Παραίτηση Μενέντεζ από την Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων - Απώλεια "συμμάχου-κλειδί" για Μπάιντεν

Μετά τις κατηγορίες για δωροδοκίες. "Συμπαθής ή αντιπαθής έπαιξε απίστευτα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”. Τι σημαίνει η αποχώρησή του.
Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ρόμπερτ Μενέντεζ
Pier Marco Tacca via Getty Images

Την παραίτησή του από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, υπέβαλλε ο γερουσιαστικής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του για δωροδοκία.

Η παραίτηση είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο των Μενέντεζ, που αρνείται ωστόσο την διάπραξη των αδικημάτων που του αποδίδονται και δηλώνει θύμα μιας ”εκστρατείας συκοφαντίας” και ”υπονόμευσης”. Πάντως, όπως αναφέρει το Associated Press, δεν παραιτείται και της έδρας τους στην Γερουσία.

Ο γερουσιαστικής, είναι γνωστός και στην Ελλάδα λόγω της σκληρής του στάσης έναντι της Τουρκίας δεδομένων των προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο και φυσικά για τους ίδιους λόγους αποτελεί ”κόκκινο πανί” για την Άγκυρα και τον Ερντογάν που, μεταξύ άλλων, του χρεώνουν τον αποκλεισμό της χώρας από το πρόγραμμα προμήθειας F-35.

Βέβαια, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ οι κατηγορίες σε βάρος το Μενέντεζ στοιχίζουν πρωτίστως στον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς ο γερουσιαστής έναν από τους πιο βασικούς και αποτελεσματικούς συμμάχους του στο Κογκρέσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ζεύγος Μενέντεζ
Ζεύγος Μενέντεζ
via Associated Press

Απώλεια ”συμμάχου-κλειδί” για τον Μπάιντεν

Το κατηγορητήριο της Παρασκευής ήρθε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδίδεται σε μια φιλόδοξη προσπάθεια ώστε οι ΗΠΑ να οικοδομήσουν ισχυρές συμμαχίες με στόχο την αντιμετώπιση μιας πιο επιθετικής Κίνας και παράλληλα προσπαθούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας ο οποίος έχει κοστίσει στην Ουάσιγκτον περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως τονίζει το Reuters, o Μενέντεζ υπήρξε εταίρος-κλειδί για τον Μπάιντεν προκειμένου να προωθηθούν κρίσιμες προτεραιότητες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατέχει την κορυφαία θέση εξωτερικής πολιτικής στο Κογκρέσο. Ως πρόεδρος Μενέντεζ συνέτασσε νόμους, όριζε την ημερήσια διάταξη για τις ακροάσεις της επιτροπής, επέβλεψε και ανέκρινε υποψήφιους της προεδρίας για διορισμούς σε υψηλά αξιώματα (πρέσβεις κ.α) και εξέταζε τις περισσότερες διεθνείς πωλήσεις όπλων.

″Είτε τον συμπαθείτε είτε τον αντιπαθείτε ο Μενέντεζ έπαιξε έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ” σχολίασε ο Ντάνιελ Βάιντιχ, πρώην στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των Ρεπουμπλικάνων. Ο Βάιντιχ σημείωσε ότι η αποχώρηση Μενέντεζ αυξάνει την αβεβαιότητα στο Καπιτώλιο σχετικά με την εξωτερική πολιτική, δεδομένων των έντονων διχασμών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε θέματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ράβδοι χρυσού που κατασχέθηκαν
Ράβδοι χρυσού που κατασχέθηκαν
via Associated Press

Οι κατηγορίες σε βάρος τους ζεύγους Μενέντεζ

Τον Μενέντεζ αναμένεται να διαδεχθεί τώρα ως πρόεδρο ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος είχε πράξει το ίδιο και το 2015, όταν ο Μενέντεζ είχε και πάλι ”μπλεξίματα” με την δικαιοσύνη. Το 2015 είχε αποχωρήσει ξανά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αφού κατηγορήθηκε για ανταλλαγή πολιτικών ευεργετημάτων με πολυτελείς διακοπές και δωρεές στην εκστρατεία του. Επέστρεψε όμως το 2018, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχώρησε την υπόθεση ελλείψει επαρκών στοιχείων.

Τώρα, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν, κατηγορούνται για: συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για εκβίαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι πήρε χρήματα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, το διάστημα από το 2018 έως το 2022, για να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ουάσιγκτον ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Μάλιστα στην δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από ράβδους χρυσού (αξίας 100.000 δολαρίων) και χρήματα (480.000 δολάρια) τα οποία κατηγορούνται πως έλαβαν ενώ φαίνεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου. Φέρονται επίσης να έλαβαν πολλά πολυτελή δώρα.

Οι αρχές ”πάγωσαν” τα περιουσιακά του στοιχεία ενώ στις στις 27 Σεπτεμβρίου το ζεύγος Μενέντέζ και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Δημοφιλή