«Παλεύουμε μαζί σας, Φωνάξτε μαζί μας» - Η έκκληση γιατρών και νοσηλευτών στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία της χώρας με αιτήματα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού.
Eurokinissi/diamartyria

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία της χώρας προχώρησαν σήμερα γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προκειμένου να διεκδικήσουν την ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό μέσω μόνιμων προσλήψεων αλλά και την άμεση προμήθεια με προστατευτικό εξοπλισμό και την πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Εν μέσω της πανδημίας, οι φωνές των ανθρώπων που στέκονται ανάμεσα σε εμάς και έναν πιθανό θάνατο, οι φωνές εκείνων που θα δώσουν τη μάχη για να κρατηθούμε στη ζωή και θα είναι εκείνοι που θα μας φροντίσουν, εάν χρειαστεί, για να αναρρώσουμε και επιστρέψουμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, ακούγονται πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, και τα αιτήματά τους μοιάζουν πιο επιτακτικά από ποτέ.

Όπως άλλωστε και των συναδέλφων τους από Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, ΗΠΑ και όλες τις χώρες όπου γιατροί και νοσηλευτές δίνουν την πιο σκληρή μάχη για όλους μας χωρίς να διαθέτουν πάντα τα όπλα για να το πράξουν.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο χρειάστηκε να φροντίσουν επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, να βρουν τρόπους για να τους ανακουφίσουν, να τους παρηγορήσουν και συχνά να πάρουν δύσκολες αποφάσεις όπως ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί και θα εισαχθεί σε ΜΕΘ. Και όλα αυτά ενώ τα συστήματα Υγείας στις χώρες πλήττονται περισσότερο από την πανδημία γονατίζουν και γιατροί και νοσηλευτές καταγγέλλουν συχνά τραγικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες.

Στην Ελλάδα παραστάσεις διαμαρτυρίας γιατρών και νοσηλευτών έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας όπως Αττικό, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, ΠΓΝΑ Γεννήματα, ΑΧΕΠΑ κ.α. με βασικά συνθήματα «Παλεύουμε μαζί σας, Φωνάξτε μαζί μας» και «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Το τελευταίο σύνθημα αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα σχετικής καμπάνιας το ΚΚΕ ενώ στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν νοσοκομεία.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί πως αν και όπως βλέπουμε σε φωτογραφίες και βίντεο από πολλές χώρες του κόσμου, αστυνομικοί πηγαίνουν έξω από νοσοκομεία και χειροκροτούν γιατρούς και νοσηλευτές σε κάποια ελληνικά νοσοκομεία νοσοκομεία υπήρχε αστυνομική παρουσία επειδή οι εργαζόμενοι έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν εντάσεις όπως στον ”Ευαγγελισμό”.

Αστυνομικοί φαίνεται πως επιχείρησαν να εισέλθουν στο νοσοκομείο και να διαλύσουν τη συγκέντρωση, πιθανότατα λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του συνωστισμού.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, κ. Σιώρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ήταν μια ήσυχη συγκέντρωση για το καλό του κόσμου, όταν “απρόκλητα μπήκε η αστυνομία να τη διαλύσει”. “Την ώρα που μιλούσα κάπου 15 με 20 άνδρες της ΔΙΑΣ μπήκαν στο χώρο του νοσοκομείο, δεν κατάλαβα με ποιο πρόσχημα. Μήπως επειδή ήμασταν πολλοί. Δεν ήμασταν όμως τόσοι πολλοί. Τηρούσαμε τα μέτρα ασφαλείας. Όταν βλέπεις αστυνομία να μπαίνει σε νοσοκομείο… δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν καταλαβαίνουμε αυτήν την αντίδραση” τόνισε ο κ. Σιώρας και διερωτήθηκε: “Ποιος έδωσε αυτήν την εντολή και μάλιστα μια σημαντική ημέρα όπως είναι η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας”.

ASSOCIATED PRESS
eurokinissi/nosokoomeio

Τα μηνύματα ΟΗΕ και ΠΟΥ

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του, αλλά και τη στήριξή του στους εργαζόμενους της υγείας. «Σε αυτούς τους τραγικούς καιρούς, δηλώνω σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία: Στεκόμαστε δίπλα σας, βασιζόμαστε σε εσάς. Μας κάνετε περήφανους, μας εμπνέετε. Σας χρωστάμε πολλά. Σας ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο σας, κάθε μέρα, παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Στεκόμαστε δίπλα σας, βασιζόμαστε σε εσάς. Μας κάνετε περήφανους, μας εμπνέετε. Σας χρωστάμε πολλά. Σας ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο σας, κάθε μέρα, παντού».

Σε έκθεσή τους για την επάρκεια της προσφοράς νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

eurokinissi/nosokoomeio
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
eurokinissi/nosokoomeio
eurokinissi/nosokoomeio
eurokinissi/nosokoomeio
eurokinissi/nosokoomeio
eurokinissi/nosokoomeio
eurokinissi/nosokoomeio
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/ygeia
Eurokinissi/diamartyria
Eurokinissi/diamartyria
Eurokinissi/diamartyria
Eurokinissi/diamartyria
Eurokinissi/diamartyria
Eurokinissi/diamartyria
|

Δημοφιλή