ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2020 22:07 EEST | Updated 14/09/2020 22:10 EEST

Πέντε τροπικοί κυκλώνες βρίσκονται ταυτόχρονα στον Ατλαντικό ωκεανό για 2η φορά στην ιστορία

Ποιες περιοχές επηρεάζει και τι αναμένεται να προκαλέσει το σπανιότατο αλλά άκρως επικίνδυνο φαινόμενο.

ASSOCIATED PRESS

Για δεύτερη μόλις φορά στην (καταγεγραμμένη) ιστορία, πέντε τροπικοί κυκλώνες αναδεύονται ταυτόχρονα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ολο το νησί των Βερμούδων, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα για να αντέχουν σε μεγάλους τυφώνες, βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα Paulette τη Δευτέρα το πρωί.

Η ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 1 έφτασε λίγες ώρες αφότου στην περιοχή έκλεισαν σχολεία, κυβερνητικές υπηρεσίες, αεροδρόμια και λιμάνια.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν για έντονες πλημμύρες, δεδομένου ότι το χτύπημα συνέπεσε με μια ασυνήθιστα υψηλή παλίρροια. Οι προγνώσεις του καιρού ανέφεραν ότι το νησί θα βιώσει απίστευτα ισχυρούς ανέμους για περίπου επτά ώρες. Το ρεύμα διακόπηκε σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Λιγότεροι από 10 τυφώνες έχουν «χτυπήσει» άμεσα το νησί από τότε που το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα των ΗΠΑ (NHC) άρχισε να καταγράφει τέτοιες καταστροφές τη δεκαετία του 1850. Το NHC είπε ότι ο κυκλώνας Paulette θα γίνει μεγάλος τυφώνας, καθώς απομακρύνεται από τις Βερμούδες και βρίσκεται σε ανοιχτά νερά.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος τυφώνας, ο Σάλι στράφηκε προς την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ.

Από τις άλλες καταιγίδες, η Rene αναμενόταν να εξασθενίσει περαιτέρω αφού έπαψε να είναι τροπική καταιγίδα. Αλλά ο Teddy έγινε τροπική καταιγίδα και αναμενόταν να γίνει τυφώνας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφεραν οι ειδικοί. Ταυτόχρονα, ο Tropical Depression 21 σχηματίστηκε ανατολικά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, με την προοπτική να γίνει τροπική καταιγίδα.

Ολες οι παράκτιες πολιτείες του Κόλπου των ΗΠΑ κάλεσαν τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άφιξη του Σάλι.

Joe Raedle via Getty Images

Υποχρεωτική εντολή εκκένωσης εκδόθηκε στο Grand Isle της Λουιζιάνα και η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης ,Λατόγια Καντρέλ, εξέδωσε επίσης αντίστοιχη οδηγία.

Οι προβλέψεις από το NHC στο Μαϊάμι ανέφεραν ότι ο Σάλι αναμένεται να φτάσει στην ακτή μέχρι τις αρχές της Τρίτης, φέρνοντας επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου πλημμύρας από τη δυτική Φλόριντα έως νοτιοανατολική Λουιζιάνα.

Warren Faidley via Getty Images

Αξιωματούχοι του Μισισίπι προειδοποίησαν ότι η καταιγίδα αναμενόταν να συμπέσει με την παλίρροια, οδηγώντας σε σημαντική ενίσχυση του ακραίου φαινομένου.

Η μοναδική άλλη φορά που υπήρχαν πέντε ενεργοί τροπικοί κυκλώνες - τυφώνας, τροπική καταιγίδα ή/και τροπική ύφεση - στον Ατλαντικό ήταν το μακρινό 1971.

(με πληροφορίες από CNN, Guardian)