Πάντα έχουμε έναν συγκεκριμένο τύπο που μας ελκύει στις σχέσεις

Τι δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμαλ Αλαμουντίν σε δημόσια εμφάνιση.
Alessandro Bianchi / Reuters
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμαλ Αλαμουντίν σε δημόσια εμφάνιση.

Ολοι έχουμε βρεθεί εντός και εκτός σχέσεων και όλοι έχουμε περάσει χωρισμούς που πήραν τόσο άσχημη τροπή που αποφασίσαμε να αναζητήσουμε κάποιον με διαφορετικό τύπο από αυτόν που συνήθως μας ελκύει.

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ωστόσο, δείχνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο πιστεύουμε ότι θέλουμε να γνωρίσουμε ένα διαφορετικό άτομο, καταλήγουμε να επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου ξανά και ξανά. Επιπλέον, έχουμε την τάση να βρίσκουμε έναν σύντροφο του οποίου η προσωπικότητα ταιριάζει με την δική μας, καθώς στη συνέχεια βρίσκουμε περισσότερα κοινά σημεία για να έρθουμε πιο κοντά και να δεθούμε με το άλλο άτομο.

Πώς ο τωρινός σύντροφος μοιάζει με τον/την πρώην

Κάθε άνθρωπος συνήθως επιλέγει έναν σύντροφο με βάση την συμφωνία χαρακτήρων, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό, την ειλικρίνεια, σύμφωνα με την έρευνα. Και κατά κάποιο τρόπο, ο τωρινός σύντροφος θα μοιάζει με τον πρώην σύντροφο με τρόπους που δεν είναι συνειδητοί σε εμάς.

Το μυστικό για μια χαρούμενη σχέση

Η συνέπεια στις σχέσεις λέει πολλά για τον τύπο του ανθρώπου με τον οποίο καταλήγουμε να κάνουμε σχέση. Τα ευρήματα των μελετητών προσφέρουν τρόπους για να είναι τα ζευγάρια ευτυχισμένα και να έχουν μια υγιή σχέση.

Πώς οι παλιές εμπειρίες είναι χρήσιμες

Οσο πιο προσεκτικοί είμαστε στις σχέσεις και παρατηρούμε λεπτομέρειες, τόσο θα καταλάβουμε ότι μαθαίνουμε στρατηγικές που λειτουργούν με την προσωπικότητα του συντρόφου. Αν ο τωρινός σύντροφος έχει παρόμοια συμπεριφορά με τον πρώην σύντροφο, τότε ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε από την προηγούμενη σχέση, για να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, αυτές οι στρατηγικές μπορεί να είναι αρνητικές και να χρειαστεί περισσότερη έρευνα και εστίαση στο κατά πόσο είναι πλεονέκτημα να βρούμε έναν σύντροφο παρόμοιο με τον πρώην και πώς λειτουργεί ως μειονέκτημα όταν ευχόμαστε να προχωρήσουμε σε νέα σχέση.

Οταν υπάρχει πρόβλημα...

Αν τελικά βρίσκουμε τα ίδια θέματα στις σχέσεις μας ξανά και ξανά, μπορεί να αποδίδεται στο γεγονός ότι ελκόμαστε από τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε έναν άνθρωπο και αυτό οδηγεί στα προβλήματα.

Πηγή: Times of India