ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2019 11:58 EET

Παγκόσμια μάχη κατά του ρατσισμού ζητά η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν

Απέρριψε την άποψη πως η αύξηση της μετανάστευσης τροφοδοτεί τον ρατσισμό.

ASSOCIATED PRESS

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, κάλεσε σε παγκόσμια μάχη κατά της ρατσιστικής ακροδεξιάς ιδεολογίας μετά τη φονική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς.

Σε μια από τις πρώτες της συνεντεύξεις έκτοτε, είπε στο BBC πως απορρίπτει την άποψη πως η αύξηση της μετανάστευσης τροφοδοτεί τον ρατσισμό. Ερωτηθείσα για την ενίσχυση της ακροδεξιάς, είπε πως ο δράστης ήταν Αυστραλός πολίτης, μα «δεν είναι πως δεν έχουμε στη Νέα Ζηλανδία μια ιδεολογία που θα ήταν προσβλητική για την πλειονότητα των Νεοζηλανδών».

Όπως είπε, υπάρχει ευθύνη για να «ξεριζωθεί όπου βρίσκεται και να διασφαλιστεί πως δεν δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να ανθήσει».

«Αλλά θα το έκανα αυτό μια έκκληση προς όλο τον κόσμο. Αυτό που η Νέα Ζηλανδία βίωσε εδώ ήταν βία σε βάρος μας από κάποιον που μεγάλωσε και έμαθε την ιδεολογία αυτή κάπου αλλού. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε διεθνώς πως είμαστε ένας ασφαλής και ανεκτικός κόσμος, δεν μπορούμε να το σκεφτόμαστε αυτό με βάση τα σύνορα».

Η ίδια υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της Νέας Ζηλανδίας ως προς την υποδοχή προσφύγων, λέγοντας πως «είμαστε μια φιλόξενη χώρα. Απορρίπτω πλήρως την ιδέα πως, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε πως έχουμε ένα σύστημα το οποίο φροντίζει όσους επιλέγουν να χαρακτηρίζουν τη Νέα Ζηλανδία σπίτι, διαιωνίσαμε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρχει μια ιδεολογία τέτοιου είδους».