει στα σύνορα στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και στη βόρεια και βορειοανατολική Ρουμανία με την ελπίδα να βρουν ασφάλεια σε αυτό που ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα είναι ένα «δεύτερο σπίτι».

Στην κεντρική Ευρώπη συγκεντρθώθηκαν πολλοί εθελοντές που ευασιθητοποιήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσουν μεταφορές τροφίμων, ανθρώπων, προσωρινά καταλύματα και οποιαδήποτε άλλη πιθανή βοήθεια. Ορισμένα κέντρα συλλογής είχαν τόσες πολλές προμήθειες που έπρεπε να απορρίψουν δωρεές.

Σε ένα κέντρο συλλογής της Βαρσοβίας, εθελοντές ετοίμασαν πακέτα με ρολά από χαρτί υγείας, κεριά, σεντόνια, κονσέρβες και άλλες προμήθειες για να παραδοθούν στους πρόσφυγες, ενώ ο διευθυντής ενός κοντινού ξενοδοχείου πρόσφερε διαμονή σε μια ομάδα Ουκρανών που περιελάμβανε ένα μωρό 14 ημερών.

Στα σύνορα, οι αρχές δημιούργησαν αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής με σκηνές, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν ιατρική βοήθεια και να επεξεργαστούν τα έγγραφα ασύλου, ενώ χιλιάδες εθελοντές έφτασαν εκεί με κούτες τροφίμων, κουβέρτες και ρούχα, τα οποία προορίζονταν για τους πρόσφυγες.

Στη Ρουμανία, μια σελίδα στο Facebook με 175.000 μέλη δημιούργησε 10.000 αναρτήσεις τις τελευταίες 24 ώρες που επιτρέπουν στους Ουκρανούς να κάνουν αιτήματα βοήθειας στα οποία εθελοντές απαντούν αμέσως.

Δημοφιλή