ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/04/2021 13:41 EEST

Πελώνη: Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το Πάσχα

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για Jonhson & Jonhson, εργασία και self-test, αλλά και ελληνοτουρκικά.

Anadolu Agency via Getty Images

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έρθει η ώρα θα ζυγίσουμε τι πρέπει να γίνει», απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που της τέθηκαν για τη πιθανή άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων την πασχαλινή περίοδο. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Παρατηρείται, ωστόσο, στις περισσότερες Περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων». Το αισιόδοξο, όπως είπε η κ. Πελώνη, είναι ότι  η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση.

Στάση αναμονής για το Jonhson & Jonhson

Μιλώντας για τα εμβόλια, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε  ότι από αύριο (16/4) ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

«Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης  στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το  δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου», συμπλήρωσε η κ. Πελώνη, ενώ σε ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της Jonhson & Jonhson απάντησε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής.

Τα self test 

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έδωσε η κ. Πελώνη στα self-test, η δωρεάν διανομή των οποίων ξεκινά από τη Δευτέρα 19 Απριλίου και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Επίσης υποχρεωτική είναι η χρήση για τους  υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών,  των Δήμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα. Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Αν το αποτέλεσμα είναι  αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι  θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του», είπε η κ. Πελώνη, ενώ συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

«Οι υπάλληλοι του Δημοσίου  που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών», ξεκαθάρισε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Στις επαφές του Νίκου Δένδια με την τουρκική πλευρά θα προβάλουμε τις θέσεις μας»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις προσδοκίες που έχει η ελληνική πλευρά σχετικά με τις επαφές που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, κυρίως για την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.