Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής:Εκθεση για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου 2024.
Η Μυρτώ ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στην απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή Taounate.
Ⓒ Myrto Papadopoulos / Anemon Productions
Η Μυρτώ ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στην απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή Taounate.

Μέσα από φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής, η έκθεση Foodprint με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή των ανθρώπων σήμερα που φιλοξενείται από Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία.

Και θυμίζει την σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα.

Η έκθεση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι μέρος ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία και το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα.

Ο φωτογράφος Chris de Bode εξερευνά την ιταλική γαστρονομία μέσα από πορτρέτα φοιτητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.
Chris de Bode / Anemon Productions
Ο φωτογράφος Chris de Bode εξερευνά την ιταλική γαστρονομία μέσα από πορτρέτα φοιτητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, φανερώνοντας τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής και αποκαλύπτοντας πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52’, θα είναι διαθέσιμο για προβολή στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, το διάστημα 6/11-22/12/2023, με απαραίτητη την κράτηση, στο τηλέφωνο 27470 22296.

Ο Johann Clausen απαθανάτισε ένα φουτουριστικό αγρόκτημα εμπορευμάτων όπου καλλιεργούνται φρέσκα προϊόντα.
Johann Clausen / Anemon Productions
Ο Johann Clausen απαθανάτισε ένα φουτουριστικό αγρόκτημα εμπορευμάτων όπου καλλιεργούνται φρέσκα προϊόντα.

Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Athen, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2023 - 8 Ιανουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00

Κλειστά: 25-26 Δεκεμβρίου 2023, 1η Ιανουαρίου 2024

Info:

ΠΙΟΠ | Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας200 16 Στυμφαλία ΚορινθίαςΤ: 27470 22296 | www.piop.gr
foodprintproject.com

instagram.com/foodprintproject

facebook.com/foodprintproject/