Ονδούρα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Ερνάντες στην προεδρία

Ονδούρα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Ερνάντες στην προεδρία
Jorge Cabrera / Reuters

Η αντιπολίτευση της Ονδούρας κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων σήμερα Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εδώ και μέρες καταγγέλλοντας την «κλοπή» που διαπράχθηκε κατ′ αυτούς στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου.

Φωνάζοντας «έξω ο ΧΟΕ» (σ.σ. τα αρχικά του ονόματος του προέδρου), χιλιάδες υποστηρικτές του κεντροαριστερού υποψήφιου Σαλβαδόρ Νασράλα διαδήλωσαν την Κυριακή διανύοντας τρία χιλιόμετρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ώσπου να συγκεντρωθούν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ, η Χάιντε Φούλτον, «έδωσε την έγκρισή της στην απάτη του Ανώτατου Εκλογοδικείου» (Tribunal Supremo Electoral, TSE: η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας), κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Μπαραόνα, ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Νασράλα, της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας.

Η αμερικανίδα επιτετραμμένη «είπε ότι οι εκλογές ήταν διαφανείς, ενώ διαπράχθηκε τεράστια νοθεία», συμπλήρωσε ο Μπαραόνα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Νωρίτερα την Κυριακή, το TSE επιβεβαίωσε το οριακό προβάδισμα του Ερνάντες, 49 ετών, επί του 64χρονου Νασράλα, έπειτα από την ανακαταμέτρηση ενός μέρους των ψηφοδελτίων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Νταβίντ Ματαμόρος, δήλωσε ότι το «αποτέλεσμα συμμορφώνεται» προς εκείνο που είχε ήδη καταγραφεί, κι έδινε στον Ερνάντες οριακό προβάδισμα 1,6%, μετά την ανακαταμέτρηση από την Πέμπτη των ψηφοδελτίων που περιείχαν 4.753 κάλπες μετά την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το TSE, το αποτέλεσμα της μερικής ανακαταμέτρησης έδειξε ότι ο Ερνάντες συγκέντρωσε το 50,1% των ψήφων, ενώ ο Νασράλα το 31,5%.

«Διαδηλώνω για να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου η ψήφος μου να γίνεται σεβαστή, εγώ επιλέγω, όχι αυτοί που διοικούσανε πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντόνια Βάσκες, μια καταστηματάρχισσα 51 ετών, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση εναντίον της επανεκλογής του δεξιού προέδρου.

«Ο λαός είπε όχι στην επανεκλογή» του αλλά ο πρόεδρος θέλει να δώσει «κακό παράδειγμα», έκρινε η ίδια, τονίζοντας ότι ο Ερνάντες δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία «διά της βίας».

Η υποψηφιότητα του αρχηγού του Κράτους αμφισβητήθηκε έντονα, αφού το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή ενός προέδρου εν ενεργεία. Ο Ερνάντες μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα χάρη σε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015.

Η πολεμική κλιμακώθηκε αφού τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το TSE έδιναν πέντε εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στον Νασράλα, τηλεοπτικό παρουσιαστή και νέο στην πολιτική, πριν η τάση αντιστραφεί, έπειτα από τη διακοπή της καταμέτρησης κι εν μέσω προβλημάτων στους υπολογιστές της εκλογικής επιτροπής.

Ο Νασράλα «κέρδισε», αλλά ο Ερνάντες «είναι ένας διεφθαρμένος που διοικεί όλους τους θεσμούς και θέλει να κλέψει την εκλογική νίκη», κατήγγειλε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Χοσέ Πινέδα, ένας υποδηματοποιός 75 χρονών.

Το κόμμα του Νασράλα, το οποίο αξιώνει να υπάρξει πλήρης ανακαταμέτρηση των ψήφων, κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή ζητώντας να ακυρωθούν οι εκλογές.

Υποστηρικτές και των δύο στρατοπέδων κατέβηκαν στους δρόμους τις τελευταίες μέρες υποστηρίζοντας πως νίκησαν, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Μεξικό την Παρασκευή επιρρίπτει στις αρχές την ευθύνη για 14 θανάτους στις διαδηλώσεις, μολονότι οι αρχές της Ονδούρας δεν παραδέχονται παρά μόνο τρεις, αυτόν μιας 19χρονης γυναίκας και εκείνους δύο αστυνομικών.

Η Έρικα Γκεβάρα, επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας για την αμερικανική ήπειρο, έκανε λόγο για «μια σειρά κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη μετεκλογική περίοδο» και «υπέρμετρη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ειδικά τη χωροφυλακή» με τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον διαδηλωτών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή