Γιατί όλοι ξεχνούν να βάλουν τη Νέα Ζηλανδία στο χάρτη; Η χώρα «έλυσε» το μυστήριο και γύρισε ένα ξεκαρδιστικό βίντεο

Πρωταγωνιστές η ίδια η πρωθυπουργός και ένας διάσημος κωμικός

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά και άλλα πολύ μικρότερα. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1907 ενώ παραμένει μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Έχει συνολική έκταση 268.107τετραγωνικών χιλιομέτρων (φανταστείτε πως η Ελλάδα έχει έκταση 131.957 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και πληθυσμό 4,6εκατ ατόμων.

Όλα τα παραπάνω δεν αμφισβητούνται -εκτός βέβαια από τους γνωστούς οπαδούς θεωριών συνωμοσιών που επιμένουν, με μεγαλύτερη ένταση στα χρόνια στα social media, πως η χώρα δεν υπάρχει.

GOOGLE MAPS

Το πρόβλημα όμως για τη Νέα Ζηλανδία δεν είναι τόσο αυτές οι περιθωριακές ομάδες. Είναι ότι συστηματικά παραλείπεται από τους παγκόσμιους χάρτες. Επίσημους και μη.

Ο λόγος; Επειδή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του χάρτη συχνά παραλείπεται επειδή...δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Μάλιστα σε αυτό σφάλμα έχει υποπέσει στο παρελθόν και η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, αφού δεν εμφανιζόταν η Νέα Ζηλανδία ούτε στον χάρτη που είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα πράγματα όμως έχουν σοβαρέψει και η Νέα Ζηλανδία αναζητά τρόπους για να αλλάξει την κατάσταση, να μπει στον χάρτη και να κερδίσει και το μερίδιο των τουριστών που πρέπει να αναλογεί σε μια χώρα εκπληκτικού φυσικού κάλους.

Στη μάχη λοιπόν ρίχτηκε η ίδια η πρωθυπουργός, Jacinda Ardern ξεκινώντας με την δημοσιοποίηση ενός βίντεο-στο πλαίσιο μιας μεγάλης διαφημιστικής καμπάνιας- με άφθονο χιούμορ και βασικό στόχο, να βάλει τη χώρα στους χάρτες.

Στο βίντεο διάρκειας δύο περίπου λεπτών της καμπάνιας #getnzonthemap, πρωταγωνιστούν η πρωθυπουργός και ο κωμικός του Flight of the Conchords, Rhys Darby και αμφότεροι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης της Νέας Ζηλανδίας από τους χάρτες.

Μήπως γιατί η χώρα «μοιάζει με ένα μισοφαγωμένο παϊδάκι και οι άνθρωποι την παραλείπουν σκεπτόμενοι πως έχει γίνει κάποιο λάθος;» αναρωτιέται ο Darby μιλώντας τηλεφωνικά στην πρωθυπουργό.

Και τα αστεία βέβαια συνεχίζονται, σε ένα βίντεο που διακωμωδεί τόσο τις αστείες θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν σχετικά με την «μη-ύπαρξη» της χώρας όσο και της ίδιας της συνεχούς απουσίας της από επίσημους χάρτες όπως πχ τον παγκόσμιο χάρτη του Smithsonian Natural History Museum ή πιο...ταπεινούς όπως αυτούς των Starbucks, των ΙΚΕΑ ή πολλών επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Και όλα αυτά για μια χώρα που έχει συνδεθεί τόσο πολύ με τον υπέροχο κόσμο των hobbit και της Μέσης Γης των βιβλίων του Τόλκιν, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Δημοφιλή