ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2018 17:39 EEST

Γερμανία: Παιχνίδι- «διαστημόπλοιο των Ναζί» κατέβηκε από τα ράφια για «ανακριβή απεικόνιση της ιστορίας»

homeworks255 via Getty Images

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον μοντελισμό γνωρίζουν την εταιρεία Revell- μια από τις πιο γνωστές του χώρου, με έδρα τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε πρόσφατα στόχος επικρίσεων, καθώς ένα από τα παιχνίδια της ανακλήθηκε και κατέβηκε από τα ράφια, καθώς, όπως υποστήριξαν η Γερμανική Ένωση Προστασίας Παιδιών και το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Δρέσδης, απεικόνιζε με ανακρίβεια την ιστορία.

 

 

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένας ιπτάμενος δίσκος «Haunebu II»: Για όσους δεν γνωρίζουν, τα «Haunebu» εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνωμοσιολογίας/ παραφιλολογίας σχετικά με τα «υπερόπλα» των Ναζί- στην ίδια σφαίρα με μυστηριώδη προγράμματα «Wunderwaffen» όπως η «Καμπάνα» (Die Glocke), και τις αποκρυφιστικές/ εσωτεριστικές δραστηριότητες των SS, τις έρευνες της Ahnenerbe (υπηρεσία που επιδίωκε την επιστημονική τεκμηρίωση των ναζιστικών θεωριών περί φυλετικής ανωτερότητας της αρείας φυλής) κτλ. Υποτίθεται ότι ήταν υπερεξελιγμένα αεροσκάφη- ιπτάμενοι δίσκοι, που μπορούσαν να πετάξουν και στο Διάστημα, και που, σύμφωνα με μερικές θεωρίες συνωμοσίας, μετέφεραν την ελίτ του Γ′ Ράιχ σε μυστικές βάσεις στην Ανταρκτική, στη Σελήνη ή αλλού. Οι θεωρίες περί των τρομερών Haunebu υποδαυλίστηκαν από τις συναντήσεις πιλότων κατά τον πόλεμο με «foo fighters» (όπως θα αποκαλούνταν αργότερα, UFO), τη μεταπολεμική «μανία» στις ΗΠΑ με τις θεάσεις UFO, τις πληροφορίες για τα «Wunderwaffen» (τα πειραματικά υπερόπλα που ανέπτυσσαν οι Ναζί, μεταξύ των οποίων οι - πολύ πραγματικοί- πύραυλοι V-2, τα πρώτα πραγματικά επιχειρησιακά αεριωθούμενα μαχητικά κ.α), και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Μάλιστα, σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας, ήταν τα Haunebu που απέκρουσαν μεταπολεμική επιχείρηση του αμερικανικού ναυτικού στην Ανταρκτική (επιχείρηση Highjump), που είχε στόχο τις υποτιθέμενες βάσεις των Ναζί στην παγωμένη ήπειρο.

 

 

Αυτό είναι το Haunebu που αναπαριστά το παιχνίδι της Revell, με την περιγραφή του να λέει πως ήταν «το πρώτο αντικείμενο στον κόσμο ικανό να ταξιδέψει στο Διάστημα», να υποστηρίζει πως μπορούσε να πιάσει ταχύτητες 6.000 χλμ/ ώρα και ότι δεν τέθηκε σε παραγωγή μετά τις δοκιμές του το 1943. Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού The Local, το παιχνίδι παρουσιάζεται ως μοντέλο ενός πραγματικού αεροσκάφους (δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση περί του αντιθέτου), ακόμα και αν, όπως όλα δείχνουν, τέτοιο σκάφος δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα σταματήσει την παραγωγή και διανομή του μοντέλου, καθώς αναγνωρίζει πως οι προβληματισμοί των επικριτών (που υποστηρίζουν ότι οι αγοραστές του θα μπορούσαν έτσι να πιστέψουν τις θεωρίες συνωμοσίας περί ανώτερων, μυστικών τεχνολογιών των Ναζί, αμφισβητώντας έτσι τα ιστορικά τεκμηριωμένα δεδομένα για το Γ′ Ράιχ) έχουν βάση.