Όλα όσα μας έμαθε η πανδημία για την προσωπικότητά μας

Κι όμως, η στάση μας απέναντι στα μέτρα προστασίας μαρτυρά πολλά.
Aleksandar Miljkovic via Getty Images

Σταματημένοι στο φανάρι, διαπιστώνουμε ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου φορά προστατευτική μάσκα, ενώ βρίσκεται μόνος στο όχημά του. Μας φαίνεται παράλογο ή συνετό; Η απάντησή μας στο συγκεκριμένο ερώτημα μαρτυρά για την προσωπικότητά μας περισσότερα από όσα νομίζουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διασφάλιση των κοινών αξιών πυροδοτεί αισθήματα ενότητας

Μία από τις προκλήσεις της ζωής εν μέσω πανδημίας ήταν να ζούμε απομονωμένοι, αλλά ταυτόχρονα να παραμένουμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Παραδόξως, ο εξαναγκασμός να ζούμε χωριστά, τελικά μας έφερε πιο κοντά.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν το συμπέρασμα ότι τα κοινά πρότυπα, εν προκειμένω το παράδειγμα του ατόμου που δρα υπέρ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, διεγείρουν μια αίσθηση αλληλεγγύης. Ήταν συνεπώς αυτή η αίσθηση, που πυροδότησε συλλογικές προσπάθειες για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τι μαρτυρά για την προσωπικότητά μας η τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της Covid-19

Σύμφωνα με την έρευνα, πιο πρόθυμα να συμμορφωθούν με τις οδηγίες πρόληψης της Covid -19 αποδείχθηκαν τα άτομα με ενισχυμένη αίσθηση ευθύνης. Ενδεχομένως, μια συγκαταβατική στάση απέναντι στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19, να φανερώνει ευσυνειδησία κα έντονο αίσθημα καθήκοντος απέναντι στην κοινότητα.

Τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα μας η αντίδραση απέναντι στην κοινωνική αποστασιοποίηση

Σε αντίθεση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν προστατευτική μάσκα ακόμη και όταν ήταν ολομόναχοι, συναντήσαμε και άτομα που αψηφώντας τους κινδύνους αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα οπουδήποτε. Στην έρευνα της η δρ. Άλισον Μπέικον, ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας, αποδεικνύει ότι η εξωστρέφεια ως στοιχείο της προσωπικότητας, συνδέεται με μεγαλύτερη απροθυμία για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η Μπέικον, ερμηνεύει το συμπέρασμά της, βασιζόμενη στο γεγονός ότι η εξωστρέφεια είναι σχεδόν συνώνυμη της κοινωνικότητας. Συνεπώς, ενώ οι εξωστρεφείς πολίτες τηρούσαν συστάσεις υγιεινής όπως την προτροπή για απολύμανση των χεριών και των επιφανειών, δεν ήταν πρόθυμοι να τηρήσουν τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Άλλοι ερευνητές εντόπισαν ότι οι πιο εξωστρεφείς συμμετέχοντες είχαν αρνητική αντίληψη για τους κοινωνικούς περιορισμούς, μόνο εφόσον ήταν εργένηδες. Από την άλλη πλευρά, οι εξωστρεφείς προσωπικότητες που διατηρούσαν ερωτικό δεσμό, αντιμετώπισαν με ουδετερότητα το καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης

Η «κανονικότητα» μετά την πανδημία

Πώς ορίζουμε το «κανονικό» μετά την υγειονομική κρίση; Καταγράφοντας τις απώλειες και συνυπάρχοντας με τις συνέπειες της πανδημίας, αντιλαμβανόμαστε την νέα κανονικότητα ως κάτι «συλλογικό». Μοιραζόμαστε το αίσθημα του συνόλου, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαμε σε απόσταση μεταξύ μας μόνο σωματικά και όχι κοινωνικά.