Τέρμα τα πανηγύρια: Τα νέα μέτρα εναντίον της εσωτερικής χαλάρωσης

Προς απαγόρευση πανηγυριών και μαζικών εκδηλώσεων, εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα.
Φωτογραφία αρχείου από πανηγύρι στην Ικαρία.
Φωτογραφία αρχείου από πανηγύρι στην Ικαρία.
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να περιορίσει και τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και τη διασπορά στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της χαλάρωσης, αποφάσισε νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα:

-Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι και σε άλλες πύλες εισόδου, μετά τον Προμαχώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σύνορα με την Αλβανία.

-Ζητήθηκε από την Επιτροπή λοιμωξιολόγων να εξετάσει την απαγόρευση πανηγυριών και άλλων υπαίθριων εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την απαγόρευση των πανηγυριών και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ειδικότερα η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Σχετικά με τις πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιουλίου, από την Σουηδία στις 22 Ιουλίου, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ από το τέλος του μήνα.

Το πρόβλημα διαπιστώνεται κυρίως στα βόρεια σύνορα, δηλαδή σε όσους έρχονται από τα Βαλκάνια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέλιος Πέτσας, από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Δηλαδή ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την εντατικοποίηση των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι από την Πέμπτη μέχρι το βράδυ της Κυριακής διενεργήθηκαν 590 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 63 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 51.000 ευρώ και 120 ημέρες συνολικής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων.

Στην τοποθέτηση του ο Στέλιος Πέτσας έκρουσε ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης: «Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Ελλάδα ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Όπως ήταν επόμενο μεγάλο μέρος της ενημέρωσης αφιερώθηκε στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, το θέμα δεν είναι διμερές αλλά παγκόσμιο και απαιτείται η οικουμενική καταδίκη της τουρκικής στάσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για το θέμα έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με ομολόγους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα το αναδείξει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ενώ σήμερα θα τεθεί στα ευρωπαϊκά όργανα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα θα ζητήσει από τους εταίρους της να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα (διπλωματικό, οικονομικό, πολιτικό), ακόμα και για το ύψος του κονδυλίου που λαμβάνει από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό. «Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητος τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας «ιστορικό λάθος την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

Δημοφιλή