ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2019 17:36 EEST

Οκτώ γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από την Κύπρο

Τι δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Οκτώ γεωτρήσεις – έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές- θα πραγματοποιήσει εντός της ΑΟΖ της η Κύπρος μέσα στους επόμενους 24 μήνες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε κατά την παρουσίαση του έργου του υπουργείου για την περίοδο Μαρτίου 2018 – Απριλίου 2019 πως «οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται. Προγραμματίζονται τους επόμενους 24 μήνες οκτώ γεωτρήσεις. Έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές». Δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο πού ακριβώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις, ωστόσο, είπε πως οι στόχοι είναι ήδη εντοπισμένοι και γίνεται επεξεργασία γύρω από αυτούς. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός είναι να αρχίσουν τέλη του τρέχοντος έτους με αρχές του 2020, καθώς και ότι εξετάζονται ξανά οι επιλογές για εκμετάλλευση.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια αδειοδότησης του τεμαχίου 7, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η συμφωνία TOTAL-ENI δεν αφορά μόνο στο τεμάχιο 7, μα και άλλα τεμάχια όπου οι δύο εταιρείες δεν έχουν συνεργασία. Σε ό,τι αφορά στο κοίτασμα Αφροδίτη είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους αδειούχους και ότι έχουν καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που θα συζητηθεί σε workshop την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ πλησιάζει και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.