ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/07/2019 22:29 EEST | Updated 22/07/2019 23:36 EEST

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με 158 «ναι».

Alkis Konstantinidis / Reuters

Με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, μετά τις τοποθετήσεις των νέων υπουργών αλλά και αρκετών βουλευτών της εξακομματικής Βουλής, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που έκλεισε με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ «όχι» είπαν οι υπόλοιποι 142 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα είπε «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».  

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για λαϊκισμό στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αφορά τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η ψηφοφορία έγινε δι′ εκφωνήσεως.

Την Τρίτη, οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του προέδρου της Βουλής, εκλέγουν τα προεδρεία τους με διαδοχικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως ο Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυβέρνηση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι′ αυτό επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) ενόψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.