ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2021 16:40 EET | Updated 05/01/2021 16:42 EET

Παλάου: Η νησιωτική χώρα που μπορεί να γίνει το πρώτο πλήρως εμβολιασμένο κράτος

Είναι ήδη Covid-free.

Norimoto via Getty Images

Eνα σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό που είναι ένα από τα λίγα μέρη στη Γη εντελώς απαλλαγμένο από την Covid-19 θα μπορούσε να γίνει μια από τις πρώτες χώρες που εμβολιάζονται εξ ολοκλήρου κατά της φονικής νόσου.

Η Δημοκρατία του Παλάου, ένα αρχιπέλαγος που φιλοξενεί περίπου 18.000 άτομα, έλαβε την πρώτη αποστολή του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna το Σάββατο. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Παλάου.

Η πρώτη αποστολή περιελάμβανε 2.800 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι βασικοί υπάλληλοι και οι ευάλωτες ομάδες θα είναι μεταξύ των πρώτων που λαμβάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου.

atese via Getty Images

Μέχρι σήμερα, το Παλάου δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, συνεπώς ούτε θάνατο που σχετίζεται με την πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τον Ιανουάριο, καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, το Παλάου ήταν από τα πρώτα κράτη που εφάρμοσαν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Τα σύνορά του είχαν κλείσει πλήρως τον Μάρτιο και άρχισε να κάνει τεστ για τον ιό στους πολίτες τουτον Απρίλιο. Αυτά τα μέτρα ήταν καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή τοης Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλάου στον ΟΗΕ τον Μάιο.

Ενα ανεξάρτητο έθνος σε ελεύθερη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, το Παλάου έχει πρόσβαση στο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως Operation Warp Speed ​​(OWS).

Ippei Naoi via Getty Images

Το αρχιπέλαγος καλύπτει μια έκταση μόλις 177 τετραγωνικών μιλίων (459 τετραγωνικά χιλιόμετρα) Αυτό το μικρό μέγεθος θέτει το Παλάου σε προνομιακή θέση για να είναι μεταξύ των πρώτων εθνών που θωρακίζονται πλήρως εναντίον του κορονοϊού.

Δεν είναι υποχρεωτικό για τους κατοίκους του να κάνουν το εμβόλιο, οπότε  στόχος των αρχών είναι να εμβολιαστεί περίπου το 80% του πληθυσμού. 

Το Παλάου αρχικά σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς μέχρι τον Μάιο, αλλά το υπουργείο Υγείας της χώρας εκτιμά ότι αυτή η προθεσμία «πιθανότατα θα παραταθεί» λόγω της επιβράδυνσης της διανομής από τις ΗΠΑ.

Το Παλάου επέλεξε το εμβόλιο Moderna επειδή μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κανονικό ψυγείο. Αρχικά, το νησί δεν είχε τις εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσει το εμβόλιο της Pfizer στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές εξασφάλισαν τουλάχιστον μία μονάδα ψυχρής αποθήκευσης στα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει έως και 5.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Πηγή: CNN