ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2018 19:59 EEST | Updated 07/05/2018 20:12 EEST

Λίβανος: Για «νίκη της αντίστασης» κάνει λόγο η Χεζμπολάχ

Aziz Taher / Reuters

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι πολιτικοί της σύμμαχοι κέρδισαν πάνω από τις μισές έδρες στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών, τουλάχιστον 67, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο για πρώτη φορά έπειτα από εννιά χρόνια, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το αποτέλεσμα των εκλογών μια «πολιτική και ηθική νίκη» της αντίστασης, αναφερόμενος στην οργάνωση και τους περιφερειακούς της συμμάχους.

Όπως ανέφερε, η «κοινοβουλευτική παρουσία» της οργάνωσης και των συμμάχων της θα εγγυηθούν την προστασία της «αντίστασης». Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης στο Ισραήλ.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε σε μόλις 49,2%, μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%.

Ο Σάαντ αλ Χαρίρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του απώλεσε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του (από 33 έδρες σε 21) και κατηγόρησε τον περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές, ο οποίος για πρώτη φορά προέβλεπε αναλογικό σύστημα.

Το πρόβλημα με αυτό τον εκλογικό νόμο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το κατανόησαν», είπε, αστειευόμενος σε δημοσιογράφους.

Εντούτοις, σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δει με «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Χαρίρι αναδείχθηκε ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο και είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας.

Με βάση τα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, το χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, ήταν ένας από τους νικητές, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, σε 15 από 8.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ότι η Τεχεράνη σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί από την πλειοψηφία.

Ο Χαρίρι ζήτησε το ταχύτερο δυνατό το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μπορεί να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την μείωση του επιπέδου δημόσιου χρέους, από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Νταφτάλι Μπένετ τόνισε ότι η νίκη της Χεζμπολάχ σημαίνει ότι το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

 

Sponsored Post