«Παγώνει» ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας

Την παρέμβαση της Ε.Ε. ζήτησε εκ νέου ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.
ASSOCIATED PRESS

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αναφέρουν ασφαλείς πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Την παρέμβαση της Ε.Ε. ζήτησε εκ νέου ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Αγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Δένδιας: Η Τουρκία να μην διανοηθεί ότι μπορεί να μας ασκήσει πίεση

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες.

Associated Press

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία μνημόνια συνεργασίας, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σεράι, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης, και του εξήγησε ότι αυτά αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών. Παράλληλα, του ζήτησε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και το Δικαίου των Θαλασσών.

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει» υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Οταν ρωτήθηκε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για νέα προσφυγή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Ν.Δένδιας απάντησε πως «είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».

Αρχηγός ΓΕΝ: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας»

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, στον απόηχο των προκλήσεων της γειτονικής χώρας αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Reuters

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο σε ελληνικά ύδατα, ο κ. Τσούνης κατά την ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών επεσήμανε: «Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας».

Πάιατ: «Το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας αποτελεί ενέργεια απομάκρυνσης από τη σταθερότητα»

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε την ανάγκη κάθε συμφωνία να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικότερα, είπε ότι για το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη -δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο-, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατόν, η προσοχή μας να στραφεί ξανά στην οικοδόμηση πεδίων συνεργασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επισήμανε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση, το ΝΑΤΟ και στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει την εκτίμησή τους για τα βήματα που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, «κυριολεκτικά από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους», να κρατήσουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, καθώς και ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε προκλήσεις.

Ο Πάιατ χαρακτήρισε καίριας σημασίας την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η επίσκεψη αυτή αντιπροσωπεύει εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς και η δέσμευση των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Εξίσου, σημείωσε πως για τις ΗΠΑ η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στο όραμα ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος πυλώνας για την περιφερειακή σταθερότητα, ότι αποτελεί έναν εποικοδομητικό παράγοντα σε μια ευρεία περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και πως είναι μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και η οποία μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία τώρα κινείται προς τα εμπρός οικονομικά με τρόπο που είναι καλές νέα για την Ελλάδα αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή