Ολοκληρώθηκε η απολογία Λιγνάδη: “Θεώρησα τρολιά το ένταλμα σύλληψης”

Την Τετάρτη η εισαγγελική πρόταση για ενοχή ή μη.
Δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, με το δικαστήριο να διακόπτει για την Τετάρτη, όπου θα ακουστεί η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής ή μη του σκηνοθέτη για τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται.

Απολογία Λιγνάδη: “Θεώρησα τρολιά το ένταλμα σύλληψης”

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε πολλές φορές την πεποίθηση του ότι πρόκειται για σκευωρία, ενώ -οπως χαρακτηριστικά είπε- θεώρησε πως το ένταλμα για τη σύλληψή ήταν «τρολιά».«Αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με ….hashtag και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ότι νομίζει θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του».

Οι “σκευωροί”

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι σκευωροί και τα κίνητρα τους, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήταν επιθυμία πολλών ομάδων. «Κάποιοι άνθρωποι οι … 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίο είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις. …Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω … Υπήρχε ένας Κυπαρισσόπουλος που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φιτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Αυτούς εγώ τους ονομάζω «λαγούς». Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρον στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα».

Απολογία Λιγνάδη: Η αναφορά στο Εθνικό

Ειδική αναφορά έκανε στο διορισμό του στο Εθνικό στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, υποστηρίζοντας ότι βρήκε μεγάλη «τρύπα» στα οικονομικά. «Σύντομα διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ. Μια αντιπαλότητα εκεί. Μου στέλνατε διάφορα απειλητικά μηνύματα τότε» είπε ο Δ. Λιγνάδης και συνέχισε: «Σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσα την ονομασία της σκηνής «Ελένη Παπαδάκη». Είναι απίστευτο το τι σάλος και ορυμαγδός σχολίων υπήρξε γιατί ονόμασα τη σκηνή έτσι. Εξήγγειλα τη μετεξέλιξη της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα. Άνοιξα δεύτερο μέτωπο. Έλεγαν «νάτος ο εθνικόφρων… Στους «Πέρσες» ασπάστηκα ομοίωμα του Παρθενώνα και εκεί ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε. Γιατί φίλησα τον Παρθενώνα…Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια μέτωπο επιθυμία για εκδίκηση. Στη πρώτη ευκαιρία να σου ρίξουμε Λιγνάδη …να πέσεις μέσα στο πηγάδι… Αναρωτήθηκα πολλές φορές με όλη αυτή τη διαπόμπευση και το διασυρμό μου να γίνεται δικαστήριο για μένα στα κανάλια για το όνομά μου. Να προδικάζουν τη περίπτωσή μου, να βλέπω όλα αυτά τα πάλαι ποτέ βοθροκάναλα της διαπλοκής, σύμφωνα με κάποιους αριστεριστές, να τα έχουν τώρα καταστήσει οι ίδιοι αρχάγγελους της κάθαρσης. Και αναρωτήθηκα πως εγώ με τη ρετσέτα του παιδόφιλου και του βιαστή πως θα πάω να μιλήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς…..».

Σχετικά με τη συναναστροφή με ανήλικους, ο Λιγνάδης απάντησε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά». Κατά τη διάρκεια της απολογίας του περιέγραψε τον εαυτό ως αυθόρμητο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιοποιούσε» τα πράγματα.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Όχι. μόνο. Δε φτάνεις να κανείς τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.
Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».

Κατηγορούμενος: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.

Αναφερόμενος στις φήμες που προηγήθηκαν ο κατηγορούμενος είπε: «Κάποια στιγμή βγήκε η Ακρίτα και είπε ότι θα παραιτηθεί ο Λιγνάδης. Από το γραφείο μου λέγανε ότι γίνεται ορυμαγδός. Όλα αυτά εγώ δεν τα σπουδαιολογούσα. Έλεγα ότι είναι κουτσομπολιά. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου έχω αποφασίσει να παραιτηθώ γιατί δε μπορούσα να διοικήσω σε αυτό το τοξικό κλίμα. Από την άλλη έλεγα πως αν παραιτηθώ θα είναι σα να αποδέχομαι. Μετά έγινε δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Άκουγα ηθοποιούς που δεν τους είχα δει ποτέ δεν τους ήξερα να μιλάνε για μένα. Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά… Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα «έλα». Πήγα με τη βιαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις.

Ο Δ. Λιγνάδης αναφέρθηκε ακόμη σε συναδέλφους του ηθοποιούς, οι οποίοι όπως είπε δήλωσαν εκ των υστέρων ότι γνώριζαν για τις συμπεριφορές του. «Θέλω να σας θυμίσω αυτό που είπε ο καλός συνάδελφος ο Ορεστης Τζιόβας. Ενώ κάτι ήξερε ότι ετοιμάζεται. Δεν ήρθε να μου πει ότι κάτι ετοιμάζεται; Με παρακάλεσες να σε πάρω στο Μακμπεθ γιατί δεν έχεις λεφτά και δουλεύεις σε μπαρ. Γιατί όλα τα στόματα άνοιξαν μετά τη Μπεκατωρου; Σωματείο δεν είχαν; Γιατί κανείς δεν κατήγγειλε τον παιδόφιλο και βιαστή Λιγνάδη; Μιλάνε για φημολογίες κάποιοι που και για την καμπούρα τους υπάρχουν φημολογίες;! Θα έρθει η μέρα για τους Τζεφ και κάθε παρατράγουδο».

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορούμενου, στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα αγορεύσει ο εισαγγελέας της έδρας επί της ενοχής του ή μη.

Πηγή: dikastiko.gr