ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2020 11:57 EEST

Γιοσιχίντε Σούγκα: Ποιός είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο γιος ενός αγρότης αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου την Τετάρτη.

ASSOCIATED PRESS

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα θα είναι ο διάδοχος του νυν Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Καθώς το κόμμα έχει πλειοψηφία στη Βουλή, εντός της εβδομάδας θα αναλάβει και την πρωθυπουργία.

Ο Σούγκα, 71 ετών, έως σήμερα υπουργός Προεδρίας και επί χρόνια υπουργός Άμυνας του Σίνζο Άμπε, που παραιτήθηκε για λόγους υγείας, ήταν από την αρχή το φαβορί για τη θέση του αρχηγού του κόμματος και την πρωθυπουργία, καθώς λειτουργούσε στο κόμμα πάντα σαν υπαρχηγός, σύμβουλος του Άμπε και θεματοφύλακας της κρατικής γραφειοκρατίας.

Οι αντίπαλοί του, Φούμιο Κισίντα, υπεύθυνος πολιτικής του κόμματος, και Σιγκέρου Ισίμπα, πρώην υπουργός Άμυνας, δεν κατόρθωσαν να υπερκεράσουν την κομματική επιρροή του Σούγκα, ο οποίος έχει ορκιστεί να συνεχίσει στη γραμμή του Σίνζο Άμπε σε όλους τους τομείς.

Υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει την οικονομική πολιτική του προκατόχου του, με αυξημένες δημόσιες δαπάνες, χαλαρή νομισματική πολιτική και δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν προτίθεται να αλλάξει και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Αν δεν θέλει να δεχθεί εσωκομματική κριτική, θα πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας στην άμυνα, έναντι της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

ASSOCIATED PRESS

Ποιός είναι ο Γιοσιχίντε Σούγκα 

Αν και γιος καλλιεργητή φράουλας, ο κ. Σούγκα θεωρείται πλέον βετεράνος πολιτικός.

Δεδομένου του κεντρικού ρόλου του ως επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, αναμένεται να παρέχει τις υπηρεσίες του πια ως τις εκλογές έως τις εκλογές του 2021.

«Ο Σίνζο Άμπλε και τα άλλα μεγάλα στελέχη του κόμματος επέλεξαν τον Σούγκα ακριβώς επειδή ήταν ο καλύτερος υποψήφιος και ο κατάλληλος για να συνεχίσει το έργο του Άμπε», δήλωσε στο BBC ο Κοΐτσι Νακάνο, πρύτανης και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σοφία του Τόκιο

Αν και δεν θεωρείται ο πιο ενεργητικός ή παθιασμένος πολιτικός, ο κ. Suga έχει τη φήμη ότι είναι πολύ αποτελεσματικός και πρακτικός.

Μία από τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν την ημέρα ενθρόνισης του αυτοκοράτορα Ναρουχίτο το 2019. Ο Σούγκα ήταν αυτός που αποκάλυψε το όνομα της νέας εποχής Reiwa στο ιαπωνικό και παγκόσμιο κοινό.

Ωστόσο, ενώ ήταν ο φαβορί να αποσπάσει την ηγεσία του LDP μετά την παραίτηση του κ. Abe, είναι πολύ λιγότερο σαφές εάν θα ηγηθεί του κόμματος στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι παρατηρητές προτείνουν ότι μέχρι τότε, η δυναμική του κόμματος θα μπορούσε να αλλάξει για να βάλει έναν πιο ζωντανό άνδρα στο τιμόνι που μπορεί να φτάσει σε ένα ευρύτερο γενικό εκλογικό σώμα.

ASSOCIATED PRESS

Τι αναμένεται να συμβεί; 

Ο κ. Σούγκα υποσχέθηκε να συνεχίσει το «Abenomics», την οικονομική πολιτική του κ. Άμπε, που σχεδιάστηκε για να τονώσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέσω της νομισματικής χαλάρωσης, των δημοσιονομικών δαπανών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όμως, όπως και ο προκάτοχός του, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις πιεστικές απαιτήσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Πριν από την εκλογή του, ο κ. Σούγκα είχε δεσμευτεί να επεκτείνει τις δοκιμές Covid-19 και να εφοδιάσει εμβόλια για την Ιαπωνία έως το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Είπε επίσης ότι θα αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, θα προωθήσει τις γεωργικές μεταρρυθμίσεις και θα τονώσει τον τουρισμό.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αναμένεται επίσης να ακολουθήσει τα βήματα του κ. Abe, δίνοντας προτεραιότητα στη μακροχρόνια συμμαχία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα σταθερές σχέσεις με την Κίνα.

 

(Με πληροφορίες από BBC, Guardian, NBCnews

 

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost