«Orange the World: #HearMeToo»: Οι γυναίκες-θύματα βίας ζητούν την προσοχή μας

Η φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
jacoblund via Getty Images

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα ποσό 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους.

Ποιες μορφές έχει η βία κατά των γυναικών

Η Βία Κατά των Γυναικών και Κοριτσιών (Violence Against Women And Girls) είναι σήμερα μία από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να μην δηλώνεται λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που την περιβάλλουν.

Eκδηλώνεται με φυσικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνουν:

  • Βία από τον σύντροφο στο σπίτι (ξυλοδαρμό, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, δολοφονία από μισογυνισμό)
  • Σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκασμός σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές πρακτικές, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικοί γάμοι, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση μέσω διαδικτύου)
  • Εμπορία ανθρώπων (δουλεμπόριο, σεξουαλική εκμετάλλευση)
  • Ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων και
  • Γάμους ανηλίκων

Η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «οποιαδήποτε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, του εξαναγκασμού ή της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, που εμφανίζονται στη δημόσια ή στην ιδιωτική ζωή».

Οι αρνητικές συνέπειες της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών στην ψυχολογική, αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, η περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν αποτελεί μόνο το βασικό εμπόδιο για την παγκόσμια εκπαίδευση και για το δικαίωμα στη μόρφωση. Ευθύνεται και για τον περιορισμό της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση, ακόμα και για τις περιορισμένες ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Κι ενώ η βία λόγω φύλου μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Orange the World: #HearMeToo

NurPhoto via Getty Images

Τα παγκόσμια κινήματα όπως: «#MeToo», «#TimesUp», «#BalanceTonPorc», «#NiUnaMenos», «#HollaBack!» και «#TotalShutdown» καθώς και οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών από εταιρίες ανά τον κόσμο, έχουν αποκαλύψει το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, καθώς και το πόσο συχνά αυτή είναι μέρος της καθημερινότητας. Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η βία πλήττει μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως και καμία χώρα δεν εξαιρείται από αυτή την πανδημία, αντί να κατηγορούνται οι δράστες, συχνά κατηγορούνται οι γυναίκες και τα κορίτσια που πέφτουν θύματα βίας. Συνεπώς οι μαρτυρίες τους τίθενται συστηματικά υπό αμφισβήτηση.

Το «Orange the World: #HearMeToo», όνομα της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου 2018) και τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στη Βία λόγω Φύλου (25 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου), στοχεύει στη στήριξη των γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στις ιστορικές ανισορροπίες εξουσίας, μέσα στις οποίες είναι τόσο βαθιά ριζωμένες η σεξουαλική παρενόχληση και άλλες μορφές βίας.

Η εκστρατεία καλεί να τιμηθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω αυτές οι φωνές, να ακουστούν και να γίνουν πιστευτά τα θύματα βίας, να τερματισθεί η κουλτούρα της σιωπής και της ατιμωρησίας και να τεθούν αυτές που επιβίωσαν στο επίκεντρο της συζήτησης και της αντίδρασης.

Στόχος του «Orange the World: #HearMeToo» είναι να διευρύνει την παγκόσμια συζήτηση και να τονίσει τις φωνές και τον ακτιβισμό όλων εκείνων των γυναικών που επέζησαν της βίας και των υποστηρικτών τους σε όλο τον κόσμο - πολλοί από τους οποίους συχνά λείπουν από τους τίτλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα.

Το «Orange the World: #HearMeToo» ενθαρρύνει τις διοργανώσεις που συμμετέχουν για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, να διοργανώσουν εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια γυναικεία κινήματα, τους συνηγόρους υπεράσπισης (ειδικευμένων σε υποθέσεις βίας) και υπερασπιστές των γυναικείων δικαιωμάτων και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για διάλογο μεταξύ ακτιβιστών, φορέων λήψεων αποφάσεων και κοινού. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, το πορτοκαλί χρώμα ενώνει όλες τις δράσεις, φωτίζει κτίρια και αξιοθέατα ανά τον κόσμο με σκοπό να κάνει την πρωτοβουλία περισσότερο γνωστή.

Πηγές: United Nations

Δημοφιλή