CULTURE
22/04/2018 10:35 EEST

Όλα όσα είπε το top model με τη hijab, η Halima Aden: «Αν και δε συμφωνώ με όσα λέει ο Trump, του είμαι ευγνώμων»

Andrew Kelly / Reuters

Οι χρήστες των social media και ιδιαίτερα του Instagram λάτρεψαν το εξώφυλλο του Απριλίου της βρετανικής Vogue, το οποίο απεικονίζει εννιά γυναίκες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Πιο χαρακτηριστικά, μια γυναίκα φορά hijabi, ενώ άλλες ήταν plus size.

Δεν είναι όμως μόνο η φωτογραφία που καθιστά ενδιαφέρον το εξώφυλλο - το οποίο μοιάζει να αποτελεί ίσως και μια πολιτική δήλωση- αλλά και ο τίτλος που το συνοδεύει: «Νέα Σύνορα». Αυτός ξεκάθαρα δηλώνει πως αυτές οι γυναίκες, οι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, είναι εκείνες που θα αλλάξουν το πρόσωπο της μόδας. Και ως γνωστόν, όταν το «πρόσωπο» της μόδας αλλάζει, λίγο αργότερα ακολουθεί και η αντίληψη της κοινωνίας.

Οι χρήστες του Ιnstagram φαίνεται να ενέκριναν το εν λόγω εγχείρημα, αν κρίνουμε από τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία στο επίσημο προφίλ της Vogue. Υπήρχαν και αντιθετικές απόψεις που καυτηρίαζαν την «υποκρισία του #diversity», αλλά δεν ήταν αρκετά για να κατευνάσουν τον ενθουσιασμό για αυτή την πρωτοτυπία.

Κάποιος από τους χρήστες έγραψε χαρακτηριστικά: «Αυτή η κάλυψη μου προκαλεί ρίγος. Τόση πολύ ομορφιά σε μια σελίδα».

Αυτός ο ενθουσιασμός στάθηκε αρκετός για την επακόλουθη συνέντευξη της Halima Aden, του πρώτου μοντέλου με τη hijabi στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τα όσα ειπώθηκαν από την ίδια και αξίζει να υπογραμμιστούν. «Είναι μια σπουδαία στιγμή να είσαι κορίτσι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

MIGUEL MEDINA via Getty Images

Για τη δύναμη της Κοινότητας

«Έχοντας μεγαλώσει σε καταυλισμό προσφύγων έχω διδαχτεί το εξής: Μπορεί να μας απογυμνώσουν από τα πάντα. Από χρήματα, από προνόμια, από τίτλους, αλλά αυτό που δε θα χάσουμε ποτέ είναι η αίσθηση της κοινότητας. Έτσι, από νωρίς ήμουν κοινωνικό άτομο, δεν είχαμε τις δικές μας κλίκες, κάτι που πρωτοείδα εδώ στην Αμερική (σ.σ. στη Μινεσότα). Στο σχολείο ήμουν το παιδί που δεν του μιλούσε κανείς, αλλά για να λέμε την αλήθεια, δεν είχα μάθει τη γλώσσα άρα δε μπορούσαν να παίξουν μαζί μου, έτσι πήγαινε».

Σχετικά με τη σημασία του να ονειρεύεσαι

«Θέλω να επιστρέψω στον καταυλισμό προσφύγων, γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους εκεί να βλέπουν αυτούς που έχουν φύγει. Να με δουν σαν άτομο που έχω ζήσει κι εγώ τη ζωή τους και τους νιώθω, όχι σαν ένα αποστασιοποιημένο και άπιαστο πρότυπο. Να πω στα μικρά παιδιά να ονειρευτούν, κάτι που εγώ δεν το έκανα ποτέ. Όνειρό μου ήταν να βλέπω τη μητέρα μου ζωντανή και να έχουμε ένα πιάτο φαγητό».

Σχετικά με τον Πρόεδρο Trump

«Ίσως είναι εξαιτίας της μαμάς μου, αλλά προσπαθώ να βλέπω και τα θετικά. Ποτέ δεν είχαμε ανθρώπους να παλεύουν για τους Μουσουλμάνους, να παλεύουν για τους πρόσφυγες. Πλέον νιώθεις την αίσθηση του “ανήκειν”. Έτσι, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέει, εξακολουθώ να είμαι πολύ ευγνώμων. Ποτέ δεν ένιωσα περισσότερο αποδεκτή όσο φέτος».

Για το αν την έχει αλλάξει το μόντελινγκ

«Νομίζω ότι έχω καταλάβει ποια είμαι. Είμαι πολύ προσεχτική με όλα όσα συνοδεύουν τη νέα μου αυτή δουλειά. Όσον αφορά το hijab, αυτό ούτως ή άλλως προκαλεί στις μέρες μας. Δεν με κάνει όμως να κρίνω τις επιλογές άλλων ανθρώπων - αν θέλετε να φορέσετε μίνι φούστα, μια χαρά. Ας μην χαθούμε στη μετάφραση. Δεν αφορά τα ρούχα, είναι το άτομο που τα φορά. Ποιες είναι οι αξίες του, τα χαρακτηριστικά του, αν είσαι καλός άνθρωπος πάνω απ′ όλα. Αυτό πρέπει να κρίνουμε».

Για την πίστη της

«Αυτό το εξώφυλλο είναι πολύ σημαντικό στο να χαράξω την ιστορία μου: Προβάλλω ένα διαφορετικό πρόσωπο για τους μουσουλμάνους από αυτό που δείχνουν οι ειδήσεις. Παρόλο που έχουμε κακούς ανθρώπους στον Μουσουλμανισμό, υπάρχουν και πολλοί καλοί. Πάντα λέω, δεν πρέπει να συμφωνείτε 100 τοις εκατό σε όλα. Ελπίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι, να συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να έχεις την ίδια άποψη με τον άλλον για τα πάντα. Δεν περιμένω κάτι τέτοιο».

Πηγή: Vogue UK