Οκτώ χρόνια, 8 χώρες, 8 φωτογραφικές μηχανές: Στις εικόνες του Ανδρέα Καμουτσή

Μέσα από 56 φωτογραφίες δρόμου μας ξεναγεί σε νέα αλλά και γνώριμα μέρη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας συλλαμβάνοντας στιγμές.
«Μια θέση ανάμεσά τους»
«Μια θέση ανάμεσά τους»
Ανδρέας Καμουτσής

Τη δεύτερη ατομική του έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Μία Θέση Ανάμεσά Τους» στον χώρο Τέχνης του taf : the art foundation, παρουσιάζει ο Ανδρέας Καμουτσής.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου προσωπικού φωτογραφικού project που διήρκησε 8 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες με 8 διαφορετικές Fujifilm μηχανές.

Συγκεκριμένα από το 2015 έως και το 2022 στις χώρες, Δανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά mirrorless φωτογραφικός εξοπλισμός Fujifilm Χ-Series.

Με σημείο αναφοράς την γλώσσα της εικόνας ο φωτογράφος εξερευνεί ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές φορές αντιφατικές, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, που ενδεχομένως όλοι έχουμε βιώσει και που ο κάθε θεατής μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο. Πρωταγωνιστές ήταν τυχαίοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, που βάδιζαν σε παράλληλες πορείες δίχως να συναντιούνται.

ANDREAS KAMOYTSIS
ANDREAS KAMOYTSIS

Μέσα από 56 φωτογραφίες και χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του είδος φωτογραφίας, αυτό της Φωτογραφίας Δρόμου, ο Ανδρέας Καμουτσής μας ξεναγεί σε νέα αλλά και γνώριμα μέρη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας συλλαμβάνοντας στιγμές που περνούν γρήγορα από μπροστά μας, αλλά μένουν και αποτυπώνονται ανεξίτηλα στον καμβά της ζωής μας, διαμορφώνοντας μελλοντικά τον ψυχισμό μας. Το σύνολό τους υποδηλώνει μια αέναη αναζήτηση, που εκφράζεται μέσω του προσωπικού αγώνα ύπαρξης κάθε ανθρώπου μέσα κι έξω από τις μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα.

Εργαστήρια art therapy

Στο πλαίσιο της έκθεσης οι εικαστικές ψυχοθεραπεύτριες Κατερίνα Ραμαντάνη και Αναστασία Βούτσα μας προσκαλουν στις ομάδες art therapy που θα συντονίσουν στον χώρο του taf : the art foundation κατά την διάρκεια την έκθεσης φωτογραφίας.

Μέσα από τα εργαστήρια εικαστικής ψυχοθεραπείας, βασισμένα στη θεωρία και στις τεχνικές της Therapeutic Photography και των έργων της συλλογής του φωτογράφου Ανδρέα Καμουτσή, θα διαδραματιστεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ της εικόνας που εκτίθεται και της δημιουργικής διαδικασίας που θα παραχθεί, εκφράζοντας το ιδιαίτερο εσωτερικό κάδρο του ατόμου.

Η οπτική σκέψη είναι η ικανότητα και η τάση μας να οργανώνουμε μέσω εικόνων τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο γύρω μας. Ορίζουμε και χαρακτηρίζουμε συχνά τον κόσμο με οπτικές περιγραφές, σκεφτόμαστε με εικόνες χρησιμοποιώντας τες συχνά ως αναπαραστάσεις σκέψεων και συναισθημάτων.

Με την ίδια λογική κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με μία φωτογραφία δημιουργείται μια σύνδεση είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Τοποθετούμε το Εγώ μας με αναφορά σε αυτό που αντικρίζουμε αναλύοντας το περιεχόμενο με πυξίδα τις δικές μας εμπειρίες και αναμνήσεις. Επομένως, έτσι αλληλεπιδρούμε με τις εικόνες και συνδεόμαστε σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά δημιουργώντας ένα εικονοποιημένο διάλογο.

H σημασιολογία πίσω από μία φωτογραφία δεν είναι ούτε σταθερή ούτε απόλυτη, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις εμπειρίες και την οπτική του θεατή.

Πως αντιλαμβάνομαι το βλέμμα και την θέση μου απέναντι σε ένα φωτογραφικό έργo;

Ποια είναι η προσωπική μου ιστορία σύνδεσης με τη διαδικασία της δημιουργίας της εικόνας;

Γιατί φωτογραφίζει κάποιος;

Γιατί φωτογραφίζω εγώ;

Πως ανταποκρίνεται ένα φωτογραφικό έργο σε μένα;

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα δωρεάν εργαστήρια art therapy που θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ώρες κατά την διάρκεια της έκθεσης τόσο στα εγκαίνια την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00, είτε ακολουθώντας το παρακάτω σύνδεσμο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Καμουτσή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, Ελλάδα το 1979. Σπούδασε πληροφορική και εργάστηκε στον τομέα αυτό ως το 2013. Έκτοτε τον κέρδισε η Τέχνη της Φωτογραφίας, την οποία ασκεί έως σήμερα επαγγελματικά. Παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας δρόμου, τα οποία διοργανώνει ο ίδιος μέσω της ομάδας του “Spontaneous Shooters” ή σε συνεργασία με σχολές φωτογραφίας. Είναι από το 2016 επίσημος φωτογράφος, Official Fujifilm X - Photographer .

ANDREAS KAMOYTSIS
ANDREAS KAMOYTSIS

Πολλές φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ομιλίες και προβολές σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. ¨Έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση με τίτλο «Αθέατες Μορφές» στο Πολιτιστικό κέντρο Κύπρου το 2017 και έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Α Place Among Them / Μία Θέση Ανάμεσά Τους» το Δεκέμβριο του 2022. Η ανάδειξη των συναισθημάτων και το μυστήριο σε συνδυασμό με την απλότητα και την αρμονία αποτελούν τον πρωταρχικό του στόχο σε κάθε φωτογραφία. Ο τρόπος που φωτογραφίζει δηλώνει μια προσπάθεια προσωπικής προσαρμογής στις κοινωνικές διαφοροποιήσεις των καιρών μας.

Info

Έναρξη: Εγκαίνια Τρίτη 14.02.2023 στις 19:00
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 15.02 έως Κυριακή 19.02: 12:00 - 22:00
Χώρος Τέχνης του taf : the art foundation στην Αθήνα 105 55, Νορμανού 5, πλησίον σταθμού Μετρό Μοναστηράκι.
Είσοδος ελεύθερη.

Δημοφιλή