ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2018 19:18 EET | Updated 02/02/2018 19:21 EET

Γαλλία και ΗΠΑ ανησυχούν για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

HASAN MOHAMED via Getty Images

Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη ανησυχία» της ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και το Παρίσι συνεργάζεται με τους εταίρους του για να ρίξει φως στις πρόσφατες «ύποπτες» επιθέσεις με τοξικά αέρια.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι η συριακή κυβέρνηση ενδέχεται να αναπτύσσει νέα χημικά όπλα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να εξετάσει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εφόσον χρειαστεί, για να αποτρέψει επιθέσεις με χημικά.

Διασώστες και ιατρικές οργανώσεις που εργάζονται στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό, κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν αέριο χλώριο τρεις φορές τον περασμένο μήνα. Η πιο πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ανιές Βον ντερ Μιλ είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2013, δηλαδή να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει και δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση τους.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας για το ζήτημα αυτό και για όλες τις αναφορές περί επιθέσεων με χημικά στη Συρία», είπε η εκπρόσωπος.

Μετά τη φονική επίθεση με αέριο σαρίν σε μια ανταρτοκρατούμενη περιοχή, τον Απρίλιο του 2017, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε επίθεση σε μια αεροπορική στρατιωτική βάση της Συρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να εξαπολύσει μονομερώς αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, στην περίπτωση μιας επίθεσης με χημικά.

Και η Ουάσινγκτον φοβάται ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία

Οι ΗΠΑ «φοβούνται» ότι το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Χλώριο «έχει» χρησιμοποιηθεί «σε πολλές περιπτώσεις» σε επιθέσεις στη Συρία, επισήμανε ο Μάτις, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν πριν από μία ημέρα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όμως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το ενδεχόμενο να έγινε χρήση του αερίου σαρίν» πρόσφατα, συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν στη διάθεσή τους αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ανταρτών «αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν. Επομένως, αναζητούμε αποδείξεις» συνέχισε ο Μάτις.

Εντούτοις παραδέχθηκε: «Δεν έχω καμία απόδειξη».

«Θα ήταν σφάλμα» της συριακής κυβέρνησης «να παραβιάσει εκ νέου τη συνθήκη για τα χημικά όπλα» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «συνεχίζουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα». Ένας άλλο αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν αποκλείει» καμία επιλογή και ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας εξετάζεται».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)