ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/04/2018 08:04 EEST

Παρτίδα σκάκι με τα εκλογικά συστήματα

Sooc

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται όλα τα γαλάζια στελέχη μπροστά στο ιδιότυπο πολιτικό «πογκρόμ» - που όπως εκτιμούν - εξυφαίνουν οι κυβερνητικοί επιτελείς στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε ευρωβουλή, εθνικές αλλά και δημοτικές εκλογές.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεσμευθεί προκαταβολικά ότι η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές θα ακυρώσει τον νόμο που φέρεται έτοιμη να φέρει και να ψηφίσει η κυβέρνηση, ειδικά για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ακολουθήσουν μετά τις εθνικές εκλογές, και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να γίνουν με πλειοψηφικό σύστημα.

Κορυφαία στελέχη στη ΝΔ θεωρούν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει συνολικά ένα πακέτο αλλαγών σε όλους τους εκλογικούς νόμους και τα εκλογικά συστήματα της χώρας, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει - σύμφωνα με τις εκτιμήσει τους - πως οι κυβερνητικές επιλογές δεν θα περιοριστούν μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως, στην οδό Πειραιώς κυρίαρχη είναι η πεποίθηση ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν ως προμετωπίδα τις ευρωεκλογές, με πιθανό το σενάριο για κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την επαναφορά της λίστας, με δεδομένη και την εικόνα που παρουσιάζει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται στη ΝΔ και για ανάλογα σχέδια από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και σε ό,τι αφορά και στο ενδεχόμενο επαναφοράς του συστήματος της απλής αναλογικής και για τις εθνικές εκλογές, ακόμα και με μια απλή τροπολογία, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το γαλάζιο στρατόπεδο προειδοποιούν ότι τους αντιπάλους τους να μην επιχειρήσουν να «πριμοδοτήσουν» καταστάσεις ακυβερνησίας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επιφέρουν το χάος και την ακυβερνησία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις εντυπώσεις από την ήττα τους.

Ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο, η εφαρμογή ενος τέτοιου μοντέλου εκλογής, θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δημοτικό σύμβουλο, ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία εξελέγη, να μπορεί να μπλοκάρει ή να επιταχύνει επενδυτικά σχέδια ή την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

 Όσον αφορά δε τα περί σύμπλευσης με την Κεντροαριστερά ή μεμονωμένους βουλευτές το επόμενο διάστημα, στη ΝΔ εκτιμούν οτι πρόκειται ουσιαστικά για μια ευκαιριακή αναζήτηση συμμαχιών, μπροστά στην ακροδεξιά ρητορική Καμμένου.