Πέντε διάσημα τραγούδια που πιθανόν να μην γνωρίζατε ότι μιλούν για τον Θεό

Και ο Justin Bieber ετοιμάζει άλμπουμ με θρησκευτικό περιεχόμενο

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική The Sun, ο Justin Bieber βρίσκεται στο στούντιο ηχογράφησης ενός άλμπουμ με θρησκευτικό περιεχόμενο.

Φήμες υποστηρίζουν ότι ο δημοφιλής ποπ σταρ ασχολείται με την παραγωγή τέτοιων τραγουδιών μετά την επανασύνδεσή του με την πίστη μέσω της εκκλησίας Hillsong. «Τα θέματα για τα οποία τραγουδά είναι η αγάπη και η λύτρωση και σίγουρα θα εκπλήξει τους θαυμαστές», αναφέρει μια πηγή.

Με την πάροδο των χρόνων, έχουμε συναντήσει τραγούδια που μιλούν για τη θρησκεία, τα οποία όμως θεωρούνται είτε «απαίσια» είτε δεν προορίζονται για μια θέση στα μουσικά τσαρτ.

Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα γνωστών καλλιτεχνών που μετατρέπουν την πίστη τους σε όμορφα ποπ τραγούδια: από το Blinded By Your Grace των Stormzy μέχρι το One Love του Bob Marley.

Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε τραγούδια που πιθανόν να μην γνωρίζατε ότι μιλούν για τον Θεό.

Το δημοφιλές ροκ κομμάτι μιλάει για μια μεσσιανική φυσιογνωμία που προσηλυτίζει μαθητές. «Είμαι ο εκλεκτός, εγώ είμαι αυτός. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλω να ξέρω είναι: θα ακολουθήσετε τα βήματά μου;», τραγουδά ο Lenny Kravitz. Η δημιουργία του τραγουδιού αποτέλεσε έμπνευση της στιγμής για τον Kravitz και ο ίδιος εκτός από το τατουάζ που έχει στην πλάτη του που γράφει «Η καρδιά μου ανήκει στον Ιησού», στο παρελθόν αποκάλεσε τον Χριστό ως τον «απόλυτο ροκ σταρ».

Candi Staton- You Got The Love

Η ντίβα της ντίσκο Candi Staton ηχογράφησε το You Got The Love στη δεκαετία του ’80 αφού απομακρύνθηκε από τη μουσική και αφιερώθηκε στην εκκλησία.

Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, το τραγούδι εμφανίστηκε αρχικά σε ένα βίντεο σχετικά με τον πιο παχύσαρκο άνθρωπο του κόσμου και την προσπάθειά του να χάσει βάρος. Έγινε διάσημο μόνο όταν το χορευτικό έργο The Source έπαιξε ένα remix το 1991 - βάζοντας στίχους όπως «Η αγάπη του σωτήρα μου είναι πραγματική».

Η επιτυχία του τραγουδιού ώθησε την Staton να επανεξετάσει την καριέρα της. «Ήταν ένα τόσο εμπνευσμένο τραγούδι που μου επέτρεψε να αναθεωρήσω την επαγγελματική μου πορεία», είπε στον Guardian. «Οι άνθρωποι στην εκκλησία μου έλεγαν ότι η εμπορική μουσική ήταν του διαβόλου, κατάλαβα όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε».

U2 - Until The End Of The World

Παρά την μεγάλη καριέρα των U2, κάποια στιγμή σκέφτηκαν ακόμα και να διαλύσουν το συγκρότημα και να αφιερωθούν στην εκκλησία. Πολλά από τα τραγούδια τους βασίζονται στη διδασκαλία της βίβλου και οι εκκλησίες αρχίσαν να οργανώνουν «χορωδίες των U2» - οπού αντί να ερμηνεύουν ύμνους, τραγουδούν κομμάτια της μπάντας.

Το πιο δυνατό τους τραγούδι, από άποψη αφήγησης, είναι το Until The End Of The World, το οποίο τραγουδιέται από την οπτική του Ιούδα του Ισκαριώτη στον Κήπο της Γεθσημανής. Το τραγούδι εξελίσσεται καθώς προδίδει τον Ιησού. «Φίλησα τα χείλη σου και κομμάτιασα την καρδιά σου. Εσύ έκανες σαν να ήταν το τέλος του κόσμου», τραγουδάει ο Bono ως Ιούδας.

The Byrds- Turn! Turn! Turn!

«Ώρα να να γεννηθείς, ώρα να πεθάνεις/ Ώρα για να σπείρεις, ώρα να συγκομίσεις / ώρα να σκοτώσεις, ώρα να γιατρέψεις / Ώρα να γελάσεις, ώρα να κλάψεις». Η επιτυχία των Byrds από το 1965 βασίζεται, σχεδόν κατά λέξη, στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου των Εκκλησιαστών, όπου ο βασιλιάς Σολομών στοχάζεται το νόημα της ζωής, του Θεού και της αιωνιότητας.

Ήταν «ίσως η μόνη φορά που ένα τραγούδι που βγήκε ξεκάθαρα από τη Βίβλο έφθασε στην πρώτη θέση των charts», είπε αργότερα ο κιθαρίστας Chris Hillman στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο Hillman δεν ήταν θρησκευόμενος όταν έγραφε το τραγούδι. Στην πραγματικότητα, είπε ότι οι στίχοι ήταν «σχεδόν αστείοι» - αλλά αργότερα στη ζωή του αφιερώθηκε στην εκκλησία.

Prince- Let’s Go Crazy

Πολλοί ακροατές δεν κατάλαβαν το θρησκευτικό μήνυμα πίσω από το τραγούδι του Prince «Let’s Go Crazy».

Το τραγούδι είναι μια έκκληση να ζήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας χωρίς να υποκύψουμε στους πειρασμούς του διαβόλου - που αινιγματικά χαρακτηρίζεται ως «αντί-ασανσέρ» που προσπαθεί να μας «τραβήξει προς τα κάτω».

Για όσους βρίσκονται στο δρόμο της αρετής, η ανταμοιβή έρχεται στην επόμενη ζωή: «Ένας κόσμος ατελείωτης ευτυχίας όπου μπορείς να βλέπεις πάντα τον ήλιο, ημέρα ή νύχτα».

Ο Prince ηχογράφησε τραγούδια καθαρά θρησκευτικά (συμπεριλαμβανομένου ενός τζαζ-φάνκ άλμπουμ με θεματική των μαρτύρων του Ιεχωβά με τίτλο The Rainbow Children, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να προσδώσει στην πίστη ξανά τόσο ευχάριστα ακούσματα.

Πηγή: BBC