Το λίφτινγκ χεριών δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Μπορεί να έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το λίφτινγκ προσώπου, αλλά των χεριών είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
.
Getty
.

Μπορεί να είμαστε τόσο καλοί στην φροντίδα του προσώπου μας - απλώνουμε αντηλιακό, δεν ξεχνάμε την κρέμα νυκτός και αφιερώνουμε χρόνο για τακτική περιποίηση προσώπου. Αλλά τα χέρια μας μπορεί να μας κάνουν να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από όσο θα θέλαμε.

«Τα μέτρα αντιγήρανσης των χεριών πρέπει να ξεκινούν νωρίς, επειδή το πρόσωπο και τα χέρια είναι οι πιο εκτεθειμένες στον ήλιο και το περιβάλλον περιοχές του σώματος», δηλώνει η δερματολόγος Σέριλ Μπούρτζες.

Εάν παρατηρούμε κηλίδες στον ήλιο και φουσκωμένες φλέβες, θα μπορούμε πάντα να ασχολούμαστε με την θεραπεία των χεριών μας με την ίδια φροντίδα που έχουμε για το πρόσωπό μας. Αλλά μερικοί άνθρωποι παίρνουν πιο δραστικά μέτρα και στρέφονται σε μια διαδικασία που μπορεί να προσδώσει στα χέρια τους μια πιο νεανική εμφάνιση: λίφτινγκ χεριών, γνωστό κι ως αναζωογόνηση χεριών.

«Όπως μπορούμε να αναζωογονήσουμε το πρόσωπο, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με τα χέρια», δηλώνει ο Τζόσουα Ζίχνερ, δερματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Νοσοκομείο Mount Sinai.

Εάν νομίζουμε ότι το λίφτινγκ χεριών είναι ένα λίφτιγνκ προσώπου για τα χέρια μας, μάλλον δεν είμαστε στο σωστό δρόμο. Μιλήσαμε με ειδικούς για να εξηγήσουμε τη διαδικασία.

Γιατί τα χέρια μας δείχνουν τόσο πολύ γερασμένα σε σχέση με το πρόσωπό μας

Τα χέρια μας εκτίθενται συχνά - και έχουν μια πιο λεπτή σύνθεση από ό, τι έχουμε μάλλον συνειδητοποιήσει.

Η δερματολόγος Τζανίεν Λουκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Loma Linda, εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα μας: «Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο λεπτό, κάνοντας τις υποκείμενες φλέβες και τους τένοντες πιο ορατούς. Μπορούμε επίσης να χάσουμε λίπος και υποδόριο ιστό, ενώ οι μικροί μύες που βρίσκονται στα χέρια μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ατροφία. Η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να γίνει αθροιστική με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τα σημεία που έχει δει ο ήλιος να γίνουν πιο εμφανή. Και μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να έχουν μικρές καλοήθεις αναπτύξεις στα χέρια, επίσης».

Ποιος κάνει αναζωογόνηση χεριών τέλος πάντων;

Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στο πίσω μέρος των χεριών, όχι στις παλάμες ή τα δάχτυλα.

«Καλοί υποψήφιοι για αυτές τις θεραπείες είναι άνθρωποι που έχουν παρατηρήσει ότι το δέρμα στα χέρια τους έχει γίνει πολύ λεπτό και ότι τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι εμφανή, δίνοντας στα χέρια σκελετική εμφάνιση», δηλώνει η δερματολόγος Αριάν Σάντι Κούρος.

Η δερματολόγος Ντιάν Ντέιβις αναφέρει ότι οι ασθενείς αναζητούν όλο και περισσότερο θεραπείες χεριών.

«Με εξαίρεση το πρόσωπο, τα χέρια είναι ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος», είπε. «Δεδομένου ότι όλοι εργάζονται πιο συχνά από το σπίτι αυτές τις μέρες, τα χέρια τους είναι πολύ πιο ορατά στις οθόνες του υπολογιστή και του τάμπλετ τους, ειδικά αν τα χρησιμοποιούν ενώ μιλούν».

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός λίφτινγκ χεριών - και πόσο κοστίζει

Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την τομή που αποτελεί μέρος μιας ανόρθωσης προσώπου, αλλά το λίφτινγκ χεριών είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Δεν είναι χειρουργική επέμβαση και το δέρμα δεν κόβεται ποτέ. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν «τεντώνεται» καθόλου. Αντ ’αυτού, οι γιατροί πιθανότατα θα συστήσουν μια πορεία θεραπείας που περιλαμβάνει ενέσεις «γεμίσματος».

Η διαδικασία ξεκινά με λίγη κρέμα ή λιδοκαΐνη, εξηγεί η Ντέιβις. Μετά έρχονται οι ενέσεις.

«Τα μικρά σημεία εισόδου είναι στο πίσω μέρος των χεριών μεταξύ των τενόντων και των οστών και μικρές ποσότητες είτε πληρωτικού υαλουρονικού οξέος είτε βιοδιεγερτικών παραγόντων εγχέονται αργά», εξηγεί. «Στην συνέχεια γίνεται απαλό μασάζ έτσι ώστε το προϊόν να μπορεί να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το πίσω μέρος των χεριών».

Ένα λίφτινγκ χεριών μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε μεταξύ 2.000 και 4.000 δολαρίων (1,717 και 3,434 ευρώ) ανάλογα με το τι έχει γίνει και τον όγκο του πληρωτικού (υγρού) που έχει χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό προσώπου Μάικλ Σόμενεκ. Οπως αναφέρει επίσης, οι άνθρωποι που λαμβάνουν πληρωτικό υαλουρονικού οξέος, που είναι το πιο κοινό, μπορούν να αναμένουν ότι τα αποτελέσματα διαρκούν από εννέα μήνες έως ένα χρόνο.

Εάν σκεφτόμαστε να κάνουμε λίφτινγκ χεριών, θα ήταν καλή ιδέα να κάνουμε (πρώτα) κάποια έρευνα και πιθανώς να κανονίσουμε κάποια διαβούλευση με έναν γιατρό.

«Συχνά χρειάζονται αρκετές σύριγγες για να μας δώσουν αρκετό όγκο για να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση», δηλώνει ο Ζίχνερ. «Το κόστος ανά φιαλίδιο του πληρωτικού (υγρού) κυμαίνεται ανάλογα με το τι χρησιμοποιούμε και που ζούμε. Κατά μέσο όρο, το κόστος ποικίλλει από 800 έως 1.000 δολάρια (687 έως 858 ευρώ) ανά σύριγγα. Για βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν πολλές σύριγγες.»

Το λίφτινγκ χεριών μπορεί να είναι πιο περίπλοκο

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό θεραπειών χεριών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λέιζερ για τη στόχευση σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

«Έχω την τάση να κάνω μερικές επεμβάσεις για αναζωογόνηση των χεριών», λέει η Λουκ. «Θα κάνω ένεση υγρού αλλά θα επιχειρήσω και κάτι σαν το έντονο παλμικό φως, μια θεραπεία που στοχεύει την μελανίνη στα σημεία που βλέπει ο ήλιιος και απευθύνεται στην επιφάνεια του δέρματος για να βελτιώσει την συνολική του εμφάνιση».

Ο Ζίχνερ λέει επίσης ότι οι θεραπείες με λέιζερ λειτουργούν καλά για άτομα που έχουν σκούρες κηλίδες ή δέρμα ζαρωμένο και ότι υπάρχουν διαφορετικά λέιζερ για διαφορετικά ζητήματα.

Υπάρχουν θεραπείες λέιζερ που μπορούν να φωτίσουν τις σκοτεινές κηλίδες και άλλες που μπορούν να ”ξαναστρώσουν” το δέρμα», είπε. «Το λέιζερ (που χρησιμοποιώ) για το πίσω μέρος των χεριών... λειτουργεί ανοίγοντας μικροσκοπικές τρύπες στο δέρμα, δημιουργώντας μια ελεγχόμενη πληγή και εκμεταλλευόμενοι την φυσική διαδικασία επούλωσης πληγών του δέρματος. Αυτό διεγείρει το κολλαγόνο για να πυκνώσει το θεμέλιο του δέρματος και βοηθά επίσης το δέρμα να αποβάλει τα κύτταρα με σκούρες χρωστικές ουσίες για να φωτίσει την υπερχρωματισμό και ακόμη και τον τόνο του δέρματος».

Ακούγεται λίγο υπερβολικό; Ας βελτιώσουμε την ρουτίνα φροντίδας των χεριών μας στο σπίτι

«Καμία από αυτές τις θεραπείες δεν υποκαθιστά τις καλές συνήθειες περιποίησης του δέρματος με την πάροδο του χρόνου», λέει η Κούρος. «Είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε τα χέρια μας και να εφαρμόζουμε αντηλιακό κάθε πρωί στο πίσω μέρος των χεριών, προκειμένου να αποτρέψουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά από τον ήλιο και την έκθεσή τους».

Ο Ντέιβις πρότεινε την χρήση ενυδατικών με παράγωγα βιταμίνης Α για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την φροντίδα των χεριών μας, λέει ότι μπορεί να θέλουμε να εξετάσουμε (την χρήση) συμπληρωμάτων βιοτίνης, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β7, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση και την δύναμη των νυχιών. «Ορισμένα συστατικά λεύκανσης, όπως το κοζικό οξύ ή η νιασιναμίδη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης καφέ κηλίδων στο πίσω μέρος των χεριών», συμπληρώνει.

Ας δούμε επίσης κάποια προϊόντα που προτείνουν δερματολόγοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να ζήσουν προκειμένου να κάνουν κορυφαίες συστάσεις εδώ.