ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/08/2018 12:39 EEST | Updated 10/08/2018 17:02 EEST

Όταν η «Αυγή» τα έβαζε με την Κατερίνα Στεφανίδη

Σήμερα η έντυπη έκδοση την τιμά, αναδεικνύοντας την επιτυχία των δύο Ελληνίδων αθλητριών στο πρωτοσέλιδό της

Michael Dalder / Reuters

Σήμερα οι Έλληνες χαμογελούν και χειροκροτούν την Κατερίνα Στεφανίδη, που «απογειώθηκε» μέχρι τα 4.85 μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, ενώ η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Αύγουστος ήταν και όταν η Κατερίνα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, τότε, δεν το είχαν εκτιμήσει όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Η εφημερίδα «Αυγή» τον Αύγουστο του 2016 είχε επιλέξει να εστιάσει την κριτική της στον Πύρρο Δήμα και στους αθλητές της άρσης βαρών, σημειώνοντας σε άρθρο της: «Τί είδους άθλημα είναι αυτό, που ένας πρωταθλητής αγωνίζεται μία ή δύο φορές σε τέσσερα χρόνια, από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα, όπως ο Πύρρος Δήμας;»
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης πήρε θέση τότε, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας πως οι αθλητές δεν αγωνίζονται μια φορά στα τέσσερα χρόνια.

Ήταν φανερό, ότι ήθελε να υπερασπιστεί τους πρωταθλητές και όχι να στοχοποιήσει την εφημερίδα.

Ωστόσο, την…αυγή της επομένης δημοσιεύθηκε άρθρο στην «Αυγή» με τίτλο: «Να… διαβάζεις Κατερίνα», όπου μεταξύ άλλων την παρότρυνε να σπουδάσει στην Αμερική, όπου διέμενε, ώστε να μη γίνεται «θύμα εκμετάλλευσης» μέσω των ερωτήσεων στις οποίες καλείται να απαντήσει.

Η Στεφανίδη είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η «Αυγή» (με αφοπλιστική ειλικρίνεια, επιβεβαιώνοντας έτσι την άγνοιά της για την ιστορία του Τύπου της Ελλάδας, αφού η ίδια δεν μεγάλωσε εδώ) και αποφάσισε να μην απαντήσει στο σχόλιο της εφημερίδας.

Δεν έκρυψε, όμως, το παράπονό της, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι ασχολούνται κάθε τέσσερα χρόνια μαζί της – χωρίς να γνωρίζουν το σύνολο των προσπαθειών της – πέρα από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Πράγματι, οι δημοσιογράφοι ασχολούμαστε και πάλι μαζί της – σε αυτό τον βαθμό – με αφορμή τη νέα μεγάλη επιτυχία της. Ιδιαίτερα, όταν κατακτά ένα χρυσό μετάλλιο...
Ίσως, για να νιώσουμε κι εμείς λίγο περήφανοι με τα κατορθώματα κάποιου άλλου, χωρίς να τον έχουμε στηρίξει ιδιαίτερα.

Από τότε η Κατερίνα δεν πήδηξε ψηλά μόνο μια φορά. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και τρεις χρονιές διαδοχικά (2016-17-18), παγκόσμια πρωταθλήτρια πέρυσι στο Λονδίνο, ενώ για τις επιδόσεις της το 2017 αναδείχθηκε καλύτερη αθλήτρια του στίβου στην Ευρώπη.

Δεν είναι και λίγα. Και είναι μόλις 28.

Σήμερα η διαδικτυακή ιστοσελίδα της «Αυγής» την τιμά, όπως και η έντυπη έκδοση που αναδεικνύει την επιτυχία των δύο Ελληνίδων αθλητριών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με την είδηση στο πρωτοσέλιδό της.

Ξέρετε, εμείς οι δημοσιογράφοι συχνά συμβαίνει να λατρεύουμε…αυτό που μισούμε.

Ή όπως γράφει και ο Καμύ: «Η παγίδα του μίσους είναι, ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου».