Πέρασε οριστικά στο συν η αγορά αυτοκινήτου, φέτος

Τις 90.747 μονάδες έκλεισαν οι ταξινομήσεις του 10μήνου του 2022
shunli zhao via Getty Images

Από τον Σεπτέμβριο, ήδη, η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Πλέον, ο Οκτώβριος είναι ο πέμπτος θετικός μήνας, στους δέκα μέχρι στιγμής και το γεγονός ότι ταξινομήθηκαν (έβγαλαν πινακίδες) 7.801 νέα ΙΧ, έναντι 6.335 του αντίστοιχου περσινού μήνα, οδήγησε σε μια συνολική αύξηση κατά 3% στις ταξινομήσεις, με 90.737 μονάδες.

Πλέον, το 2022 θα κλείσει θετικά και το 2023 μάλλον η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένη, δεδομένου οι θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση με τις παραδόσεις οχημάτων.

Πάντως, οι ταξινομήσεις καινούργιων φορτηγών βρίσκονται στο -7,^5 από πέρυσι (8.661 μονάδες) και πολύ χαμηλότερα οι ταξινομήσεις καινούργιων λεωφορείων με -50,1% (174 μονάδες), έναντι του 10μήνου του 2021.

Επίσης, η κατηγορία των Crossover – SUV κατέχει σταθερά τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις, με 54,3%, από 46,8% πέρυσι, και αυτό το νούμερο μάλλον θα μεγαλώσει καθώς οι κατασκευαστές παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα σε αυτή τη κατηγορία.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στις κατηγορίες αμαξωμάτων επιβατικών, έχει ως εξής:

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Τώρα, όσον αφορά στην κατανομή ανά καύσιμο, έχουμε:

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Σεπτέμβριο ως εξής:

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Δημοφιλή