Οικονόμου: Θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα στη μάχη κατά των πυρκαγιών – "Ο κ. Τσίπρας θέλει βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;"
J. Oikonomou
J. Oikonomou
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα επαναλάβει σήμερα στις Βρυξέλλες τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το πρόβλημα των ενεργειακών ανατιμήσεων. Δηλαδή, ότι, όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο -και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές- η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία. Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε διευρύνοντας στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του», διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου σχετικά με την στήριξη της κοινωνίας.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τους νόμους»

«Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ και την σύγκρουση φοιτητών και αστυνομικών.

Μιλώντας για το νομοοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες, κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι τα επεισόδια στο Α.Π.Θ. ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μετατραπεί ένας χώρος του Πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη για 34 χρόνια σε Βιβλιοθήκη. «Από την ίδια εκείνη στιγμή ομάδες τραμπούκων άρχισαν να απειλούν και να εξαπολύουν επιθέσεις για τη ματαίωση του έργου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου και σημείωσε ότι «ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις της διοίκησης του πανεπιστημίου. Η πολιτεία δεν θα αφήσει τις συμμορίες να εμποδίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών».

Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός: «Είναι με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;».

Αντιπυρική προστασία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε το μπρίφινγκ ενημερώνοντας για την προετοιμασία που κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι.

«Στην προσπάθεια αυτή μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός. Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για πυροσβέσεις .

«Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου ενώ τόνισε την αύξηση της επίγειας και εναέριας παρατήρησης με συνεχείς περιπολίες, ως μέτρο πρόληψης.

«H κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα. Από την άλλη πλευρά όμως Κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε το φυσικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για την κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις

Σχετικά με την κατάληψη δύο ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για απρόκλητη και παράνομη ενέργεια ενώ σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων της χώρας. «Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοφιλή