Πολεμικό Μουσείο: Απλώνοντας τα «δίχτυα» του ανά την Ελλάδα

Η διαμόρφωση του παράπλευρου του Μουσείου πρώην σκουπιδότοπου σε χώρο αναψυχής και η δημιουργία παραρτημάτων ξεχωρίζουν ανάμεσα στις δράσεις των τελευταίων χρόνων.
Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας
Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας
warmuseum.gr

Ηταν το 1975, την εποχή της Μεταπολίτευσης, όταν το Πολεμικό Μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του. Στις 18 Ιουλίου του 1975, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, εγκαινίαζαν το μουσείο των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα κτήριο με χαρακτηριστικά στοιχεία του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.

Δεκατρία χρόνια μετά άνοιγε το πρώτο του παράρτημα στο Ναύπλιο, το 1988 στο πρώτο κτήριο της Σχολής Ευελπίδων. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε, τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής.

Επρεπε να περάσουν άλλα 12 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η λειτουργία και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης στον ευρύτερο χώρο του στρατοπέδου του Πεδίου του Άρεως, όπου σήμερα εδρεύει το Στρατηγείο του Γ’ Σώματος Στρατού. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (1838-1918) στις αρχές του 20ού αιώνα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Στρατό. Την ίδια χρονιά άνοιξε και το παράρτημα Τρίπολης στον πρώτο όροφο του Μαλλιαροπουλείου κληροδοτήματος, που είναι διατηρητέο κτήριο της πόλης, ενώ επίσης ξεκίνησε την λειτουργία του και το παράρτημα των Χανίων το οποίο, ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Κι αν χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για τη δημιουργία τριών παραρτημάτων (Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Ναύπλιο) και των Χανίων από την δεκαετία του ’70, η ίδρυση 5 νέων Μουσείων (παραρτήματα), αλλά και 2 ακόμη που τελούν υπό ίδρυση (Λαμία, Κοζάνη), δεν διήρκεσε παρά μόνο τέσσερα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ξενάγησή του σε ένα μικρό γκρουπ υποστηρικτών, φίλων και δημοσιογράφων ο νυν πρόεδρός του (από τον Αύγουστο του 2020), Αναστάσιος Λιάσκος.

«Αναβιώσαμε το Μουσείο των Χανίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού σε νέο χώρο και δημιουργήσαμε άλλα 4 νέα Μουσεία. Τo Μουσείο Χανίων – Φρούριο Φιρκά – παραχώρηση Υπουργείου Πολιτισμού, τo Μουσείο Εθνικής Αντίστασης – την οικία Στρατηγού Ν. Ζέρβα στο Μεταξουργείο. Η παραχώρηση της οικίας έγινε το 2008 με Π.Δ. και ήταν σε αδράνεια έως το 2022 που μετετράπη σε Μουσείο με χορηγία του κου Αθανάσιου Μαρτίνου,
ύψους 100.000 ευρώ. Τo Μουσείο Χαλκίδας σε κτίριο της Σχολής Πεζικού, η απόφαση ίδρυσης του οποίου ήταν σε αδράνεια από το 2008 και εγκαινιάστηκε στις 06/05/2023 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανακαίνιση και μετατροπή του κτιρίου σε Μουσείο πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια υποστηρικτών και χορηγών, ύψους 300.000 ευρώ περίπου. Τα κειμήλια που εκτίθενται στο Μουσείο παραχωρήθηκαν από τη συλλογή Αναστάσιου Λιάσκου. Επίσης, τo Μουσείο Καλαμάτας με μετατροπή του υφιστάμενου Στρατιωτικού Μουσείου σε παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου – η ανακαίνιση πραγματοποιείται με χορηγούς. Και τέλος, το Μουσείο Χρωμοναστήρι (Ρέθυμνο). όπου το υφιστάμενο Στρατιωτικό Μουσείο μετατράπηκε σε παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου».

Αποψη του νεοσυσταθέντος θερινού κινηματογράφου του ΠΟλεμικού Μουσείου
Αποψη του νεοσυσταθέντος θερινού κινηματογράφου του ΠΟλεμικού Μουσείου
cinepolemikomouseio.gr

Μεταξύ των προγραμμάτων ψηφιοποίησης, μελετών, δημιουργίας νέων αιθουσών, συμπράξεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων που έχει να απαριθμήσει η διοίκηση των τελευταίων τριών ετών, ξεχωρίζει η αξιοποίηση του παράπλευρου ιδιόκτητου χώρου στο Μουσείο Αθηνών, έκτασης 1.500 μ2 και μετατροπή του από σκουπιδότοπο σε χώρο αναψυχής (θερινό σινεμά, καφέ, εστίαση).

Αποψη του νεοσυσταθέντος θερινού κινηματογράφου του ΠΟλεμικού Μουσείου
Αποψη του νεοσυσταθέντος θερινού κινηματογράφου του ΠΟλεμικού Μουσείου
cinepolemikomouseio.gr

«Οι δράσεις και το έργο μας στην τριετία που πέρασε, κατέστησαν το Πολεμικό
Μουσείο ως το πλέον εμβληματικό μουσείο, με επακόλουθο να αποτελεί
ξεχωριστή διδακτική ενότητα στο μεταπτυχιακό Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ με
τίτλο: ”Ενέργειες αφύπνισης κοιμισμένων Μουσείων-το παράδειγμα του
Πολεμικού Μουσείου”», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ξενάγησή του ο Αναστάσιος Λιάσκος.

Εισιτήρια

Ολόκληρο: 3€

Γενική είσοδος για ενήλικες
Μειωμένο: 1.50€

Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται οι ακόλουθοι:

1. Άτομα άνω των 65 ετών - πολίτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας)

2. Φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)

Δωρεάν είσοδος

Δωρεάν είσοδο δικαιούνται οι ακόλουθοι:

1. Παιδιά κάτω των 18 ετών και φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)

2. Άνεργοι Έλληνες πολίτες με την επίδειξη ταυτότητας και κάρτας ανεργίας

3. Άτομα με αναπηρίες

Κάθε 1η Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάν

Δημοφιλή