«Πυρά» από κόμματα της αντιπολίτευσης κατά Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Δευτέρας.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
FangXiaNuo via Getty Images

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Να ανακοινώσει τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης: «Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποστηρίζεται πως «οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «πρόσθεσε στα ψέματά του...το τερατώδες ψέμα ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη», ότι παρουσίασε την ΕΥΠ ως μια υπηρεσία «όχι μόνο ανοργάνωση, αλλά και εκτός ελέγχου», ότι «δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator», πως «δεν είπε κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη» και ότι δεν εξήγησε γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Επίσης, όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «δεν απάντησε...πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης «για ένα πράγμα έπεισε...ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του. Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως «ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί “λάθους” και “ολισθήματος”, να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει «άπλετο φως», αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι” τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως “λάστιχο” την έννοια της “εθνικής ασφάλειας”, νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Το ΚΚΕ προσθέτει πως «δίπλα, λοιπόν, στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ -όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται- προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό “βούρκο”».

Σε δική του ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 αναφέρει πως «ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί ”λάθους” και ”ολισθήματος”, να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

«Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει «άπλετο φως», αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο «σκοτάδι» τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως «λάστιχο» την έννοια της «εθνικής ασφάλειας», νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

«Δίπλα, λοιπόν, στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ -όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται- προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό ”βούρκο”. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με προτάσεις περί ”εγγυήσεων”, ”φίλτρων” και ”βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών”, ούτε κανένα από τα κόμματα που έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό καθεστώς. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη ”νομιμότητα” της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου».

Δημοφιλή