ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2021 12:39 EEST | Updated 11/05/2021 12:41 EEST

Παράδοση 120 εκατ. δόσεων εμβολίων AstraZeneca απαιτεί η ΕΕ και τα υπόλοιπα έως τον Σεπτέμβριο

Τι συζητήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας για την πρώτη νομική προσφυγή της ΕΕ κατά της εταιρείας.

NurPhoto via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η AstraZeneca να παραδώσει τουλάχιστον 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Βρυξέλλες κατά την έναρξη νομικής υπόθεσης εναντίον της εταιρείας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις. 

Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την ΕΕ να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραδώσει μόνο 50 εκατομμύρια και έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην αποστολή 100 εκατομμυρίων βολών έως τα τέλη Ιουνίου.

Αξιωματούχοι που έχουν γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η αγωγή έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ακολουθεί την κατάθεση μιας πρώτης αγωγής τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδιώξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην εταιρεία.

Αίτημα για προσωρινή αποζημίωση 1 ευρώ υποβλήθηκε από την ΕΕ καθώς στο μεταξύ γινόταν αξιολόγηση της ζημίας ενώ το αίτημα για πραγματική αποζημίωση για αυτό που η ΕΕ θεωρεί παραβίαση της σύμβασης από την AstraZeneca θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Δικηγόρος της AstraZeneca διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο πως η ΕΕ κίνησε και  δεύτερη νομική διαδικασία παρά το ότι έχει ήδη εκκινήσει την πρώτη. 

 

Ο δικηγόρος της ΕΕ δήλωσε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου βάσει του πρώτου  επίσημου αιτήματος που υπέβαλαν μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες σχετικά με τον ακριβή αριθμό δόσεων εμβολίων επιδιώκει να παραλάβει.

Ανέφερε επίσης πως η ΕΕ «ήλπιζε» ότι το υπόλοιπο των 300 εκατομμυρίων δόσεων θα μπορούσε να παραδοθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Ο δικηγόρος της AstraZeneca επανέλαβε στον δικαστή ότι η εταιρεία ”ελπίζει” να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου και αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν η εταιρεία θα μπορούσε να αποδεχτεί το αίτημα της ΕΕ να παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύντομη διαδικασία στο δικαστήριο των Βρυξελλών την Τρίτη, η πρώτη ακρόαση για νέα υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.