Live: "Κρίσιμο 24ωρο" για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Valentyn Ogirenko via Reuters

Ως το πλέον ”κρίσιμο 24ωρο” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την σημερινή πέμπτη ημέρα του πολέμου. Ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ οι δυνάμεις του Κρεμλίνου συνεχίζουν τις επιθέσεις.

Η Ρωσία βομβάρδισε όλη τη νύχτα το Χάρκοβο σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εκρήξεις συνεχίστηκαν να ακούγονται γύρω από το Κίεβο ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Υπ.Εσωτερικών της Ουκρανίας, 352 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.684 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Για 102 νεκρούς αμάχους και 304 τραυματίες κάνει λόγο ο ΟΗΕ αν και ο αριθμός μπορεί να είναι ”σημαντικά υψηλότερος”.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες πως έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας, το ρωσικό ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου στον απόηχο των αυστηρών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή όμως ο Πούτιν ετοιμάζει και την απάντηση του στις κυρώσεις της Δύσης

Η ΕΕ κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα να στείλει όπλα στην Ουκρανία, κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, απαγορεύει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik ενώ τα κράτη-μέλη θα δεχτούν Ουκρανούς πρόσφυγες παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Ολες οι εξελίξεις

22.57 Τα 3/4 των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, βρίσκονται πλέον εντός της Ουκρανίας, αναφέρει το Πεντάγωνο

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι σχεδόν το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα εντός της χώρας.

Η κύρια προέλαση των στρατευμάτων βρίσκεται τώρα περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο, έχοντας προχωρήσει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Κυριακή.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη καταλάβει δύο βασικές πόλεις: το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Μαριούπολη στο νότο.

Όπως έχουν επισημάνει προηγουμένως δυτικοί αξιωματούχοι, τα στρατεύματα δεν σημειώνουν την πρόοδο που είχαν σχεδιάσει λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων και σκληρής αντίστασης από τους Ουκρανούς μαχητές.

«Χρησιμοποιούν σχεδόν ό,τι έχουν στο οπλοστάσιό τους, από φορητά όπλα μέχρι πύραυλους αέρος για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τους Ρώσους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη ενδείξεις για συγκεκριμένες ρωσικές κινήσεις σε σχέση με την ανακοίνωση πυρηνικής αποτροπής του προέδρου Πούτιν την Κυριακή.

Το Πεντάγωνο δεν έχει δει ακόμη τις λευκορωσικές δυνάμεις να κινούνται για να παράσχουν υποστήριξη στους Ρώσους.

22.55 Το Μονακό, μια μικρή πόλη-κράτος στη Γαλλική Ριβιέρα που συχνά χαρακτηρίζεται ως φορολογικός παράδεισος για τους πλούσιους, είπε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ορισμένους Ρώσους ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το γραφείο του πρίγκιπα Αλβέρτου Β′ του Μονακό ανέφερε σε δήλωση ότι το Μονακό θα «υιοθετήσει και θα εφαρμόσει γρήγορα» μέτρα που είναι «πανομοιότυπα με εκείνα που λαμβάνονται από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη».

22.52 Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

22.47 Χάος στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου τουρίστες, επιχειρηματίες και φοιτητές ψάχνουν τρόπο για να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ευρωπαίοι τουρίστες μπλοκαρισμένοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς βίζα, αλλοδαποί φοιτητές ή Ρώσοι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, για δουλειές ή για διακοπές: εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, πολλοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μόσχας αντιμετωπίζουν μια σπαζοκεφαλιά, προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, σε αντίποινα για το κλείσιμο του εναερίου χώρου πολλών κρατών για τα ρωσικά αεροπλάνα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι όλα τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να φύγουν χωρίς καθυστέρηση από τη Ρωσία, για να μην αποκλειστούν εκεί.

Alexander Shcherbak via Getty Images

Στο Ντομοντέντοβο, το ένα από τα τρία μεγάλα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, ο πίνακας δείχνει με κόκκινο πολλές ακυρωμένες πτήσεις για διάφορους προορισμούς.

22.46 Δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ έλαβαν την εντολή να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Αυτή είναι μια κακή είδηση», σχολίασε.

Ο πρεσβευτής δεν διευκρίνισε αν και ο ίδιος είναι μεταξύ των 12, ούτε τους λόγους που επικαλούνται οι ΗΠΑ, ούτε αν συνδέεται η απέλαση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με μια ρωσική διπλωματική πηγή, η αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ αποτελείται από περίπου 100 πρόσωπα.

22.45 «Η προσδοκία της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ είναι νόμιμη. Σε αυτή την χώρα, πεθάνουν Ευρωπαίοι πολίτες κάτω από ρωσικές βόμβες», δήλωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση της Rai o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Πρόκειται για ευρωπαϊκή αντίσταση, η οποία υπερασπίζει τις δημοκρατίες μας από τις απαράδεκτες μεθόδους του Πούτιν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

22.40 Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω του εδάφους της, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Δεν θα δώσουμε άδεια για τη μεταφορά φονικών όπλων μέσω του ουγγρικού εδάφους» ανέφερε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των Ούγγρων πολιτών, τόσο εντός της χώρας όσο και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε. «Οι παραδόσεις αυτές μπορεί εύκολα να γίνουν στόχος στρατιωτικών επιθέσεων», εξήγησε ο υπουργός. «Η σημαντικότερη δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας και του πληθυσμού και κατά συνέπεια δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 85.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία και φιλοξενούνται στην Ουγγαρία.

22.31 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα ξεκινήσει έρευνα για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου που διενήργησε η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Υπάρχει εύλογη βάση να πιστεύουμε ότι τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο Kαρίμ A. Kαν, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

″Πρόθεσή μου είναι αυτή η έρευνα να συμπεριλάβει επίσης τυχόν νέα φερόμενα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας μου και τα οποία διαπράττονται από οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας”.

22.28 Πυραυλικό χτύπημα στην περιοχή του Κιέβου κατέστρεψε κοιτώνες και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στο CNN.

Πυραυλικό χτύπημα νωρίτερα σήμερα στις περιοχές Βασίλκιβ, Μπίλα Τσέρκβα και Καλίνοβκα του Κιέβου κατέστρεψε έναν πενταόροφο κοιτώνα και δύο πενταόροφα κτίρια κατοικιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Τρεις μονάδες της κρατικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης βρίσκονται καθ′ οδόν για να παράσχουν βοήθεια στον κοιτώνα που επλήγη στην Μπίλα Τσέρκβα.

Μονάδες έκτακτης ανάγκης δεν βρίσκονται καθ′ οδόν προς τα δύο πενταόροφα κτίρια κατοικιών στο Βασίλκιβ και στο Καλίνοβκα , επειδή ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.

O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι
O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι
via Associated Press

22.19 Πεντάγωνο: Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πλησιάσουν το Κίεβο, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πλησιάσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης.

«Ωστόσο, ξεκάθαρα συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν — ή να προσπαθούν να πλησιάσουν ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στο Κίεβο από το έδαφος», τόνισε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα. «Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι βρίσκονται εκτός του κέντρου της πόλης, αλλά, αυτό που ξέρουμε ξεκάθαρα, ότι έχουν προθέσεις σε σχέση με το Κίεβο».

Οι Ουκρανοί «αντιστέκονται αρκετά αποτελεσματικά γύρω από το Κίεβο», πρόσθεσε ο Kίρμπι. «Έχουν κάνει δύσκολο για τους Ρώσους να κινηθούν νοτιότερα».

Ο Κίρμπι δεν επιβεβαιώσε συγκεκριμένα ότι η τεράστια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες όντως κατευθύνεται προς το Κίεβο, αλλά είπε ότι «φαίνεται ξεκάθαρα, ως ένα κομμάτι της επιθυμίας τους να συνεχίσουν να κινούνται προς την πρωτεύουσα».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων - έχουν τεθεί σε συναγερμό, το Πεντάγωνο απάντησε χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση «τόσο περιττή όσο και κλιμακωτική».

22.15 Προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού πλοίου στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού, ζητά απ′ την ελληνική προξενική αρχή το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με πηγές από υπουργείο Ναυτιλίας, πέντε πλοία υπό ελληνική σημαία με τριάντα εννέα Έλληνες ναυτικούς βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσίας)

22.02 Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

21.59 Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.

Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν μια θετική στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Με αυτές τις πρόσθετες κυρώσεις, στοχεύουμε όλους όσοι έχουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και σημειώνει ότι «αυτοί που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν ένα τίμημα για τη δράση τους».

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες, περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που βρίσκονται στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρωσικούς αερομεταφορείς κάθε είδους, όπως επίσης και την απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

21.55 Ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Αντρέι Κορτούνοφ, σε δηλώσεις του στη δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai τόνισε ότι «η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος ’Ανγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον Κορτούνοφ, «χρειάζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος να γνωρίζει καλά την ιστορία και τις σχέσεις των δυο χωρών».

«Το ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται είναι σίγουρα θετικό, αν και δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Θεωρώ ότι στην Ρωσία πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ουκρανία είναι μια διαφορετική, αυτόνομη χώρα. Και στην Ουκρανία, παράλληλα, ότι η χώρα είναι καλό να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και στην Δύση», ολοκλήρωσε ο Κορτούνοφ.

21.44 Η Γαλλία αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά ο Γάλλος πρέσβης θα παραμείνει στη χώρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλική Πρεσβεία, η οποία βρισκόταν στο Κίεβο εν μέσω πολέμου, μεταφέρθηκε στη δυτική πόλη του Λβιβ.

21.38 Σε δηλώσεις του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εφαρμόσαμε αυτό που λέει η συνθήκη του Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει διέλευση ή αίτημα για διέλευση από τα Στενά. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Mοντρέ αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως “εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα στον πόλεμο. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη, για το θέμα της μη διέλευσης πλοίων από τα Στενά”.

21.35 Σχεδόν 327.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

Το χάος των πρώτων ημερών έχει κοπάσει, όμως χιλιάδες Ουκρανοί περιμένουν ακόμη για να διασχίσουν τα σύνορα. Ο φόβος του πολέμου, τον οποίο δεν περίμεναν ότι θα συμβεί, αλλά και η αλληλεγγύη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες βρίσκονται ήδη σε γειτονικές χώρες, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία.

Έξω από τα χωριά της δυτικής Ουκρανίας έχουν στηθεί φυλάκια ελέγχου από εθελοντές που φοβούνται μια «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας. Ο φόβος μιας ρωσικής δολιοφθοράς είναι επίσης εμφανής στα σύνορα, όπου οι άνδρες της τοπικής πολιτοφυλακής εμπόδισαν πολλές φορές τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου να τραβήξουν βίντεο.

Πλήθος κόσμου περιμένει να επιβιβαστεί σε ένα τρένο εκκένωσης από το Κίεβο στο Λβιβ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, Ουκρανία, 25 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Umit Bektas
Πλήθος κόσμου περιμένει να επιβιβαστεί σε ένα τρένο εκκένωσης από το Κίεβο στο Λβιβ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, Ουκρανία, 25 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Umit Bektas
Umit Bektas via Reuters

21.33 Το Βερολίνο στέλνει μαχητικά Tornado και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας σε αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την αποστολή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας.

Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή για την ανάπτυξη έξι πολεμικών πλοίων, εκ των οποίων τέσσερα κατευθύνονται στη Βαλτική Θάλασσα.

21.31 Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα στην Ουκρανία, ενώ οδηγούσε σε μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιος πυροβόλησε τον άνδρα αυτόν.

Το Ισραήλ έχει στείλει εκπροσώπους του στις μεθοριακές διαβάσεις της Ουκρανίας με την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των πολιτών και των Εβραίων από τη χώρα. Περίπου 4.000 Ισραηλινοί πολίτες έχουν φύγει από την Ουκρανία, αλλά χιλιάδες ακόμη παραμένουν στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιάιρ Λάπιντ. Με βάση τον Νόμο της Επιστροφής, περίπου 180.000 Εβραίοι της Ουκρανίας έχουν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, αν το επιθυμούν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία αύριο Τρίτη τρία αεροπλάνα που θα μεταφέρουν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές και παλτά, στην Ουκρανία.

21.26 Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έπληξε 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ΟυκρανίαΝ από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σε δήλωση.

Μεταξύ των στόχων ήταν «31 θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας, 81 S-300, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk M-1 και Osa, καθώς και 75 σταθμοί ραντάρ. Επιχειρησιακά, η τακτική αεροπορία των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων χτύπησε έξι στήλες τεθωρακισμένων οχημάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε.

Επιπλέον, «311 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα (συμπεριλαμβανομένων στο έδαφος), 51 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 147 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, 263 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ είπε επίσης ότι τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει περαιτέρω και στις δύο περιφέρειες που υποστηρίζουν τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ομάδα των στρατευμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέχισε να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση του οικισμού Kremennoye, προχωρώντας για άλλα 3 χιλιόμετρα. Την περασμένη ημέρα, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ προχώρησαν 16 χιλιόμετρα και κατέλαβαν τον οικισμό Zamozhnoye».

Τις τελευταίες 24 ώρες, άλλοι 110 Ουκρανοί στρατιώτες κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

via Associated Press

21.24 Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Άμυνας

″Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βάναυση και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με θάρρος. Το Κίεβο αντιστέκεται”, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών ’Αμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανέφερε ο Μπορέλ.

Τόνισε, επίσης, ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.

Εξάλλου, ο Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Μολδαβία και τη Γεωργία. «Πιστεύουμε ότι στη Μολδαβία θα αυξηθεί η ρωσική πίεση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια ο Μπορέλ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τομέας της ενέργειας δε θα βγει αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση. «Έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και πρέπει να τη μειώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να το κάνουμε πράξη και να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές και στο υδρογόνο. «Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και οι τιμές θα αυξηθούν και για τους καταναλωτές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πλέον ευάλωτους. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που οι ενέργειές μας κατά της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι′ αυτό», πρόσθεσε.

«Η ειρήνη θα έχει τίμημα», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και για τους Ευρωπαίους. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα γιατί αργότερα το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο», ανέφερε.

Τέλος, ο Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν.

21.21 Οι δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία αποφάσισαν σήμερα να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα ρωσικά ποτά, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Alko, ως υπεύθυνη εταιρεία, θα διακόψει την πώληση ρωσικών προϊόντων από τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματά της από (σήμερα Δευτέρα), 28 Φεβρουαρίου» ανέφερε η φινλανδική εταιρεία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοκαριστική και το πήραμε πολύ σοβαρά», εξήγησε μια εκπρόσωπος της εταιρείας που διαθέτει περισσότερα από 11.000 ποτά, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 ρωσικά, κυρίως διάφορες μάρκες βότκας.

Στη γειτονική Σουηδία, η Systembolaget έλαβε μια παρόμοια απόφαση. Η απαγόρευση πώλησης ρωσικών ποτών έχει «άμεση ισχύ», διευκρίνισε.

21.07 ”Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται προς το Κίεβο εκτείνεται τώρα σε τουλάχιστον 17 μίλια, με διαλείμματα ενδιάμεσα. Απέχει 20 μίλια βόρεια του αεροδρομίου Aντόνοφ. Δεν είναι σαφές εάν θα κατευθυνθεί κατευθείαν προς την πόλη ή θα ενώσει πρώτα τις δυνάμεις του με άλλα στρατεύματα”, αναφέρει μέσω tweet o δημοσιογράφος των ΝΥ Times, Κρίστοφ Κετλ.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία είπε ότι η συνοδεία βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο T-1011 στην αεροπορική βάση Aντόνοφ γύρω στις 11:11 π.μ. τοπική ώρα.

Το Aντόνοφ απέχει περίπου 17 μίλια από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η αεροπορική βάση Aντόνοφ ήταν ο τόπος έντονων μαχών την Πέμπτη. Είναι επίσης ο χώρος όπου φυλάσσονταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο - το Antonov AN-225 Mriya. Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το αεροπλάνο.

20.54 Η Φινλανδία θα παράσχει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Mάριν.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας.

Ο Φινλανδός ΥΠΑΜ, Αντιι Καϊκόνεν άφησε να εννοηθεί χθες ότι η φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη μακροχρόνια πολιτική της Φινλανδίας να μην επιτρέπει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, έδωσε το πράσινο φως στην Εσθονία να στείλει στην Ουκρανία πυροβόλα όπλα φινλανδικής ιδιοκτησίας.

20.41 Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοφ απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα λάβουν πλήρη αμνηστία και χρηματική αποζημίωση εάν οικειοθελώς παραδώσουν τα όπλα.

Σε ένα Twitter, ο Ρεζνίκοφ γράφει:

Όσοι από εσάς δεν θέλετε να γίνετε δολοφόνοι και να πεθάνετε, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας.

20.39 Το χρηματιστήριο της Ρωσίας θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη, επιβεβαίωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καθυστέρησε αρχικά τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα μέχρι τουλάχιστον τις 15:00 τοπική ώρα, προτού πει ότι θα παραμείνει κλειστό όλη την ημέρα. Τώρα αναφέρει ότι οι συναλλαγές δεν θα επαναληφθούν την 1η Μαρτίου.

20.30 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την Τρίτη (28/2) ψήφισμα που θα καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν για τη χορήγηση του καθεστώτος ”υποψήφιας χώρας στην ΕΕ” στην Ουκρανία.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε τη διαδικασία στον Guardian. Η επιστολή αίτησης αποστέλλεται στην προεδρεύουσα χώρα του συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο σήμερα κατέχει η Γαλλία.

Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια ενημερώνονται για την αίτηση από το συμβούλιο.

Μια συνεδρίαση των 27 υπουργών υποθέσεων της ΕΕ, γνωστή ως συμβούλιο γενικών υποθέσεων, πρέπει να λάβει μια απόφαση για να ζητηθεί επισήμως η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αίτηση.

Συνήθως θα χρειάζονταν 15 έως 18 μήνες για να εκδώσει μια επιτροπή τη γνώμη της, αν και αυτή η περίοδος θα μπορούσε να συντομευθεί σημαντικά «ανάλογα με τις πολιτικές εκτιμήσεις», είπε ο αξιωματούχος.

Υπάρχει μια προενταξιακή περίοδος ποικίλης διάρκειας, κατά την οποία η υποψήφια χώρα προσαρμόζει τους θεσμούς, τα πρότυπα και την υποδομή της για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος. Η διαδικασία προσχώρησης περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τα κριτήρια προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης και εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ.

20.27 Η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση, η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τη ρωσική εισβολή.

Η απόφαση ανατρέπει μια νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

21.21 Σύμφωνα με το CNN, η Shell θα τερματίσει τις συνεργασίες της με την Gazprom αλλά και την συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream 2.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Shell σκοπεύει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom και συναφείς οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της 27,5% στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, του μεριδίου της 50% στην Salym Petroleum Development και στην ενεργειακή επιχείρηση Gydan. Η εταιρεία θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, για την οποία λυπούμαστε, ως αποτέλεσμα μιας παράλογης πράξης στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι μία που λάβαμε με πλήρη συνείδηση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το άμεσο ενδιαφέρον μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη των ανθρώπων μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε για τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και αλλού, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

Στα τέλη του 2021, η Shell είχε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις επιχειρήσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία. Νωρίτερα και η BP ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό ”γίγαντα” Rosneft

21.15 Νέα επίθεση λαμβάνει χώρα στο Κίεβο καθώς ακούγονται σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και οι κάτοικοι επιστρέφουν στα υπόγεια καταφύγια. Σαββατοκύριακου.

Ο ανταποκριτής του BBC, Clive Myrie στο Κίεβο λέει ότι η βάση από όπου κάνει το ρεπορτάζ στην ουκρανική πρωτεύουσα ”ταρακουνήθηκε από πυραύλους που έπεσαν κοντά” και τα ”παράθυρα έτρεμαν”.

Υποστηρίζει ότι οι μάχες φαίνεται να πλησιάζουν πιο κοντά στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Μπροβάρι, μιας πόλης στα περίχωρα του Κιέβου, κάνει λόγο για αεροπορική επιδρομή και ότι υπήρξαν θύματα.

20.12 Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ενημερωμένες ταξιδιωτικές οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

″Συστήνουμε στο εξής την αποφυγή κάθε ταξιδιού στη Ρωσία”, ανακοίνωσε μέσω Twitter το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ”οι δυνατότητες των πτήσεων για την επιστροφή στη Βρετανία είναι περιορισμένες και η ρωσική οικονομία όλο και πιο ασταθής”.

Οι Βρετανοί υπήκοοι που βρίσκονται ήδη στη Ρωσία θα πρέπει «να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην είναι δυνατό να πετάξουν απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μέσω χωρών της ΕΕ» και τους συμβουλεύεται να τροποποιήσουν ανάλογα τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, πρόσθεσε η συμβουλευτική.

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά του σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

20.06 Περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία από την αρχή της αιματηρής εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εάν επεκταθούν οι μάχες.

 Ουκρανές πρόσφυγες κλαίνε καθώς επανενώνονται στο συνοριακό πέρασμα Mεντίκα στην Πολωνία, Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Visar Kryeziu)
Ουκρανές πρόσφυγες κλαίνε καθώς επανενώνονται στο συνοριακό πέρασμα Mεντίκα στην Πολωνία, Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Visar Kryeziu)
via Associated Press
Το φορτηγό πλοίο Namura Queen, το οποίο επλήγη από πύραυλο στα ανοιχτά της Ουκρανίας, διέρχεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου 2022.
Το φορτηγό πλοίο Namura Queen, το οποίο επλήγη από πύραυλο στα ανοιχτά της Ουκρανίας, διέρχεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου 2022.
Anadolu Agency via Getty Images

20.01 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη θαλάσσια διέλευση από τα στενά της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου, αναφέρει το Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τη ρωσική εισβολή ως «πόλεμο» την Κυριακή, ο οποίος της επιτρέπει να επικαλεστεί άρθρα μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936, βάση της οποίας μπορεί να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Μιλώντας μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε, όπως αποκάλεσε, την «αναποφάσιστη» στάση των ΗΠΑ και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη μιας αποτυχημένης διεθνούς τάξης.

Είπε ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί από τις δεσμεύσεις της προς τις συμμαχίες της, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει τα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Επανέλαβε ότι θεωρούσε απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να απαγορεύει στα πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συνθήκη και να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Αρκετά ρωσικά πλοία έχουν ήδη πλεύσει μέσω των στενών προς τη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες και δεν ήταν σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα είχε η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά.

19.48 Η FIFA και η UEFA απέβαλαν όλους τους ρωσικούς συλλόγους και τις εθνικές ομάδες από όλες τις διοργανώσεις τους, επιβεβαίωσε η UEFA.

Μια δήλωση της UEFA αναφέρει ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχή τόσο στις διοργανώσεις της FIFA όσο και της UEFA μέχρι νεωτέρας.

Το ποδόσφαιρο είναι πλήρως ενωμένο εδώ και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται στην Ουκρανία.

Και οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων.

Eπιπλέον, Η UEFA ακύρωσε τη συμφωνία χορηγίας της, με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, όπως δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία,αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

19.46 Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι μίλησε στο BBC.

Ερωτηθείς εάν η χώρα προετοιμάζεται για μια ακόμα πιο ισχυρή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου και άλλων πόλεων, είπε:

«Κάθε μέρα ο πρόεδρος με ρωτάει, κάθε μέρα συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, για την κατάσταση και το τι συμβαίνει και κάθε μέρα απαντάμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά σταθερή.

″Ναι, πράγματι, κάθε μέρα ο εχθρός στέλνει όλο και περισσότερες δυνάμεις. Αλλά οι ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας βασικά καταστρέφουν οτιδήποτε φτάνει στο Κίεβο. Το Κίεβο παραμένει ο τόπος του κύριου χτυπήματος...

«Καταλαβαίνω ότι κάθε μέρα προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου. Περιλαμβάνει την εδαφική άμυνα, τις ένοπλες δυνάμεις, την Εθνική Φρουρά, την εθνική αστυνομία, την υπηρεσία ασφαλείας και τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

″Δημιουργούμε κινητές ομάδες για να ψάξουμε και να πιάσουμε σαμποτέρ. Έχουμε έως και 100 τέτοιες ομάδες ενεργές στο Κίεβο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Μπορείτε να ακούσετε πυροβολισμούς στην πόλη.

«Ελέγχουμε ξεκάθαρα την κατάσταση στην πόλη γενικά, αλλά υπάρχουν πολλά θέματα που αποφασίζονται κάθε ώρα ή και κάθε λεπτό.

19.40 Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα ήταν «πολύ δύσκολες», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Ο Ποντόλιακ περιέγραψε τη ρωσική πλευρά ως «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στο Κίεβο αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας.

19.10 «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της ’Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη «θα τους πάρει όλους» και ότι πρέπει να δοθεί άσυλο σε όλους όσοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, τα οποία συναντούν προβλήματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα. «Εξετάζουμε ενδελεχώς και σε συνεργασία με άλλες χώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν διαθέτουν ουκρανικό διαβατήριο», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές θα βοηθήσουν όσους Γερμανούς βρίσκονται στη Ρωσία και θέλουν να φύγουν, καθώς ο ρωσικός εναέριος χώρος έχει κλείσει για πτήσεις από ΕΕ και η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει 16 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, στο Ταμείο του ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό.

18.50 Αρκετές μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 6:40 μ.μ. τοπική ώρα, τη Δευτέρα στα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Κιέβου.

Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που ακούστηκαν τη Δευτέρα.

Στην συνέχεια ήχησαν σειρήνες σε όλη την πόλη.

18.31 Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «διαστρεβλώνονται και εμποδίζονται», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Nebenzia κατηγόρησε την Ουκρανία για την κρίση και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο.

″Η ρίζα της τρέχουσας κρίσης βρίσκεται στις ενέργειες της ίδιας της Ουκρανίας. Για πολλά χρόνια σαμποτάριζε και αψηφούσε τις άμεσες υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ.

Και συνέχισε:

Μόλις πρόσφατα υπήρχε η ελπίδα ότι στο Κίεβο θα το επανεξετάσουν και ότι θα συμμορφώνονταν πράγματι με αυτό που υπέγραψαν το 2018.

Ωστόσο, η τελευταία επιβεβαίωση από την ανώτερη ηγεσία της χώρας ήταν ότι η Ουκρανία δεν ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο και ότι ήταν απρόθυμη να λάβει μέτρα για να παραχωρήσουν το καθεστώς ειδικών στο Ντονμπάς”.

O Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Σέρχι Kισλίτσια, είπε: Πυρπόλησαν ασθενοφόρα στη Ζαπορίζια αλλά και στο Κίεβο, ενάντια σε κάθε λογική. Οι νεκροί Ουκρανοί, ανάμεσά τους 45 παιδιά, έχουν ξεπεράσει τους 350. Επίσης ανέφερε πως «ολόκληρες περιοχές είναι απολύτως ισοπεδωμένες», «Οι πύραυλοι της Ρωσίας στόχευσαν βάσεις νότια του Κιέβου γιατί ήταν πολύ σημαντικοί στόχοι για την πόλη», «Ο Πούτιν αποτελεί μία απειλή ίσως και μεγαλύτερη, από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο Πούτιν έθεσε σε ετοιμότητα το πυρηνικό του οπλοστάσιο», και «στο Χάρκοβο αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη».

18.25 Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να υιοθετήσουν «πιο επιθετική προσέγγιση» προς το Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως «η πρόοδός τους έχει επιβραδυνθεί καθώς αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Κίεβο είναι ένας βασικός στόχος για αυτούς. Είναι αδύνατο να υποθέσουμε πώς μπορεί ή όχι να αλλάξουν τα σχέδιά τους στο μέλλον», είπε ο αξιωματούχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα «περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις «θέλουν ξεκάθαρα να περικυκλώσουν το Κίεβο από πολλές τοποθεσίες, όχι μόνο από τον βορρά, αλλά να κινηθούν γύρω του και από το νότο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Οι Ουκρανοί προβάλλουν συνεχή και διαρκή και σκληρή αντίσταση μέσα και γύρω από το Κίεβο, και σίγουρα δεν βλέπουμε καμία χαλάρωση ούτε από την πλευρά τους», είπε ο αξιωματούχος.

18.21 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άμεση ένταξη βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

18:17 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα με εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, ξεκινώντας μια ημέρα φρενήρης διπλωματίας στον ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Aμπντουλά Σαχίντ ζήτησε από τους απεσταλμένους από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής στην αρχή της συνόδου, την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της συνέλευσης εδώ και δεκαετίες, και συγκεκριμένα από το 1982. Ο Σαχίντ επανέλαβε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη και «πλήρη επιστροφή στη διπλωματία και τον διάλογο».

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει αργότερα τη Δευτέρα για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους να διεξάγουν συνομιλίες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη συνέλευση ότι ελπίζει ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των μαχών.

«Τα όπλα μιλούν τώρα, αλλά ο δρόμος του διαλόγου πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτός», είπε. «Χρειαζόμαστε ειρήνη τώρα».

«Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης «ανατριχιαστική εξέλιξη» τη ρωσική επιφυλακή για ”πυρηνική άμυνα”.

«Η απλή ιδέα μιας πυρηνικής ανάπτυξης είναι απλώς αδιανόητη», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Η συνεδρίαση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και αύριο, δεδομένου ότι περισσότεροι από 100 διπλωμάτες έχουν ζητήσει να μιλήσουν. Στο τέλος της θα τεθεί προς ψήφιση μια απόφαση που τιτλοφορείται «Η ένοπλη, απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και, με βάση το αρχικό προσχέδιό της, «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση είναι παρόμοια με το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία (στο οποίο άσκησε βέτο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και ζητά την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των μαχών. Οι συντάκτες της ελπίζουν ότι θα ψηφιστεί από περισσότερες από 100 χώρες. Στη Γενική Συνέλευση κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για ζημιές σε κτίρια κατοικιών και ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές. Ο ηγέτης του ΟΗΕ χαρακτήρισε τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, «εντελώς απαράδεκτο».

18:10 Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το TASS.

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία με στόχο τη διαμεσολάβηση της ειρήνης εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Και οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβούλευση ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το Belta news της Λευκορωσίας.

Οι προσδοκίες για ειρηνική επίλυση δεν ήταν υψηλές πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

″Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος στόχος τους ήταν να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός και το τέλος των ενεργειών μάχης στο έδαφος της Ουκρανίας. Τα μέρη έχουν καθορίσει τα θέματα στα οποία χαρτογραφήθηκαν ορισμένες αποφάσεις. Προκειμένου αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν ως χάρτης, τα μέρη επιστρέφουν για διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους. Τα μέρη συζήτησαν τη διεξαγωγή ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων όπου αυτές οι αποφάσεις μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω», είπε τη Δευτέρα.

«Έχουμε εντοπίσει αρκετά σημεία από τα οποία μπορούμε να εξάγουμε συγκεκριμένες θέσεις», δήλωσε μέλος της ρωσικής αποστολής, σύμφωνα με το Belta (Reuters).

Η Ουκρανία δήλωσε ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θα ανακοινώσει τη θέση του. Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας έχουν κάνει λόγο για την επίτευξη συμφωνίας που «θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

18:00 Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη χρήση στην Ουκρανία βομβών διασποράς που σκότωσαν αμάχους μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας για ”έγκλημα πολέμου”.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη, την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Κυριακή.

Η ΜΚΟ δηλώνει πως ”η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες”.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch και ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat λένε επίσης ότι έχουν αποδείξεις για τη χρήση όπλων διασποράς σε ζώνες αμάχων στην Ουκρανία, αφού ανέκτησαν εικόνες και βίντεο. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε νοσοκομείο στο Βούλενταρ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν δέκα, ενώ το νοσοκομείο και ένα ασθενοφόρο υπέστησαν ζημιές.

17.55 Αθώες παιδικές ψυχές, τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου

17.50 Ο χάρτης των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Οι περιοχές που επιχειρούν ταυτόχρονα τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

17.30 Δύο ώρες διαπραγματεύσεων...

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία συνεχίζονται αυτή την ώρα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν περί της 15.30 (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με το Κίεβο ο στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

via Associated Press

17.25 Μακρόν σε Πούτιν: Μην βομβαρδίζετε αμάχους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

17.20 H αντίσταση άοπλων Ουκρανών σε ρωσικά τανκ

17.15 Συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κάλεσμα για ενίσχυση των πληγέντων στην Ουκρανία μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων και τροφίμων απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός για να συνδράμει τους πληγέντες σε όλη τη χώρα. Η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού:

Τράπεζα: EUROBANK

Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013

Ενδειξη: «Ουκρανία»

Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά κά) για να προσφερθούν στους πληγέντες. Σημείο συγκέντρωσης τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης (Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι) και η κεντρική αποθήκη της οργάνωσης (’Αστρους 111-113, Κολωνός), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 7.30 πμ- 2.30 μμ, τηλ. 2105147300.

16.55 Το συγκινητικό μήνυμα μιας Ουκρανής στα χακί

«Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, όλα θα πάνε καλά...»

16.50 Νεκροί και τραυματίες από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς». Πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί.

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», ανέφερε ο περιφερειάρχης Ολεγκ Σινεγκούμποφ.

16.40 Η «ουδέτερη» Ελβετία παίρνει θέση κατά της Ρωσίας

Η ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια σαφή παρέκκλιση από τις παραδόσεις της χώρας των Αλπεων.

Η Ελβετία υιοθέτησε επίσης οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεση ισχύ.

16.30 Η Τουρκία ξαφνικά γέρνει προς τη Δύση...

...και ο Ερντογάν ρισκάρει να γνωρίσει την τουρκική οργή.

16.15 Απομάκρυνση Ελλήνων από την Οδησσό

15.31 Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει: Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει σκληρή οικονομική απομόνωση τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

O Bλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας, διακρίνεται δεύτερος από αριστερά, ενώ ο Νταβίντ Αρακάμια, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή της Ουκρανίας διακρίνεται τρίτο από δεξιά στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την ειρήνευση που μόλις άρχισαν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση γίνεται στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας. (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)
O Bλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας, διακρίνεται δεύτερος από αριστερά, ενώ ο Νταβίντ Αρακάμια, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή της Ουκρανίας διακρίνεται τρίτο από δεξιά στο τραπέζι των συνομιλιών με στόχο την ειρήνευση που μόλις άρχισαν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση γίνεται στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας. (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)
via Associated Press

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο μικρές πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την περιοχή γύρω από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τη Δευτέρα, αλλά αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση αλλού.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου, καθώς η ρωσική προέλαση έχει προχωρήσει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν από αναλυτές.

Η Ρωσία εμφανίζεται πιο συγκρατημένη σχετικά με τις συνομιλίες, με το Κρεμλίνο να αρνείται να σχολιάσει τον στόχο της Μόσχας.

Οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας τοποθετημένες στο τραπέζι όπου άρχισαν ήδη οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας. Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)
Οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας τοποθετημένες στο τραπέζι όπου άρχισαν ήδη οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας. Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)
via Associated Press

Δεν ήταν σαφές εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη εξαπέλυσε την επίθεση και την Κυριακή έθεσε ένα μέρος από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε υψηλό συναγερμό.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στα σύνορα της Ουκρανίας με την Λευκορωσία, ισχυρό σύμμαχο της Ρωσίας, όπου το δημοψήφισμα την Κυριακή ενέκρινε ένα νέο σύνταγμα που καταργεί το μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας, σε μια εποχή που η πρώην Σοβιετική δημοκρατία έχει γίνει σημείο εκκίνησης για ρωσικά στρατεύματα που εισβάλλουν στην Ουκρανία.

«Αγαπητοί φίλοι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μου ζήτησε να σας καλωσορίσω και να διευκολύνω το έργο σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Όπως συμφωνήθηκε με τους Προέδρους Ζελένσκι και Πούτιν, μπορείτε να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας στο Twitter.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, αποδέχθηκε στο μεταξύ αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

15.18 Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Οδησσού - επιχείρηση «Νόστος 2»

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο Γενικό Προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ.

Η επιχείρηση «Νόστος 2» έλαβε χώρα σήμερα. Εκκενώθηκαν 26 άτομα. Τους συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης. Οι ανωτέρω αφίχθηκαν στην Μολδαβία όπου τους υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί. Ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει στην έδρα του.

14:51 Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσιγκτον. «Η απόφαση έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις ΗΠΑ ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες».

14:37 Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται πως ότι ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας σε υψηλό συναγερμό μετά από δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: Έγιναν δηλώσεις από διάφορους εκπροσώπους σε διάφορα επίπεδα για πιθανές συμπλοκές ή ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Δεν θα κατονόμαζα τους συντάκτες τους, αν και ήταν η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.

14:30 Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας συγκάλεσε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες και εκτιμάται ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.

14:10 Το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκο ”Το Χαρκίβ (σ.σ. στα ουκρανικά) υπέστη μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι)”.

Κατεστραμμένο διαμέρισμα στο Χάρκοβο (27 Φεβρουαρίου 2022)
Κατεστραμμένο διαμέρισμα στο Χάρκοβο (27 Φεβρουαρίου 2022)
Stringer . via Reuters

13:55 Περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί επικοινώνησαν με το Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ με σκοπό να μεταναστεύσουν στη χώρα, ανακοίνωσε η οργάνωση η οποία έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο τηλεφωνικών κλήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

13:40 Η ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας TASS δέχθηκε σήμερα κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση της κανονικής ιστοσελίδας με σελίδα που περιλαμβάνει αντιπολεμικό μήνυμα και έκκληση για τον τερματισμό της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. «Σας καλούμε να σταματήσετε αυτήν την παράνοια, μην στέλνετε τους γιους σας και τους άνδρες σας στον βέβαιο θάνατο...Ο Πούτιν μας αναγκάζει να λέμε ψέματα και μας βάζει σε κίνδυνο... Ο πόλεμος δεν είναι δικός μας, ας τον σταματήσουμε!».

13:32 Η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφορικά με την δήλωση Ζελένσκι για fast track ένταξη στο μπλοκ.«Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

13:29 Σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας, στο Γκόμελ κοντά στο Τσενόμπιλ.

13:16 O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσει για την ενίσχυση της υποστήριξης των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στη χώρα του. «Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια».

13:05 Η σουηδική εταιρία κατασκευής φορτηγών AB Volvo ανέστειλε όλη την παραγωγή της και τις πωλήσεις της στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία. Ο όμιλος Volvo αντλεί περίπου το 3% των πωλήσεών του από τη Ρωσία και έχει ένα εργοστάσιο στη χώρα.

12:53 Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε ότι θα αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ μετά τη διστακτικότητά του να χαρακτηρίσει ως ”πόλεμο” την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε εκκλήσεις για την απομάκρυνσή του.”Ο υπουργός μου Άμυνας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη επιχείρηση αντί της λέξης πόλεμος. Δεν μπορεί να την αποκαλείς επιχείρηση όταν χιλιάδες στρατιώτες από τη μια και από την άλλη πλευρά έχουν ήδη σκοτωθεί”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

12:31 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται σήμερα επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός Ντμίτρι Πεσκόφ «Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (...), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες».

12:15 Ο ουκρανός πρόεδρος, Β.Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της χώρας του στο μπλοκ βάσει fast track διαδικασίας καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. ”Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε”, είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη φράση ″Σώστε τις ζωές σας και φύγετε”, κάλεσε τους ρώσους στρατιώτες να αποχωρήσουν λέγοντας πως 4.500 έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί.

Επίσης όπως είπε η Ουκρανία προτίθεται να απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

11:47 Στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας οι αντιπροσωπείες Κιέβου-Μόσχας. Η πρώτη αξιώνει ”άμεση” εκεχειρία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία ενώ η δεύτερη δηλώνει πως θέλει να επιτευχθεί ”μια συμφωνία”. ”Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

11:35 Τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία « Quint élargi» σήμερα στις 6:30μμ στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Καναδά, Ιαπωνίας, καθώς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ. Θέμα η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων στο ουκρανικό.

11:32 Τουλάχιστον 102 άμαχοι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της την περασμένη Πέμπτη, και άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι «σημαντικά υψηλότερος», δήλωσε επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται πως οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για 352 νεκρούς Ουκρανούς και και 1.684 τραυματίες.

Ο αριθμός των κατοίκων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ξεπερνά πλέον τους 422.000.

11:29 Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση απαγορεύεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας της να πραγματοποιούν συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας. Σε ένα tweet, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα μέτρα είχαν σκοπό να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσθέτοντας: «Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει».

11:21 Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, καθώς και στις όμορες χώρες, Μολδαβία και Σλοβακία, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αμεσα πρόκειται να αναχωρήσουν φορτηγά με υγειονομικό υλικό, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων.

11:01 Άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση με τους ρώσους διαπραγματευτές, σε σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

″Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος”, διευκρίνισε.

11:02 Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο στήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Στη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης το Κίεβο και οι χώρες που το στηρίζουν ελπίζουν να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και θα ζητεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού του ΟΗΕ ο οποίος θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορούνται τα ρωσικά στρατεύματα.

10:52 Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ για να συντονίσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού η Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά κοινή χρηματοδότηση για την προμήθεια και αποστολή όπλων στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.«Θα συζητήσουμε περαιτέρω επείγουσες ανάγκες και θα συντονίσουμε την υποστήριξή μας, με την βοήθεια του συστήματος προμηθειών υπό την διαχείριση του στρατιωτικού στελεχικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Μπορέλ.

10:33 «Αυτή είναι η Πολίνα, που σκοτώθηκε από Ρώσους σαμποτέρ. Η ομάδα των σαμποτέρ πυροβόλησε την οικογένειά της: Η Πολίνα και οι γονείς της σκοτώθηκαν. Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, 16 παιδιά πέθαναν» υποστηρίζεται σε tweet του Κέντρου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ασφάλειας Πληροφοριών του υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφορίας της Ουκρανίας.

10:30 Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.

10:23 Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις ανακοινώσεις από πλευράς της Μόσχας πως έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Interfax Ukraine.

10:21 Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM. ”Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί”, επεσήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια ”πολύ ισχυρή” συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. ″Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί”, είπε μιλώντας στο Euronews.

10:17 Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο στο 20%, από 9,5%, για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους υποτίμησης του ρουβλίου και υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα διέταξε επίσης τις εταιρείες να πουλήσουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, ανέφεραν η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. «Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία έχουν αλλάξει δραστικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

10:13 Στις 11:00 ώρα Ελλάδος αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Κιέβου-Μόσχας στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

10:07 Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: «Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων...Επιμελητειακά λάθη και η ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών εξακολουθούν να δυσκολεύουν τη ρωσική προέλαση».

09:54 Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαιώνει ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν ”ελεύθερα” το Κίεβο κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. ”Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ”την αεροπορική υπεροχή” σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

09:41 Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο.

09:33 Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Interfax, πως έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

09:24 Εκλεισε και η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροπλάνα. Η Απαγόρευση πτήσεων για τρεις μήνες, σε εναρμόνιση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

09:01 Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ”επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα. ”Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές”, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας. Ωστόσο σειρήνες ήχησαν και πάλι, όπως ήδη αναφέρθηκε, σε αρκετές πόλεις σήμερα το πρωί, μεταξύ αυτών στην πόλη του Κιέβου.

08:45 Πάνω από το 90% των Ουκρανών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ομάδα Rating Sociological αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 2.000, το 91% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Ζελένσκι, ενώ το 6% δήλωσε ότι δεν τον υποστήριξε και το 3% παρέμεινε αναποφάσιστο. Η στήριξη είναι τριπλάσια σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι κάτοικοι στην Κριμαία και στις περιοχές που ελέγχονται από ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία αποκλείστηκαν από την έρευνα, σύμφωνα με το BBC.

08:13 Την τελευταία ώρα ακούγονται σειρήνες για αεροπορική επιδρομή σε πολλές πόλεις στην Ουκρανίας σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, και συγκεκριμένα σε Τσερακασί, Ντνίπρο, Χάκοβο, Βινίτσγια.

7:59: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στους χρηματιστές να αναστείλουν την εκτέλεση όλων των εντολών από ξένα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα που θέλουν να πουλήσουν τις ρωσικές επενδύσεις τους, όπως μετοχές. Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Μόσχας, εκτός από την αγορά συναλλάγματος και χρήματος, τη Δευτέρα.

07:57 Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Dado Ruvic via Reuters

07:42 Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

07:35 Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:30 Πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η πόλη Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα.

07:14 Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Δημοφιλή