ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/09/2018 08:50 EEST

Οσα εξήγγειλε ο Τσίπρας με πίνακες και παραδείγματα

SOOC

Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν να ξεπεράσει τον εκλογικό κύκλο (ώστε οι 11 ανακοινώσεις του να μην εκληφθούν ως προεκλογικού χαρακτήρα), να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους, αλλά και να ξεδιπλώσει το δικό του πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, ανάκτηση της εργασίας. Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες εστίασε ο πρωθυπουργός στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται χωρίς τον ασφυκτικό μνημονιακό κορσέ.

Ήπιος προς τους δανειστές

Απέναντι στους δανειστές ο πρωθυπουργός ήταν ήπιος, σαφής αλλά και προσεκτικός στις διατυπώσεις του. «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα με κόπο και με σκληρή δουλειά έχουμε πετύχει», διαβεβαίωσε.

Ακόμη και όταν αναφέρθηκε στο ΔΝΤ και την απαίτησή του να περικοπούν οι συντάξεις το 2019 δεν μίλησε αρνητικά. Τόνισε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% βγαίνει και πρόσθεσε: «αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε, βεβαίως,  από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα  θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019. Ήδη, διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας  αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί,  αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι και μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Ούτε λέξη για τη ΝΔ

Πολιτικά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα υπερέβη τον εκλογικό κύκλο. Δεν ήταν μία αμιγώς προεκλογική ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό. Και αυτό διότι, όπως λένε συνεργάτες του, ο στόχος του είναι να αναπτύξει το δικό του σχέδιο για την χώρα. Σε αυτή την προγραμματική συζήτηση θέλει να συμπαρασύρει την ΝΔ – στην οποία δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι η σύγκριση των δύο βασικών πολιτικών σχεδίων για την χώρα θα είναι πολιτικά καταλυτική και για τις εκλογές.

Το σχέδιο

Απευθυνόμενος  «στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες της χώρας» ο Αλ. Τσίπρας τους ανέπτυξε «το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής». Μίλησε:

-για τις 6 προτεραιότητες που έχει θέσει: δημόσια διοίκηση, αδειοδότηση επιχειρήσεων, δικαιοσύνη, χωροταξικό σχεδιασμό, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέοι επιστήμονες.
-για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης: τουρισμός, ενέργεια, αγροτική παραγωγή, υποδομές και μεταφορές.
-και για την ενίσχυση της εργασίας μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

11 μέτρα ανακούφισης

Ωστόσο με δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργήσει η ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 11 μέτρα ανακούφισης για την μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα.

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Εξειδικεύοντας το μέτρο της μείωσης 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020 ακολουθούν τρία ενδεικτικά παραδείγματα:

α) Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. 

Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ 
Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ

β) Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ
το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ
και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ. 

γ) Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ
το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ 
και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

Με βάση την απόφαση του πρωθυπουργού προκύπτει ότι με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ κάθε χρόνο οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα πληρώνουν 12.500 ευρώ λιγότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 4.700 ευρώ λιγότερα και οι αγρότες 2.500 ευρώ λιγότερα. 

Archive
Archive
Archive

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.