ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/11/2020 14:36 EET

Πελώνη: Ο ιδιωτικός τομέας στη διάθεση του ΕΣΥ - Οταν είμαστε σε πόλεμο, όλοι στη μάχη

Η τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Alexandros Avramidis / Reuters

Για το ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Από τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε πει ότι όλος ο ιδιωτικός τομέας τίθεται στη διάθεση του ΕΣΥ», τόνισε η κ. Πελώνη.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη,πρόσθεσε πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις έγγραφες και προφορικές για την παραχώρηση των ιδιωτικών κλινικών, λόγω της μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας, αλλά, από τη στιγμή που το αίτημα δεν έγινε δεκτό, η επίταξη προχώρησε ως ύστατο μέτρο. «Όταν είσαι σε πόλεμο, μπαίνουν όλα στη μάχη, τα υπόλοιπα περισσεύουν», σχολίασε.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη - ακόμη και πιο ισχυρά από το ελληνικό - κι ανέφερε πως όσες κλίνες ΜΕΘ κι αν προστεθούν, προφανώς δεν θα είναι αρκετές. Χαρακτήρισε, όμως, ως θετικό παράδειγμα την προσφορά και συνδρομή σ′ αυτή τη δύσκολη κατάσταση των νοσηλευτριών από την Κρήτη, ενώ τόνισε πως «πρέπει να πέσει ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και να μειωθούν τα κρούσματα. Αυτό θα συμβεί αν τηρούμε όλοι τα μέτρα. Ελπίζουμε στο επόμενο δεκαήμερο να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Σχετικά με την άρση των περιορισμών, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν μόνον όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως προβληματισμός για το lockdown υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενόψει Χριστουγέννων και παραδέχθηκε πως αποτελεί «δύσκολη άσκηση» ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα για να επανέλθουν οικονομικά και ψυχολογικά οι πολίτες.

Τέλος, σχετικά με τα εμβόλια, δήλωσε ότι η έναρξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να συνδυαστεί με τη γενικότερη χαλάρωση, αφού, έως ότου εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν θα έχει επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

 

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών μετά το αδιέξοδο

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη μετά την πίεση που έχει ασκηθεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για την Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρ. Σαραφιανός Α.Ε.και την ΕUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και η επίταξη θα γίνει για 15 ημέρες. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζήτησε από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID 19. Η απάντηση των κλινικών, που αναμενόταν μέχρι τις 20:00 το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, ήταν αρνητική.