Πατριάρχης Κύριλλος: Άφεση αμαρτιών στους Ρώσους στρατιώτες που πεθαίνουν στην Ουκρανία

Και κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από το Κρεμλίνο.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος.
MAXIM SHEMETOV via REUTERS

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, λίγες μέρες μετά την επιστράτευση που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που θα πεθάνουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα λάβουν άφεση αμαρτιών.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι από τους βασικούς συμμάχους του Πούτιν και υποστηρικτής της εισβολής. Μάλιστα στο παρελθόν έχει επικρίνει όσους αντιτίθενται στον πόλεμο και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από το Κρεμλίνο.

«Πολλοί πεθαίνουν στα πεδία αυτού πολέμου», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος, 75 ετών, στην πρώτη του κυριακάτικη ομιλία μετά τη διαταγή της επιστράτευσης. «Η Εκκλησία προσεύχεται να τελειώσει αυτή η μάχη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε όσο το δυνατόν λιγότεροι αδελφοί να αλληλοσκοτωθούν σε αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο».

Και συνέχισε λέγοντας, «Αλλά την ίδια στιγμή, η Εκκλησία συνειδητοποιεί ότι εάν κάποιος, οδηγούμενος από την αίσθηση του καθήκοντος και την ανάγκη να εκπληρώσει τον όρκο του, πάει να κάνει αυτό που τον καλεί το καθήκον του, και αν κάποιος πεθάνει κατά την εκτέλεση αυτού καθήκοντος, τότε έχουν αναμφίβολα διαπράξει μια πράξη που ισοδυναμεί με θυσία. Θα έχουν θυσιαστεί για άλλους. Και επομένως, πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει ένας άνθρωπος».

Η υποστήριξη του Πατριάρχη Κύριλλου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει βαθύνει τη ρήξη μεταξύ των ρωσικών μητροπόλεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο. Ο Πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, είναι ένθερμος αντίπαλος του πολέμου και φάνηκε να επιπλήττει τη θέση του Κύριλλου σε πολλές δημόσιες ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν είπε ότι ο Θεός δεν υποστηρίζει τον πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει στα όπλα περίπου 300.000 εφέδρους - δηλαδή ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Πούτιν, διαθέτουν ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι πολλοί έφεδροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων μερικών άνω των 60, που είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Κάτι που έχει πυροδοτήσει την οργή της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει την χώρα.