ΤΟ BLOG
08/03/2019 12:00 EET | Updated 08/03/2019 12:00 EET

Πατριωτική Αναγέννηση απέναντι στην παρακμή

Πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση.

Made by Marko via Getty Images

Η απόφαση μου να τεθώ επικεφαλής ενός ψηφοδέλτιού για τις εκλογές στο Δήμο της Αθήνας θέλει να αποτελέσει μια απάντηση ή τουλάχιστον μια ηχηρή διαμαρτυρία για την παρακμή που πνίγει τους Έλληνες, τόσο στην Αθήνα όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί μία πρόταση που να αντιστρατεύεται τον εθνομηδενισμό και τον καθεστωτισμό, χωρίς παράλληλα να επιτρέπει σε φασιστικές, φασίζουσες και πατριδοκαπηλικές αντιλήψεις να μονοπωλούν τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, όμως, ένα πολιτικό κίνημα, ικανό να ανατρέψει το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό και να εγκαινιάσει μια νέα ιστορική περίοδο για την Ελλάδα, δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί στον τόπο μας και όσες προσπάθειες καταβάλλονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, παραμένουν ακόμα ασυντόνιστες και δεν μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο και διακριτό πολιτικό σχήμα, το οποίο να μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό και να πιέσει το σύνολο των πολιτικών χώρων να μετακινηθούν προς πατριωτικές κατευθύνσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στις εκλογές του δήμου της Αθήνας με έναν δημοτικό συνδυασμό με ευρύτερο χαρακτήρα και απεύθυνση, που να αποτελεί και ένα πολιτικό βήμα, –έστω μικρό αλλά πραγματικό– στη νέα εποχή που πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα μετά το εφιαλτικό τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου, μέσα στις φωτιές που έκαψαν εκατό συμπολίτες μας στο Μάτι.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Είναι προφανές πως η αντιπαράθεση υποψήφιων και προγραμμάτων στον Δήμο Αθηναίων εκτός από τα τοπικά ζητήματα ενέχει και έναν ευρύτερο πολιτικό χαρακτήρα. Απέναντι στους τρεις συστημικούς υποψηφίους μιας παγκοσμιοποιημένης και αποεθνικοποιημένης Αθήνας των ΜΚΟ, από τη μία, και στη φασιστική αναδίπλωση που σηματοδοτεί η παρουσία του Κασιδιάρη από την άλλη, πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση που να συνδυάζει την εμμονή στην παράδοση και το άνοιγμα στην ελληνική οικουμενικότητα και τον πολιτισμό, τον πατριωτισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό οι εκλογές στην Αθήνα, ταυτόχρονα πρωτεύουσα του υπαρκτού ελληνισμού και πόλη με χιλιάδες προβλήματα και ανάγκες, επιτρέπουν μια σύνθεση ανάμεσα στον ελληνισμό και την τοπικότητα:

Η απόρριψη του υδροκεφαλισμού και του παρασιτισμού που καταστρέφει την Ελλάδα και μιας Αθήνας χωματερής της παγκοσμιοποίησης και του airbnb, πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα αποκέντρωσης και ενίσχυσης της γειτονιάς.

Η εμμονή στο δημογραφικό ζήτημα και τη φυγή των νέων, θα πρέπει να εξειδικευτεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον δήμο της Αθήνας για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών και την επιστροφή των κατοίκων στις γειτονιές που έχουν εγκαταλείψει·

Η γενική αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα θα πρέπει να εξειδικευτεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για την απογκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας·

Η επισήμανση της σημασίας της ορθοδοξίας για τον ελληνισμό θα πρέπει οδηγεί στη διασύνδεση των δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών με το κοινωνικό έργο των ενοριών, σε αντίθεση με την παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών στις ποικιλώνυμες και αδρά αμειβόμενες ΜΚΟ·

Η κοινωνική αλληλεγγύη καθώς και η σημασία της κοινοτικής παράδοσης των Ελλήνων, συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αστέγων και της φτώχιας ·

Η επικέντρωση στη διαχρονική πολιτισμική παράδοση χιλιετιών και η παρέμβαση σε μια πόλη όπου ο πολιτισμός κινείται ανάμεσα στα «παλλόμενα πέη» του Γιαν Φαμπρ και του Μπαλτά και τα σαρβάιβορ. Προτάσσοντας έναν πολιτισμό σύγχρονο και ριζωμένο στην ελληνική διαχρονία, με έργα που θα επιμένουν στην συνέχεια του πολιτισμού της Αθήνας ως της πόλης του Σωκράτη, της Αγίας Φιλοθέης, του Μακρυγιάννη και του Σεφέρη.

Η σύνδεση του συνολικότερου κυκλοφοριακού προβλήματος της χώρας, και των τεράστιων πόρων που σπαταλούνται, με την καθημερινή, απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών κ.λπ. κ.λπ.·

Απέναντι στο αυτιστικό μοντέλο του εγκλωβισμού της νεολαίας στην αρπάγη των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, θα πρέπει να προβληθεί ως εναλλακτική λύση μια νέα κοινωνικότητα και η πολύμορφη ενίσχυση της πολιτισμικής δραστηριότητας της νέας γενιάς.

Το γενικό πρόβλημα της κατάρρευσης των υποδομών αλλά και του πολιτειακού ήθους όλων των κρατικών υπηρεσιών, που καταδείχθηκε με τον τραγικότεροι τρόπο στο ολοκαύτωμα στο Μάτι θα πρέπει να συνδεθεί με την άθλια κατάσταση των υποδομών της πόλης, που στην ίδια τη βιτρίνα της, στο τουριστικό κέντρο της, είναι μια πόλη ρυπαρή με σπασμένα και κατάμαυρα πεζοδρόμια, χωρίς καν καλάθια απορριμμάτων, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, μια τριτοκοσμική πρωτεύουσα που το καλοκαίρι αποπνέει μια αποφορά πόλεων της Ινδίας.

Ως χώρα και ως λαός δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια ούτε άλλο δρόμο πέρα από τη μεταβολή του πολιτισμικού μας κεφαλαίου στο τελευταίο όπλο για την επιβίωσή και την ανάταξή μας. Εν ολίγοις, η πρόταση μας θέλει να συνδυάσει το όραμα μιας Αθήνας, μητρόπολης του ελληνισμού το 2021, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, σε μια Ελλάδα αποκεντρωμένη και ζωντανή, μέχρι το τελευταίο χωριό, με την καθημερινότητα όλων, σε μια αξιοβίωτη πόλη.

Σε αυτά τα πλαίσια, σε ένα ψηφοδέλτιο που κινείται κυριολεκτικώς, πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, καλούμε όλους, άσχετα από πολιτική προϊστορία, φύλο, ηλικία κ.λπ. αρκεί να αποδέχονται τον δημοκρατικό πατριωτισμό, να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας, για τη διαμόρφωση και την εξειδίκευση του ίδιου του προγράμματός μας και για να φέρουμε το μήνυμά στο σύνολο των πολιτών της Αθήνας και όχι μόνο.