ΔΙΕΘΝΕΣ
25/12/2017 12:08 EET | Updated 25/12/2017 14:00 EET

Πάπας: Μην αγνοείτε τα εκατομμύρια που εκδιώκονται από τις πατρίδες τους

Το μήνυμα του ποντίφικα την Παραμονή Χριστουγέννων

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους Ρωμαιοκαθολικούς να μην αγνοούν τα δεινά των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που «εκδιώκονται από τη γη τους», κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Παραμονής Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο ποντίφικας τους σύγκρινε με τη Μαρία και τον Ιωσήφ, υπενθυμίζοντας το ταξίδι τους από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, όπου δεν βρήκαν πού να μείνουν.

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, είπε, εξαναγκάζονται σε φυγή από ηγέτες που «δεν βλέπουν να υπάρχει πρόβλημα στο να χύνουν αθώο αίμα».

«Τόσα πολλά άλλα βήματα κρύβονται στα βήματα του Ιωσήφ και της Μαρίας» είπε ο 81χρονος ποντίφικας από την Αργεντινή, γιος Ιταλών μεταναστών ο ίδιος, μιλώντας στους πιστούς στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό το βράδυ της Κυριακής.

«Βλέπουμε τα ίχνη εκατομμυρίων που δεν ήθελαν να φύγουν, αλλά, διωγμένοι από τη γη τους, άφησαν πίσω τους τους αγαπημένους τους» είπε, τονίζοντας πως η πίστη επιτάσσει οι ξένοι να είναι ευπρόσδεκτοι παντού.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Πάπας τόνισε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε τα Χριστούγεννα στα βλέμματα των παιδιών, ιδίως στα βλέμματα των παιδιών για τα οποία δεν υπάρχει στέγη» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, κατά την ευλογία του «Urbi et orbi».

«Συναντάμε τον Ιησού στα παιδιά της Μέσης Ανατολής, τα οποία συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της κορύφωσης της έντασης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», υπογράμμισε ο Ποντίφικας. Κάλεσε τους πιστούς, δε, να προσευχηθούν ώστε τα δυο μέρη να ξαναρχίσουν τον διάλογο, «και να επιτευχθεί, επιτέλους, μια λύση, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» με δύο κράτη και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Παράλληλα, ο Πάπας αναφέρθηκε στα παιδιά της Συρίας, με τα βλέμματά τους, στα οποία διακρίνει ακόμη, κανείς, τις συνέπειες του πολέμου που μάτωσε την χώρα, αλλά «και του διχασμένου Ιράκ». Ευχήθηκε να ξαναρχίσει ο κοινωνικός διάλογος στην Βενεζουέλα «υπέρ όλου αυτού του αγαπημένου λαού» και να ξεπερασθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο «ώστε να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη».

Ο Πάπας, στο μήνυμά του, υπογράμμισε ότι διακρίνουμε τον Ιησού στα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν από μικρή ηλικία, σε εκείνα που στρατολογούνται ως μαχητές από μισθοφόρους χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αλλά και στα μικρά παιδιά με γονείς χωρίς εργασία. Και δεν παρέλειψε, φυσικά, να μιλήσει για τα παιδιά που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, και γίνονται «εύκολη λεία διακινητών ανθρώπων».

«Ο Ιησούς γνωρίζει καλά τον πόνο όσων δεν γίνονται δεκτοί και την κούραση όποιου δεν μπορεί να ξεκουράσει πουθενά την κεφαλή του. Ας μην μείνουν κλειστές οι καρδιές μας, όπως παρέμειναν κλειστά τα σπίτια της Βηθλεέμ», τόνισε.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)