Πελώνη: Ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Η απόφαση από τους ειδικούς εντός της εβδομάδας – Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ.
maskes
maskes
Eurokinissi

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αφού υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται, δέχθηκε ερώτηση για το θέμα της χρήσης της μάσκας. «Ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε η κ. Πελώνη, διευκρινίζοντας ότι την απόφαση θα την εισηγηθούν οι ειδικοί οι οποίοι συνεδριάζουν για αυτό το θέμα εντός της εβδομάδας. Άρα τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις.

Σε ερώτηση που δέχθηκε και για την παροχή διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει, υπενθυμίζοντας ότι ήδη υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις, όπως για τη δραστηριότητα των εμβολιασμένων στα γυμναστήρια και ξεκαθάρισε ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο θα ανοίγει περισσότερο το θέμα εξέτασης των διευκολύνσεων που μπορεί να έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιασμό τους. Σχετικά με την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι εξελίσσεται υποδειγματικά. «Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%», ανακοίνωσε η κ. Πελώνη ενώ μιλώντας για τους εμβολιασμούς τόνισε ότι «είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας.» Μιλώντας για τα self-test, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι παρατείνεται η δωρεάν διάθεση τους σε ομάδες του πληθυσμού, διευκρινίζοντας ότι για την Αττική αναμένεται η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αν δηλαδή θα υπάρξει συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, ώστε να συνεχιστεί η διάθεση των self-test από τα φαρμακεία.

Επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην σημερινή συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην οποία ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών και ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν. Παράλληλα την ενημέρωσε ότι υπάρχουν επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα, σε περίπτωση που χρειαστεί μια επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO, όπου χρησιμοποίησε το όνομα «Μακεδονία», κάτι που αντιτίθεται στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική» τόνισε η κ. Πελώνη, ενώ σε ερώτηση για μελλοντικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «όλα αξιολογούνται» και ότι η σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί «κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας».

Τέλος, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και με πιθανή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι η κατεύθυνση είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα.