Πάτρα – Πτώση γέφυρας: Έρχονται κι άλλες εισαγγελικές διώξεις

«Δεν θα εξαντληθεί η απόδοση ευθυνών στους χειριστές και τον εργάτη» διαμηνύουν από την Εισαγγελία Πάτρας
Eurokinissi

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα για την πτώση της γέφυρας στην Πάτρα.

«Τώρα ξεκίνησε η κύρια ανάκριση και φυσικά ο κύκλος των κατηγορουμένων για την πτώση της γέφυρας δεν έχει ”κλείσει”», διαμηνύεται από τις Εισαγγελικές αρχές της Πάτρας, που ήδη έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε δύο χειριστές, τον υπεύθυνο ασφαλείας και έναν εργάτη.

Από τους τέσσερις μέχρι τώρα κατηγορούμενους οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν. Οι άλλοι δύο, που νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο ΠΓΝΠ και το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» δέχθηκαν χθες Τρίτη 25/7 την επίσκεψη του ανακριτή και άκουσαν το κατηγορητήριο. Πρόκειται δε να απολογηθούν μόλις λάβουν εξιτήριο.

Στο μεταξύ, ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, Νίκος Νικολάου, λίγο μετά τις 7 προχθές το βράδυ επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, συνοδευόμενος από τον γενικό επιθεωρητή της ΕΛΑΣ Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη. Ο κ. Νικολάου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της 6ης ΕΜΑΚ λεπτομερώς για τα συμβάντα επί 45λεπτο. Αυτό και μόνο το γεγονός προεξοφλεί την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Δικαιοσύνη στην πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας.

Η κύρια ανάκριση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» θα εξετασθεί ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια για να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», όπως χαρακτηριστικά διαβεβαιώνεται από Εισαγγελικές πηγές.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι «δεν θα εξαντληθεί η απόδοση ευθυνών στους χειριστές και τον εργάτη, αν από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύψει ότι ευσταθούν όσα ανεγράφησαν στον τύπο για τον χρόνο τέλεσης των εργασιών στη γέφυρα, την απουσία υποστηλωμάτων, τις ευθύνες του αναδόχου που καταγγέλλεται ότι δεν είχε λάβει μέτρα ασφαλείας κ.ο.κ.».

Ας σημειωθεί ότι επιτόπιος έλεγχος έγινε και από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, που διαπίστωσαν ότι οι χειριστές εργάζονταν μετά την 12η μεσημβρινή της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η επιβολή προστίμου, ύψους 6.000 ευρώ.

Τέλος οι έρευνες – Δεν βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της 6ης ΕΜΑΚ για τυχόν εγκλωβισμένους. Η αισιοδοξία που επικράτησε το τελευταίο 24ωρο, καθώς δεν είχε αναφερθεί αναζήτηση ατόμου ή ατόμων από οικογενειακό και φιλικό περιβάλλο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μακάβρια ευρήματα στο σημείο από τα συνεργεία διάσωσης, τελικά επαληθεύτηκε.

Μετά από τρεις ημέρες εξονυχιστικού ελέγχου, ακόμη και με την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (του Λούκας και του Τζόρνταν) δεν υπήρξε κανείς που να καταπλακώθηκε από τους τόνους τσιμέντου.

Η κηδεία του 44χρονου

Το πρωί της Τρίτης, έγινε η κηδεία του 44χρονου, Σπήλιου Ζαραλίκα, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από τα μπάζα το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν συγγενείς και ομοεθνείς του.

Το κλίμα, πάντως, ήταν ήρεμο και δεν χρειάστηκε η παραμικρή παρέμβαση της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν διακριτικά πέριξ του Ιερού Ναού, του Αγίου Γεωργίου Ρίου.

Πηγή: pelop.gr

Δημοφιλή