Παντελής Καρασεβδάς: Οι τρεις ζωές ενός μεγάλου Ελληνα

Τη συγκλονιστική ιστορία του «άγνωστου στρατιώτη» Π. Καρασεβδά που έφτασε στον βαθμό του Υποστρατήγου επ' αδραγανθία αφηγείται βιβλίο για τη ζωή του.
Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ινφογνώμων

Ο παππούς του, πολεμιστής στην πολιορκία του Μεσολογγίου, Γιάννης Καρασεβδάς, έζησε τις ηρωικές στιγμές της εξόδου. Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, που ο εγγονός του, Παντελής, εμποτίστηκε με την αγάπη για την πατρίδα μέχρι το μεδούλι.

Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ινφογνώμων

Τη συγκλονιστική ιστορία του «άγνωστου στρατιώτη» Παντελή Καρασεβδά που έφτασε στον βαθμό του Υποστρατήγου κερδίζοντας κάθε «γαλόνι» επ′ ανδραγαθία αφηγούνται μέσα από τις 318 σελίδες του βιβλίου «Παντελής Καρασεβδάς: Τρεις ζωές» ο δημοσιογράφος, Κωστής Τσιακανίκας και ο ιστορικός, Νίκος Χούτας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου: «Παντελής Καρασεβδάς. Τρεις ζωές»
Το εξώφυλλο του βιβλίου: «Παντελής Καρασεβδάς. Τρεις ζωές»
Ινφογνώμων

Oλυμπιονίκης, στρατιωτικός, πολιτικός, φιλελεύθερος Βενιζελικός, οραματιστής και αντιστασιακός, Πρόεδρος του Πανελληνίου, του Παναθηναϊκού και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πέθανε φτωχός αφού δεν δίσταζε ούτε στιγμή, να βάζει την Ελλάδα πιο ψηλά από την ίδια του τη ζωή.

Από το βιβλίο «Παντελής Καρασεβδάς. Τρεις ζωές»
Από το βιβλίο «Παντελής Καρασεβδάς. Τρεις ζωές»
Ινφογνώμων

Η έκδοση φιλοξενεί κείμενα των: Προκόπη Παυλόπουλο, Ευάγγελο Αποστολάκη Πύρρου Δήμα, Κωνσταντίνου Φίλη και Πάνου Σόμπολου. Επίσης, ο Πανεπιστημιακός και συγγραφέας Σπύρος Τζόκας παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του Καρασεβδά. Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και παράρτημα με ιστορικά ένθετα (κείμενα και μαρτυρίες).

Ο Π. Καρασεβδάς φωτογραφίζεται με σύγχρονούς του Ολυμπιονίκες
Ο Π. Καρασεβδάς φωτογραφίζεται με σύγχρονούς του Ολυμπιονίκες
Ινφογνώμων

Το χρονικό της ανάδειξής του σε χρυσό Ολυμπιονίκη το 1896

Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο Μετάλλιο, 9 Απριλίου 1896, Παντελής Καρασεβδάς, Παύλος Παυλίδης, Νίκος Τρικούπης, Στρατιωτικό Τυφέκιο, 200μ. Η βολή με στρατιωτικό τυφέκιο από απόσταση 200μ ήταν το πρώτο αγώνισμα της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και διεξήχθη στο σκοπευτήριο της Καλλιθέας. Υπήρξε μάλιστα πολύ μεγάλη συμμετοχή και το σύνολο των αθλητών έφθασε τους 42 με προέλευση επτά χώρες. Το πρωί διεξήχθησαν τα προκριματικά και το απόγευμα ο τελικός. Βάσει των κανονισμών, κάθε σκοπευτής είχε δικαίωμα 40 βολών που πραγματοποιούντο σε τέσσερις σειρές από δέκα. Από νωρίς φάνηκε η ανωτερότητα των Ελλήνων πρωταθλητών στο αγώνισμα, κάτι που είχε τελικά σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα όχι μόνο να κατακτήσει τις τρεις πρώτες θέσεις αλλά συνολικά έξη στη πρώτη οκτάδα. Νικητής αναδείχθηκε ο Παντελής Καρασεβδάς από τον Αστακό, που συγκέντρωσε 2320 βαθμούς και ακολούθησαν οι Παύλος Παυλίδης με 1978 και Νικόλαος Τρικούπης με 1713.

Η κατάταξη είχε ως εξής: Καρασεβδάς (Ελλάς) 2320 Παυλίδης (Ελλάς) 1978 Τρικούπης (Ελλάς) 1713 Μεταξάς (Ελλάς) 1701 Ορφανίδης (Ελλάς) 1698 Γιένσεν (Δανία) 1640 Διαμαντής (Ελλάς) 1456 Μπάουμαν (Ελβετία) 1294

Τρεις ιστορίες από το βιβλίο:

Πανελλήνιος, «Σύλλογος των Ολυμπιονικών»

Το μετάλλιο του Καρασεβδά στη σκοποβολή (ασημένιο ήταν τότε το... χρυσό και ένα δάφνινο στεφάνι το έπαθλο) και τα πέντε ακόμα μετάλλια που κέρδισαν άλλοι συναθλητές του ήταν η πλούσια συγκομιδή για τον Πανελλήνιο, που βαφτίστηκε επάξια τότε «Σύλλογος των Ολυμπιονικών». Τότε, ο μεγάλος καλλιτέχνης της εποχής και μετέπειτα μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού, ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος, είχε φιλοτεχνήσει ένα πανέμορφο αγαλματίδιο που χαρίστηκε ως δώρο στον Αγαλματίδιο του Γεωργίου Βρούτου που χαρίστηκε ως δώρο στον νεαρό Ολυμπιονίκη. Διάσημα έργα που σμίλεψε ο Βρούτος είναι οι ανδριάντες του Κοραή μπροστά στο Πανεπιστήμιο και του Κωνσταντίνου Ζάππα μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στις δραματικές στιγμές της Μικρασιατικής Καταστροφής

«…Kατά την αποχώρηση από την Μικρασιατική Καταστροφή, επιβαίνων σε Αγγλικό πλοίο χαστούκισε τον Άγγλο ναύαρχο κυβερνήτη του πλοίου, και τον υποχρέωσε να κατεβάσει από το πλοίο σκάλες για να περισυλλέξει τους ημιθανείς, αιμόφυρτους, καταδιωκόμενους Έλληνες, που κολυμπούσαν για να γλιτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων και βέβαιο θάνατο από πνιγμό».

Ο Παναθηναϊκός του «χρωστά» τη Λεωφόρο

Η συμβολή του αεικίνητου Καρασεβδά στην εξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού του Μεσοπολέμου δεν περιορίζεται μόνο στον Σύλλογό του, τον Πανελλήνιο, αλλά εκτείνεται και σε άλλα σωματεία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δ’ Εθνοσυνέλευσης πέτυχε να εγκριθεί από τον Δήμο Αθηναίων η παραχώρηση του αγρού «Περιβόλα» στον Παναθηναϊκό.116 Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 165/1924 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Με τις ενέργειες του Καρασεβδά απέκτησε ο Παναθηναϊκός το μοναδικό εκείνη την εποχή στην ελληνική πρωτεύουσα γήπεδο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη «Λεωφόρο», όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται από τους φιλάθλους, αν και από το 1981 έχει την επίσημη ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης». Ως ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, η ηγετική ομάδα του «Τριφυλλιού» -Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Πανουργιάς- εξέλεξε τον Καρασεβδά δύο φορές πρόεδρο του Παναθηναϊκού (1924-1926, 1928-1930). Στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Σύλλογος έλαβε την οριστική του ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), ενώ κατά τη δεύτερη είχε πολλές αγωνιστικές επιτυχίες.

Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ο Παντελής Καρασεβδάς
Ινφογνώμων

Η παρουσίαση του βιβλίου

Στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου που έγινε στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου κι έλαβε το χαρακτήρα απόδοσης τιμής στη μνήμη του Παντελή Καρασεβδά, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης ο οποίος έδωσε αρχικά τον λόγο στους συγγραφείς του βιβλίου, τον δημοσιογράφο Κ. Τσιακανίκα και τον Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Ν. Χούτα.Ακολούθως για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Πάνος Σόμπολος, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και ο σκηνοθέτης και δημιουργός των κινηματογραφικών επιτυχιών σπουδαίων Ελλήνων (Ελ Γκρέκο, Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, Καβάφης, Καζαντζάκης) Γιάννης Σμαραγδής.Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εκδότης του βιβλίου Σάββας Καλεντερίδης.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης κλήθηκε στο βήμα ο Ακαδημαϊκός, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έχει προλογίσει την έκδοση, τιμώντας την προσφορά του Παντελή Καρασεβδά.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι και συνάδελφοι των συγγραφέων, προβάλλονταν εμβόλιμα βίντεο αφήγησης αποσπασμάτων του βιβλίου από γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Μπέζο, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Αγρινιώτη Λεωνίδα Κακούρη, που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την έκδοση.Συγκινητική στην εκδήλωση ήταν η παρουσία απογόνων του Π. Καρασεβδά.

Παρέστησαν ακόμα άνθρωποι του πολιτικού, και όχι μόνο, χώρου αλλά και πολλοί Αιτωλοακαρνάνες.

Info:

Τίτλος:Παντελής Καρασεβδάς(1876-1946)Τρεις ζωές

Συγγραφείς: Κωστής Τσιακανίκας Νίκος Χούτας

Κατηγορία: Βιογραφία

Σελ.: 318

Τιμή: 26 €

Δημοφιλή