ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2020 08:43 EEST

Πάνω από 814.000 οι νεκροί παγκοσμίως από τον κορονοϊό

Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 23,77 εκατομμύρια.

ASSOCIATED PRESS

Πάνω από 23,77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, και οι νεκροί έχουν υπερβεί τις 814.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

HΠΑ: Τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι την Τρίτη

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν την Τρίτη τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 38.204 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 178.513 νεκρούς επί συνόλου 5,8 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δημοσιοποιούσε λίγο χαμηλότερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 178.347 νεκρούς. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία του κορονοϊού σε απόλυτα μεγέθη. Ακολουθούν σε αριθμό θυμάτων η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βραζιλία: Άλλοι 1.271 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντοπίστηκαν 47.134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα που δέχεται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, καταγράφει 116.580 θανάτους επί συνόλου 3.669.995 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.

Μεξικό: 650 νέοι θάνατοι, 4.916 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 650 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.916 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 61.450 νεκρούς επί συνόλου 568.621 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί με κλινικές εξετάσεις.

Πάνω από 400.000 τα κρούσματα στη Χιλή

Στη Χιλή ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα μιλά για σταθεροποίηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος είχε φθάσει στην κορύφωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Κατά τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 1.406 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Καταγράφηκαν παράλληλα 42 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 400.985, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 10.958. Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι λεγόμενες ύποπτες περιπτώσεις, ο απολογισμός στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται στους 14.938 νεκρούς.

Από τον Μάιο, η Χιλή βίωσε ραγδαία επιτάχυνση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης. Το ρεκόρ, 6.938 σε 24 ώρες, καταγράφηκε τη 14η Ιουνίου.

Ωστόσο, η καμπύλη της εξάπλωσης άρχισε να κάμπτεται περί τα μέσα Ιουλίου. Έκτοτε, βρίσκεται σε επίπεδο γύρω στα 2.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.

Στο Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, η πανδημία μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ κι έναν μήνα, καθώς η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας ξεκίνησε την πολύ σταδιακή άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Οι πολίτες της πρωτεύουσας της Χιλής μπορούν να μετακινούνται χωρίς άδεια από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, αλλά τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, η κατάσταση παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια. Στο νότιο άκρο της χώρας, η πόλη Πούντα Αρένας, όπου διαπιστώθηκε τελευταία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, τέθηκε εκ νέου σε περιορισμό. Το ίδιο η Αρίκα, στον βορρά, στα σύνορα με το Περού.

Οι αρχές της Χιλής επέλεξαν στρατηγική μαζικών τεστ, αλλά τοπικών περιοριστικών μέτρων. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, ενώ οι μαθητές δεν έχουν επιστρέψει στις τάξεις.

Αίγυπτος: 18 επιπλέον θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 18 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 141 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 5.298 νεκρούς επί συνόλου 97.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Το ίδιο διάστημα, 900 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν κι έλαβαν εξιτήρια από τοα νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να φθάνει τους 67.717, ή το 69% του συνόλου των περιπτώσεων.

Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει κάτω από το όριο των 200 από τις αρχές Αυγούστου. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν στην COVID-19 παρέμεινε κάτω από τους 20 για 12η συναπτή ημέρα. Η κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων σε ημερήσια βάση (1.774 και 97, αντίστοιχα) είχε καταγραφεί περί τα μέσα του Ιουνίου στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Αυστραλία: 24 θάνατοι, 149 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στη Βικτόρια

Τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό ως τώρα, 24 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσαν οι αρχές στην πολιτεία Βικτόρια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθαν σε 149 το ίδιο διάστημα, περί το μέσον του lockdown που επιβλήθηκε για έξι εβδομάδες με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

Την προηγουμένη, η νοτιοανατολική πολιτεία με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στην Αυστραλία είχε καταγράψει 8 θανάτους και 148 μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες από την κορύφωση (700+) της 5ης Αυγούστου. Ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ως αυτό το στάδιο (25 νεκροί) καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παρά την αισθητή μείωση τους, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα τα 25.000.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στη Βικτόρια κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για έναν χρόνο, ώστε να μπορεί να επιβάλλει έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο αυτή. Η πρόθεσή της έχει θορυβήσει αρκετούς, ανάμεσά τους στελέχη της ομοσπονδιακής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο μέτρο αντιδημοκρατικό.

Σχεδόν το 64% των συνολικά 549 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 έχει καταγραφεί στα γηροκομεία, που επιβλέπονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ρεκόρ νέων θανάτων στον Λίβανο

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμό άνευ προηγουμένου αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν 532 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 138 νεκρούς επί συνόλου 13.687 μολύνσεων.

Οι λιβανέζικες αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή από 21ης Αυγούστου νέων περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες, που όμως τηρούνται μόνο εν μέρει, και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00.

Στις συνοικίες της Βηρυτού που υπέστησαν καταστροφή από τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι την 4η Αυγούστου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, τραυμάτισαν άλλους 6.500 και άφησαν περίπου 300.000 άστεγους, τα μέτρα δεν έχουν πάντως εφαρμογή.

Τα κρούσματα μόλυνσης άρχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και πάλι μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν εκατοντάδες τραυματίες πλημμύρισαν τα ήδη ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας Χάμαντ Χάσαν τόνιζε την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία βρίσκονταν στο όριο του κορεσμού εξαιτίας της πανδημίας και των εκρήξεων. «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποιούσε.
Τρεις νέοι θάνατοι και άλλα 1.576 κρούσματα στη Γερμανία

Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν ακόμη 1.576 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 9.280 νεκρούς επί συνόλου 236.429 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA)