Πέραν των F-35: Επιπλέον «πλώρες» για ΠΝ με 4 φρεγάτες LCS, δύο C-130 για ΠΑ, 60 ΤΟΜΑ για τον Στρατό

Σημαντικές εξελίξεις και για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.
via Associated Press

Μπορεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση των F-35 να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, όσον αφορά στο «πακέτο» εξοπλισμών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνονται και άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία- μεταξύ των οποίων επιπλέον φρεγάτες, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και περιπολικά πλοία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πέραν του ότι έχει ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την απόκτηση έως και 40 F-35, από τα αμερικανικά αποθέματα αναμένεται να αποκτηθούν δωρεάν τέσσερις φρεγάτες τύπου LCS, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) συν περιπολικά πλοία. Πρόκειται για εξελίξεις ιδιαίτερα σημαντικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένης της ανάγκης για κάλυψη αναγκών σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.

Επιπλέον C-130

.
.
Eurokinissi

Το θέμα της απόκτησης νέων μεταγωγικών C-130 ήταν ιδιαίτερα φλέγον ως προς τα ιπτάμενα μέσα μεταφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένης της χαμηλής διαθεσιμότητας στον στόλο των C-130 και των C-27. Με αυτή την εξέλιξη τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά, δεδομένου ότι «κλειδώνει» η απόκτηση επιπλέον δύο αεροσκαφών C-130H, ενώ παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση «στο εγγύς μέλλον» ενός ή δύο αεροσκαφών του τύπου από αυτά που ανήκουν ήδη στο δυναμικό της ΠΑ, ώστε να ενταχθούν ξανά σε υπηρεσία. Σημειώνεται πως στη σχετική επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως έχει προταθεί επίσης η δωρεάν παραχώρηση για δέκα κινητήρες αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3- υπενθυμίζεται πως αεροσκάφη του τύπου εκσυγχρονίζονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει διαρκέσει ήδη πολύ καιρό.

Ως προς τα C-27J Spartan, είχε γίνει γνωστό πως είχαν παραληφθεί ανταλλακτικά, οπότε προχωρούσε η αποκατάσταση αεροσκαφών του τύπου για να αυξηθεί και εκεί η διαθεσιμότητα.

Σημαντική εξέλιξη επίσης για την ΠΑ είναι η αναφορά στην επιστολή Μπλίνκεν σε εξέταση των ελληνικών αναγκών σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, ενώ θα δοθούν και στοιχεία (τιμές, διαθεσιμότητα) για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.

Επιπλέον «πλώρες» για το ΠΝ

via Associated Press

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αφορά επίσης η απόκτηση τεσσάρων σκαφών LCS (Littoral Combat Ship- μεταφράζεται ως «Πλοίο Παράκτιας Μάχης») από τις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να καλύψουν τις πολύ σημαντικές ανάγκες του ΠΝ για «πλώρες», στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού- αντικατάστασης του στόλου. Ειδικότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρεται πως θα υποβληθεί στο Κογκρέσο «νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS».

Κατά καιρούς, τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν αναφερθεί ως «υβρίδιο» φρεγάτας- κορβέτας, και μια έκδοση- παράγωγο της κατηγορίας αυτής (MMSC) ήταν υποψήφια για το πρόγραμμα των φρεγατών του ΠΝ, όπου επελέγησαν εν τέλει οι FDI.

Τα πλοία αυτά αναμένεται να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών/ κενών που θα προκύπτουν από τη σταδιακή απόσυρση των «γερασμένων» φρεγατών τύπου «S» του ΠΝ, πλαισιώνοντας τις νέες φρεγάτες FDI που θα εντάσσονται σε υπηρεσία, αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ-200ΗΝ. Με αυτό τον τρόπο, και με βάση τα υπάρχοντα αυτή τη στιγμή στοιχεία, φαίνεται πως το ΠΝ οδεύει προς έναν στόλο έως και 11 «μεγάλων» σκαφών (φρεγατών)- 3 FDI, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, έως 4 LCS. Αναμένονται περισσότερα ως προς όσα έχουν αναφερθεί περί ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων φρεγατών «Constellation». Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και τρία περιπολικά σκάφη Protector.

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Stocktrek Images via Getty Images

Πολύ σημαντική ως προς την κάλυψη των αναγκών του Στρατού Ξηράς εκτιμάται και η αναφορά για απόκτηση 60 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Μ2 Bradley από τις ΗΠΑ. Η ανάγκη για ΤΟΜΑ, που θα πλαισιώνουν τα σύγχρονα άρματα μάχης των ελληνικών τεθωρακισμένων σχηματισμών, αποτελεί σημαντικό ζήτημα του στρατού ξηράς, και σημαντική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει πρόσφατα με την απόκτηση αριθμού γερμανικών Marder, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση παλαιών ελληνικών ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σενάρια για απόκτηση σύγχρονων γερμανικής προέλευσης ΤΟΜΑ τύπου Lynx ή αναβάθμισης Μ113. Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται πως θα δουθεί προτεραιότητα στην Ελλάδα για να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες- ενώ ακόμη αναμένονται διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα.

Δημοφιλή