Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Πρόγραμμα Γιάννα Αγγελοπούλου - Πρόσκληση για διδακτορικούς υποψηφίους

Υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές, νέους ερευνητές και μέλη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελλάδα.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μάρτιος 2019.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μάρτιος 2019.
HuffPost Greece

Μέχρι τις 31 Μαϊου 2019 «τρέχει» η προθεσμία για υποψηφίους που έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία από τις υποτροφίες για το σεμινάριο υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων, που προσφέρει το Πρόγραμμα Γιάννα Αγγελοπούλου στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Kέιμπριτζ.

To Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο δύο εβδομάδων στον τομέα της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (high performance computing) και προκηρύσσει υποτροφίες για συμμετοχή.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο) στις 2-13 Σεπτεμβρίου 2019 και στόχο έχει την εκμάθηση βασικών αρχών και τεχνικών της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων για την εφαρμογή της σε γενικά προβλήματα σε τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα από αριθμητικούς αλγορίθμους στη γλώσσα προγραμματισμού C++ με ιδιαίτερη έμφαση σε παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση του λογισμικού. Επίσης θα γίνει εισαγωγή σε εργαλεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολυπύρηνων και πολυνηματικών εφαρμογών για χρήση σε υπερυπολογιστικά συστήματα πολλαπλών πυρήνων. Παράλληλα θα γίνει εισαγωγή σε γενικά εργαλεία που υποστηρίζουν την ανάπτυξη λογισμικού όπως η χρήση της γραμμής εντολών σε συστήματα Linux, εργαλεία ελέγχου εκδόσεων (version control) και λογισμικά διαχείρισης φόρτου εργασίας (workload manager).

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μαθήματα:

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux
Επιστημονικός προγραμματισμός με C++
Προγραμματισμός υψηλών επιδόσεων (Performance computing)
Παράλληλες αρχιτεκτονικές
Ανάπτυξη λογισμικού
OpenMP
Message Passing Interface

Το σεμινάριο απευθύνεται σε πτυχιούχους στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και τεχνολογίας. Οι υποτροφίες προσφέρονται σε διδακτορικούς φοιτητές, νέους ερευνητές και μέλη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για υποτροφίες λήγει στις 31 Μαΐου 2019.

Αιτήσεις για υποτροφία γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση gianna-admin@phy.cam.ac.uk με την αποστολή των παρακάτω:

1. Βιογραφικό σημείωμα,
2. Σύντομο κείμενο όπου θα περιγράφεται πως το πρόγραμμα αυτό θα συνεισφέρει στην έρευνα ή επιχείρηση του υποψήφιου,
3. Για φοιτητές και νέους μεταδιδακτορικούς ερευνητές απαιτείται συστατική επιστολή η οποία θα πρέπει να αποσταλεί προσωπικά από τον συντάκτη της στο gianna-admin@phy.cam.ac.uk

Προϋποθέσεις: Οι διδακτορικοί φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο ενώ νέοι μεταδιδακτορικοί ερευνητές θεωρούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οι υποτροφίες καλύπτουν διαμονή και πρωινό για 13 μέρες σε δωμάτιο κολεγίου του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, μεσημεριανό και καφέ/τσάι κατά τις μέρες του συνεδρίου καθώς και έξοδα μεταφοράς (μέχρι £500 κατόπιν παρουσίασης αποδείξεων).

Οι μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές θα χρειαστεί να συμβάλουν με £100 στο συνολικό κόστος του προγράμματος (το κανονικό κόστος είναι £400 για τους φοιτητές και £700 για τους πανεπιστημιακούς), ενώ τα μέλη μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα χρειαστεί να συμβάλουν με £700 (από κανονικό κόστος £1400).

Δημοφιλή