Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: Η συντήρηση του παλιού χαρτιού σε ένα βίντεο

Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι εξειδικευμένοι συντηρητές χάρτου στο εργαστήριο του Ιστορικού Αρχείου.
Nina Ruecker via Getty Images

«Τα ιστορικά αρχεία δεν είναι όπως φαντάζονται κάποιοι, σκονισμένοι φάκελοι και άσκοπη γραφειοκρατική ενασχόληση για ορισμένους ιδιόρρυθμούς ή εξειδικευμένους ερευνητές. Η αναζήτηση στα αρχεία αποκαλύπτει, όχι μόνο σημαντικά γεγονότα, αλλά και κρυμμένες ιστορίες. Σαν αυτές που έρχονται στο φως μέσα από το Αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Πίσω από τα εύθραυστα, λεπτά χάρτινα φύλλα, κρύβονται συχνά συνταρακτικές λεπτομέρειες για την ιστορία της χώρας. Η διάσωση όμως, η συντήρηση και η οργάνωση του αρχειακού υλικού, απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και εξαντλητική προσοχή. Γιατί το χαρτί είναι ένας πολύ ευαίσθητος φορέας..

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στις 9 Ιουνίου, με έναν διαφορετικό τρόπο, λόγω πανδημίας.

Οι επισκέπτες του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων έχουν την ευκαιρία μέσα από δύο οπτικοακουστικά βίντεο

α) να ταξιδέψουν στον περιπετειώδη βίο του Ιστορικού Αρχείου, να ξεναγηθούν στους χώρους του και να έρθουν σε επαφή με τα αρχειακά τεκμήρια που φυλάσσονται σε αυτό, και

β) να γνωρίσουν τις πρακτικές συντήρησης και αποκατάστασης του παλαιού χαρτώου υλικού που εφαρμόζουν οι εξειδικευμένοι συντηρητές χάρτου στο εργαστήριο του Ιστορικού Αρχείου.

Δημοφιλή