Πλήρης αποκατάσταση έκτασης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός

Πρασίνισε ξανά η έκταση 32 στρεμμάτων του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών που επιβάρυναν την περιοχή από τη δεκαετία του ’80.

Πιστή στις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε πρόσφατα μέρος ενός από τα πιο μεγαλεπήβολα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Η εταιρία εφαρμόζει την αρχή της παράλληλης αποκατάστασης σε όλο το φάσμα των εργασιών της, δηλαδή την επαναφορά της γης στην πρότερή της κατάσταση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνονται τα επιμέρους έργα, αποκαθίστανται άμεσα, τα κενά της εκμετάλλευσης ξανακλείνουν, η επιφανειακή εκσκαφή επαναπληρώνεται για να επανέλθει στην αρχική της μορφολογία και ολόκληρη η περιοχή αποκαθίσταται με έργα αναδάσωσης. Με απλά λόγια, το δάσος γίνεται ξανά δάσος και την τελευταία μέρα του έργου, ολόκληρη η περιοχή παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένη στην τοπική κοινωνία.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του έργου αποκατάστασης στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν χώρο απόθεσης συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη σε μια έκταση 32 στρεμμάτων που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή κατά τη δεκαετία του ’80 από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων. 50 χρόνια μετά, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο εξυγίανσης της περιοχής, μια δραστηριότητα που αποτελεί μονάχα ένα τμήμα του μεγαλύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει δεσμευτεί να αναλάβει η εταιρία για την εξυγίανση και άλλων σημείων στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είχε επιβαρυνθεί από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η αποκατεστημένη σήμερα περιοχή, που δε θυμίζει σε τίποτα την προγενέστερη εικόνα, βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας που αποτελούσε έναν υπαίθριο χώρο αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών που παράγονταν από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία, ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ’80 και λειτούργησε μέχρι το 1995, δηλαδή πολύ πριν την ανάληψη της ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός.

Λειτουργώντας διαχρονικά με βασικό μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold, έχει επενδύσει ήδη περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ για την επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε αρχικά στην απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη, την κύρια πηγή ρύπανσης για περιοχή.

Μετά την απαραίτητη απομάκρυνση των αρσενοπυριτών, απαιτήθηκαν όμως και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Εν συνεχεία, για να μπορέσει να πρασινίσει ξανά η περιοχή, πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα και συνεχείς μετρήσεις ποιότητας για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου, αλλά και φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών ώστε να ενσωματωθούν εύκολα στο ευρύτερο οικοσύστημα της γύρω περιοχής, που προέρχονται, μάλιστα, από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.